Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μας πήρανε χαμπάρι...


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ TV
ΟΙ ΝΕΟΚΟΠΟΙ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ... ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ

Βούλιαξαν την ΕΡΤ στα Τάρταρα της τηλεθέασης

Στην πλήρη απαξίωση έναντι του τηλεοπτικού κοινού έχει οδηγήσει την ΕΡΤ η τριάδα των Ν. Σίμου (διευθύνοντος συμβούλου), Αιμ. Λιάτσου (γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης) και Β. Θωμόπουλου (διευθυντή Ειδήσεων).

Οχι μόνο εξανέμισαν την εγκυρότητα και αξιοπιστία που είχε κατακτήσει η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, αλλά την οδήγησαν δεκαετίες πίσω, τότε που οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους ήταν καθημερινά σε ανοιχτή γραμμή με το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Βούλιαξαν την ΕΡΤ στα Τάρταρα της τηλεθέασης
Οι πολίτες διακρίνουν στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές της NET την ωμή προπαγάνδα από ερασιτέχνες που μοναδικό σκοπό έχουν την ικανοποίηση όσων τους τοποθέτησαν εκεί. Το γεγονός ότι οι τηλεθεατές έχουν γυρίσει την πλάτη στην ΕΡΤ δεν φαίνεται να τους πολυνοιάζει. Τα νούμερα, τόσο των δελτίων ειδήσεων όσο και των ενημερωτικών εκπομπών, παραπέμπουν σε θερμοκρασίες Νευροκοπίου το καταχείμωνο!
Επιασαν πάτοΤα δελτία ειδήσεων έχουν πιάσει πάτο, αφού αποτελούν απλή παράθεση της δραστηριότητας των υπουργών και τίποτε άλλο.
Τα κρίσιμα θέματα είτε αποφεύγονται είτε θίγονται επιδερμικά, χωρίς πληροφορίες και ρεπορτάζ ώστε να μην ενοχληθούν τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία. Γελούν οι? διάδρομοι της ΕΡΤ με την περίπτωση του περίφημου ρεπορτάζ για τον καφέ, που γυρίστηκε και μονταρίστηκε τρεις φορές, αλλά γυρνούσε κάθε φορά πίσω, γιατί -λέει- ήταν σε λάθος γραμμή: Δεν έβγαζε το συμπέρασμα ότι η ακρίβεια έχει «χτυπηθεί» και πλέον ο καφές στα στέκια είναι φθηνότερος!
Η αρνητική για την Ελλάδα έκβαση του Eurogroup χάλασε τα σχέδια του επιτελείου της ΕΡΤ.
Η αρνητική για την Ελλάδα έκβαση του Eurogroup χάλασε τα σχέδια του επιτελείου της ΕΡΤ.
Το κεντρικό δελτίο των 9 μ.μ., παρά τις προσπάθειες της παρουσιάστριας Ελλης Στάη, πνέει τα λοίσθια. Την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε στο 5,8% τη Δευτέρα, 3,2% την Τρίτη, 4,5% την Τετάρτη, 3,7% την Πέμπτη και 6,5% την Παρασκευή.
Είναι το ίδιο δελτίο, με την ίδια παρουσιάστρια, που τον Σεπτέμβριο όταν το παρέλαβε η νέα διοίκηση και διεύθυνση είχε ποσοστά 10% -12% και βρισκόταν σταθερά πολύ πιο πάνω από το ανταγωνιστικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Ανευρο και υποτονικό, χωρίς ρεπορτάζ για τα σημαντικά ζητήματα, με «θάψιμο» των θεμάτων που «καίνε» και απλή παράθεση δηλώσεων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, το κεντρικό δελτίο της NET δεν συγκινεί πλέον κανέναν.
Οι καλεσμένοι επιλέγονται με βασικό κριτήριο να μην είναι «ενοχλητικοί», ενώ οι ρεπόρτερ συχνά μεταφέρουν απλώς την κυβερνητική και κομματική γραμμή.
Την ίδια στιγμή, προτάσσονται νερόβραστα ρεπορτάζ για ανθρώπινες ιστορίες, με τα «παιδικής» έμπνευσης και υλοποίησης βίντεο να παραπέμπουν στη δεκαετία του '80 ή, στην καλύτερη, σε κανάλι της περιφέρειας. Ως επιστέγασμα της ελαφρότητας, σχεδόν σε κάθε δελτίο φιλοξενούνται «τουριστικά» ρεπορτάζ με πρωταγωνίστρια την αρμόδια υπουργό, Ολγα Κεφαλογιάννη.
Οι επιτελείς της ΝΕΤ πέτυχαν να μηδενίσουν σχεδόν τις θεαματικότητες και των μεσημεριανών δελτίων, που παραδοσιακά κινούνταν σε πολύ υψηλά ποσοστά για τα δεδομένα της ΕΡΤ. Το δελτίο των 12 το μεσημέρι είχε επιδόσεις μεταξύ 15% και 20%, ανεβαίνοντας πολλές φορές ακόμη ψηλότερα. Δείτε τώρα πού το έφεραν (τηλεθέαση της περασμένης εβδομάδας): Δευτέρα 6,4%, Τρίτη 7,7%, Πέμπτη 6,4%, Παρασκευή 5,8%.
Το λεγόμενο «τριάρι» επίσης (3 μ.μ.), το παραδοσιακά ισχυρό δελτίο της NET με διψήφια νούμερα που κυμαίνονταν κατά μέσον όρο στο 15%, κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα εξής: Δευτέρα 6,6%, Τρίτη 9,9%, Τετάρτη 7,6%, Πέμπτη 9,6% και Παρασκευή 9,6%...
ΤΟ «ΝΑΥΑΓΙΟ» ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
Εκεί που έχει επέλθει το ολοκληρωτικό ναυάγιο είναι στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Με κόπο και πολυετή προσπάθεια, η NET είχε οικοδομήσει μια ενημερωτική ζώνη από τις 5.45 το πρωί έως και τη μία το μεσημέρι με υψηλή αποδοχή από το κοινό και με ιδιαιτέρως ικανοποιητικά νούμερα τηλεθέασης.
  • Οι «φωστήρες» που τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο τα τίναξαν όλα στον αέρα για να ελέγξουν κομματικά τις εκπομπές, με συνέπεια να οδηγήσουν τις τηλεθεάσεις στο βάραθρο. Η μεγαλύτερη -οικτρή- αποτυχία αφορά τη ζώνη 10 π.μ - 12 μ., όπου το δίδυμο Φάνης Παπαθανασίου και Λίνα Κλείτου ανοίγει? σαμπάνιες όταν ξεπερνάει σε τηλεθέαση το 5%. Την ίδια ώρα η Πόπη Τσαπανίδου στον ΣΚΑΪ «γράφει» 16άρια και 17άρια...
  • Ιδού τα νούμερα που έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι Παπαθανασίου - Κλείτου: Δευτέρα 4%, Τρίτη 3,8%, Τετάρτη 7,6%, Πέμπτη 5,1% και Παρασκευή 4%.
  • Λίγο καλύτερα κινείται η εκπομπή 8 π.μ. με 10 π.μ. των Κουβαρά - Μιχελιδάκη, αν και δεν υπάρχει καμία σχέση με τα νούμερα που έκανε την ίδια ώρα το δίδυμο Αρβανίτη - Κατσίμη πριν τους κόψουν από αυτό το δίωρο και τους περιορίσουν στο... προλεταριακό 6- 8 π.μ... (όπου, παρ' όλα αυτά, ξαναβρίσκουν και κρατούν το κοινό τους, πιάνοντας την περασμένη εβδομάδα τηλεθέαση μέχρι και 26%).
  • Το δίδυμο Κουβαρά - Μιχελιδάκη έκανε την προηγούμενη εβδομάδα: Δευτέρα 8,2%, Τρίτη 7,2%, Τετάρτη 10,6%, Πέμπτη 10,5% και Παρασκευή 7,4%. Πρόκειται για μια εκπληκτική επιτυχία μάνατζμεντ: Υπερδιπλασίασαν το κόστος του πρωινού, αφού έσπασαν σε δίωρα τις εκπομπές για να βολέψουν κόσμο που έφεραν απέξω και μείωσαν στο ένα τρίτο τα ποσοστά της τηλεθέασης.
ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ, ΑΛΛΑ...
Εψαχναν σκηνοθέτες και παρουσιαστές στα άγρια μεσάνυχτα για να καλύψουν το Eurogroup
Μια ακόμη δημοσιογραφική... εποποιία του διευθυντικού διδύμου της ΕΡΤ (Αιμίλιου Λιάτσου-Βασίλη Θωμόπουλου) την περασμένη Τρίτη, τη βραδιά του «ναυαγίου» στο Eurogroup: Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης και ο διευθυντής Ειδήσεων είχαν αναλάβει προσωπικά τον σχεδιασμό και την οργάνωση του μηχανισμού για την κάλυψη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup.
Από νωρίς το μεσημέρι, και τουλάχιστον σε δύο συσκέψεις, στελέχη και δημοσιογράφοι του ενημερωτικού τομέα τους επεσήμαναν ότι τα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν είναι καλά, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως η νύχτα μπορεί να αποδειχθεί -το λιγότερο- μακρά.
Εκείνοι, όμως, δεν άκουσαν τίποτα. Δήλωναν αμφότεροι πως έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι το κλίμα είναι άκρως θετικό, ότι έχει βρεθεί η «πολιτική λύση» για την Ελλάδα και πως η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα κλείσει επιτυχώς και σχετικά νωρίς - το αργότερο εντός των πλαισίων των προγραμματισμένων ενημερωτικών εκπομπών.
Το αποτέλεσμα; Περί τα μεσάνυχτα τηλεφωνούσαν άρον άρον και ξυπνούσαν τους υπευθύνους και προϊσταμένους των τμημάτων για να τους βρουν... παρουσιαστές, σκηνοθέτες και τεχνικούς προκειμένου να συνεχιστεί η ροή του ενημερωτικού προγράμματος και η κάλυψη της δραματικής συνεδρίασης του Eurogroup και μετά το κλείσιμο της, προγραμματισμένης, εκπομπής του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν φταίνε εκείνοι. Προφανώς, μέσα στον γενικό πανικό ξέχασε να τους πάρει τηλέφωνο ο Σόιμπλε...
Κι όμως, «λεφτά υπάρχουν»
Και μπόνους 300 €/μήνα στον διευθυντή των... 7 υπαλλήλων
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με τους «στρατηγούς» της ΕΡΤ. Οπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις κι από ένα σκάνδαλο που έστησαν στην προσπάθειά τους να βολέψουν ημετέρους. Αυτό, όμως, που συμβαίνει στη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Μελετών ξεπερνά κάθε φαντασία.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα, πρώτα, τι εστί η συγκεκριμένη Διεύθυνση: Πρόκειται για μια υπηρεσία που υπάγεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Νίκο Σίμο και στην οποία υπηρετούν κάποιοι που στο παρελθόν είχαν διατελέσει διευθυντές σε άλλες διευθύνσεις, κάτι σαν «Διεύθυνση - Ψυγείο» δηλαδή. Τους τοποθετούσαν εκεί γιατί προβλεπόταν να παίρνουν ένα επίδομα -το μισό από εκείνο του διευθυντή- το οποίο, όμως, καταργήθηκε από τη διοίκηση Λάμπη Ταγματάρχη. Η διεύθυνση αυτή αριθμεί συνολικά 7 υπαλλήλους! Κρατήστε τον αριθμό...
Γι' αυτούς, λοιπόν, τους 7 υπαλλήλους, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Σίμου (905/14.09.2012) τοποθετήθηκε διευθυντής ο μοντέρ Κωνσταντίνος Σκαλτσάς. Και επειδή, προφανώς, ήταν δύσκολο στον διευθυντή να «κουμαντάρει» 7 υπαλλήλους -οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έχουν καν αντικείμενο- τοποθετήθηκε δίπλα του και αναπληρωτής διευθυντής ο Μιχάλης Δημητρακάκος, πρώην διευθυντής Διοικητικού, επίσης με απόφαση του Ν. Σίμου (1190/11.10.2012). Και σαν να μην έφθαναν ένας διευθυντής και ένας αναπληρωτής διευθυντής για 7 υπαλλήλους, για να ανταμειφθεί ο κ. Σκαλτσάς για την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά στη Διεύθυνση του, με την υπ' αριθμόν 1043/16.10.2012 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου του χορηγείται έξτρα επίδομα 300 ευρώ τον μήνα υπό τη μορφή εξόδων παράστασης! Και, μάλιστα, αναδρομικά «από την ημερομηνία τοποθέτησής του στη θέση αυτή»...
«Τουριστικές» μεταθέσεις
Τα ρουσφέτια έφτασαν μέχρι τις... Βρυξέλλες
Αυτό κι αν είναι από τα ανήκουστα που σκαρφίζεται η διοίκηση της ΕΡΤ για να ικανοποιήσει κάθε λογής κομματικά ρουσφέτια! Οι άνθρωποι δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα.
Με την υπ αριθμόν 1062 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 15/11/2012 μετακινείται στις Βρυξέλλες ο δημοσιογράφος Γιώργος Συριόπουλος, με τι αντικείμενο λέτε: Τον συντονισμό μεταξύ της ΕΡΤ και του καναλιού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Τι εστί «κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»; Κάτι σαν το «κανάλι της Βουλής». Και γιατί, θα ρωτήσετε, χρειάζεται «συντονιστής» μεταξύ των δύο καναλιών; Η απάντηση είναι προδήλως απλή: Δεν χρειάζεται.
Οι διοικούντες όμως τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεν κολλάνε σε τέτοιου είδους εύλογα ερωτήματα όταν καλούνται να ικανοποιήσουν ρουσφέτια. Αλλωστε, με την έως τώρα πορεία τους στην ΕΡΤ ως «εντολοδόχοι» έχουν καταγραφεί.
Και επιπλέον, με μια κίνηση πετυχαίνουν να ικανοποιήσουν δύο ρουσφέτια! Μετακινούν τον Γ. Συριόπουλο στις Βρυξέλλες, που το επιθυμεί διακαώς, και εκκενώνουν τη θέση του διευθυντή του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» που κατείχε ο ίδιος, για να βολέψουν έναν ακόμα από τη στρατιά των κομματικών φίλων.
Η εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης Αιμίλιου Λιάτσου για τη μετακίνηση του Γ. Συριόπουλου είναι «περιβόλι»! Την καθιστούν αναγκαία, λέει, η «ενίσχυση της παρουσίας μας στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων από έναν έμπειρο δημοσιογράφο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα της ειδησεογραφικής παραγωγής».
Ερώτημα πρώτον: Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Βαγγέλης Δεμίρης, έμπειρος και ικανότατος, κατά γενική ομολογία, θεωρείται από τους κυρίους Λιάτσο και Σίμο ανεπαρκής και χρειάζεται επιτήρηση και «συντονισμό» από τον Γ. Συριόπουλο;
Ερώτημα δεύτερον: Αφού το κανάλι του Ευρωκοινοβουλίου εκπέμπει ελεύθερα και το πιάνουν αξιοποιώντας το υλικό του όλα τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα δωρεάν, γιατί πρέπει η ΕΡΤ να στείλει άνθρωπο στις Βρυξέλλες, πληρώνοντας μισθούς, μετακινήσεις, εισιτήρια και ξενοδοχεία, περιαγωγές κινητών τηλεφώνων και άλλα πολλά; Της περισσεύουν έσοδα και δεν έχει πώς να τα ξοδέψει;
Γιατί ο Γ. Συριόπουλος, θα έχει μεν έδρα τις Βρυξέλλες, αλλά σύμφωνα με την εισήγηση του Αιμ. Λιάτσου θα μετακινείται σε Λουξεμβούργο και Στρασβούργο...
Επίδομα 1.300 ευρώ μηνιαίως
για να δείξει στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ πόσο αναγκαία και σημαντική είναι η μετακίνηση του Γ. Συριό-πουλου στις Βρυξέλλες, ο Αιμ. Λιάτσος προτείνει, πέραν του μισθού του, να του καταβάλλεται μηνιαίως και επίδομα 1.300 ευρώ! Ευτυχώς, τα μέλη του ΔΣ σκέφτηκαν πιο συνετά. Αυτά τα έξοδα, φαίνεται, είχαν στον νου τους οι κύριοι Λιάτσος και Θωμόπουλος και αρνήθηκαν στον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή Πάνο Χαρίτο να μεταβεί στη Γάζα για να καλύψει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων αμάχων, επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία...
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου