Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η ελευθεροτυπία είναι υπόθεση όλων μας


Από Πουλόπουλος Χαράλαμπος

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα φαινόμενα λογοκρισίας και αυθαιρεσίας στη χώρα μας. Δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν σκάνδαλα ή ασκούν κριτική μπαίνουν στο στόχαστρο, συλλαμβάνονται, απολύονται ή παραμερίζονται. Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα, η «απομάκρυνση» της Μαριλένας Κατσίμη και του Κώστα Αρβανίτη από την επιτυχημένη ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ αποκτά ιδιαίτερη σημασία , γιατί αφορά τη δημόσια τηλεόραση, αυτή δηλαδή που θα έπρεπε να είναι κατεξοχήν πολυφωνική, αφού ανήκει σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι τη στηρίζουν οικονομικά. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι κρατική ούτε κράτος ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης.
Όταν η κακοποίηση πολιτών από την αστυνομία στη χώρα μας απασχολεί το διεθνή Τύπο, η διοίκηση της ΕΡΤ περιμένει από τους δικούς της δημοσιογράφους να αγνοήσουν το θέμα και επιχειρεί να φιμώσει τις ανεξάρτητες φωνές. Αν και επικαλούμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία , δρα αυταρχικά χωρίς η ίδια να σέβεται ούτε τα συλλογικά όργανα που είναι αρμόδια για τέτοια θέματα στην ΕΡΤ, ούτε τα αντίστοιχα όργανα των δημοσιογράφων. Η αυθαίρετη ενέργειά της πλήττει την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Ακόμα και αν η απόφασή τελικά ανακληθεί, και οι δημοσιογράφοι επανέλθουν στο πόστο τους, το πλήγμα θα παραμένει αισθητό για πολύ καιρό.
Στην υπόθεση αυτή, που θυμίζει σκοτεινές εποχές, υπάρχει, ωστόσο, κάτι ενθαρρυντικό. Πλάι στις εύλογες και αναμενόμενες αντιδράσεις της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων, ένα πλήθος κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων, και πολλοί ανεξάρτητοι πολίτες επίσης πήραν θέση. Τα σχόλια και οι παρεμβάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και η παρουσία τους στο προαυλίου της ΕΡΤ την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώνει ότι, τη στιγμή που η εξαθλίωση και η απογοήτευση γενικεύονται, το κοινωνικό κράτος αποδομείται, η ελευθεροτυπία περιορίζεται, η βία και ρατσισμός εξαπλώνονται, κερδίζει επίσης έδαφος ένα αντίρροπο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους μίλησαν για στρατευμένη δημοσιογραφία προσπαθώντας να επιβάλλουν σιωπή ή πολιτική ουδετερότητα. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και την κοινωνία, η πολιτική ουδετερότητα σημαίνει παθητικότητα και συνενοχή, όταν παραβιάζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών και ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Πηγή:  http://www.ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου