Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Χωριστή συνέλευση.



Συνέλευση των δημοσιογράφων ραδιοφώνου συγκάλεσε η εκπρόσωπος μας .
Μάλιστα φρόντισε να προηγηθεί της Γενικής Συνέλευσης όλων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 1/02/2012 12:00-16:00.
Στις 16/1ου η ίδια απαξίωνε της γενικές συνελεύσεις  και τις κινητοποιήσεις, συνυπογράφοντας κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων διαβάσαμε πως:
 «…Γιατί τι άλλο είναι ν' αποφασίζουν οι ψήφοι 50, περίπου, ανθρώπων για τους πάνω από 600 δημοσιογράφους της ΕΡΤ στην Αθήνα και τους πάνω από 700, αν συνυπολογισθούν οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών; Και, μάλιστα, ν' αποφασίζουν μέσα από διαδικασίες που δεν προβλέπονται από το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ ούτε είναι θεσμισμένες. Διαδικασίες, δηλαδή, συχνών, πολύωρων και βασανιστικών συνελεύσεων στις οποίες, ακόμα κι όσοι/ες κατόρθωναν να παρευρεθούν, συχνά δεν άντεχαν να παραμένουν ως το τέλος…».
Τώρα φαίνεται άλλαξαν τα δεδομένα και θα κάνουμε δυο συνελεύσεις κολλητά. Άλλωστε όπως λέει κι ο ποιητής:
«Όλα αλλάζουνε, όλα εφήμερα,
Μόνο τα πάθη μας θεριά ανήμερα»
Και το «πάθος» εν προκειμένω, είναι η χωριστικότητα που καλλιεργείται από τους εγκλωβισμένους σε προσωπικές στρατηγικές.
Την ημέρα που έληγαν οι συμβάσεις 700 εργαζομένων στην ΕΡΤ, κυκλοφόρησε η  πρώτη από τις δύο επιστολές, με στόχο να μαζευτούν υπογραφές για να σταματήσουν οι απεργίες, που είχαν ήδη σταματήσει και καμιά κινητοποίηση δεν είχε προγραμματιστεί. Την επιστολή υπέγραφε μόνον η εκπρόσωπος. http://dimosiografoiert.blogspot.com/2012/01/blog-post_16.html. Αναρτήθηκε στο blog μας, λίγη ώρα μετά την πρόταση της συντονιστικής επιτροπής που ζητούσε  τη διεξαγωγή Γ.Σ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, για να επανακαθορίσουμε τη στάση μας, με βάση τα νέα δεδομένα.
Σχολίασα την επιστολή της εκπροσώπου διαβλέποντας την επερχόμενη σύγχιση και πόλωση:  «Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ζητάς να συνυπογράψω Βασιλεία. Κι επίσης δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά, ως ώρας, προγραμματισμένη κινητοποίηση από την Πέμπτη 19/1ου. Μόνο τη δημιουργία εντυπώσεων και την πόλωση εξυπηρετεί αυτή η επιστολή ενώ παράλληλα εκκρεμούν ζητήματα που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί».
Σήμερα δεν μπορώ να ισχυριστώ πως δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, στο όνομα της καταστατικής νομιμότητας, η σύγκληση χωριστής συνέλευσης. Είναι μία ακόμη διασπαστική κίνηση στο πλαίσιο της στενής οπτικής που αναζητά ξεχωριστές εξόδους κινδύνου. Οι κοινές Γενικές Συνελεύσεις είναι μια κατάκτηση στον εργασιακό μας χώρο, την οποία, αντί να λειτουργήσουμε ακόμη πιο ενωτικά και να προχωρήσουμε σε κοινές συνελεύσεις όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ, όλων των εργαζομένων στον τύπο, απεμπολούμε.  Η συλλογικότητα, η ενότητα και ο συντονισμός της δράσης μας δεν προάγονται με χωριστές συνελεύσεις.   

Γιώργος Παπαζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου