Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γρηγορείτε... ήγγικεν η ώρα...



Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1738 στις 13 Δεκεμβρίου 2012

 Η τελευταία πράξη στην πτώση της ΕΡΤ
Σε προδιαγραμμένη πορεία λουκέτων μπήκε η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Την ώρα που τα στελέχη επικοινωνίας των τριών της συγκυβέρνησης σφάζονται εντός και εκτός ραδιομεγάρου για τις θέσεις διευθυντών, τις αναθέσεις προγραμμάτων και τις αμοιβές συμβούλων, στο υπουργείο του Γιάννη Στουρνάρα συζητείται και σχεδιάζεται η κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ! Μια τέτοια επιλογή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη συνέχιση λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και αποκαλύπτει τη βαθιά υποκρισία του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης.
Τη στιγμή που δίνει εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να αγνοήσει δικαστικές αποφάσεις για την είσπραξη του χαρατσιού, θέτει στο τραπέζι το σενάριο να εκπέσει η είσπραξη του ανταποδοτικού με πρόσχημα τον διαχωρισμό των λογαριασμών υπέρ τρίτων. Ο διαχωρισμός του ανταποδοτικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι βέβαιο πως θα βάλει την ταφόπλακα στην κρατική ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα. Υπάρχει εξάλλου η δραματική εμπειρία λουκέτων και συρρίκνωσης στις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ και επιβλήθηκαν τα μνημόνια. Όπως στην Αργεντινή, όπου η κρατική τηλεόραση έκλεισε, στην Ουγγαρία, στην οποία γλίτωσε στο παρά ένα το λουκέτο έπειτα από παρέμβαση της EBU, αλλά και στην Πορτογαλία, όπου ήδη έκλεισαν κρατικά θεματικά κανάλια.
Σπυρόπουλος τέλος
Η διορισμένη, αναλογικά των τριών κυβερνητικών κομμάτων, διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης ζει το δικό της εσωτερικό δράμα, σπαρασσόμενη από τις εσωτερικές αντιθέσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. με ψήφους έξι προς έναν αποφασίστηκε η αποπομπή του γενικού διευθυντή προγράμματος Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος εγκαλείται για τις επιλογές του στο πρόγραμμα και τις αναθέσεις εξωτερικών παραγωγών. Προσωρινά στη θέση του τοποθετήθηκε ο Τζώνυ Καλημέρης. Δείγμα της κατάστασης είναι και η πρόθεση αντικατάστασης του γενικού διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Τσακίρη, επιλογή και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δυόμισι μήνες μετά την τοποθέτησή του. Στη θέση του προωθείται η επιλογή της Ν.Δ., ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Σαραβάκος, πολιτευτής του ΔΗΣΥ, που μεταπήδησε προεκλογικά στη Ν.Δ.
Το ήδη διαταραγμένο κλίμα στην Αγία Παρασκευή, που έχει διασπάσει σε στρατόπεδα τα στελέχη της ΕΡΤ και ακινητοποίησε κάθε διαδικασία στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας, επιβαρύνει η στάση του Γ. Μουρούτη, συμβούλου του πρωθυπουργού, που κάνοντας πολιτική από το Facebook και το Twitter ξεκίνησε τον ανένδοτο εναντίον του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Επίθεση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός σύμβουλος και στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, του οποίου η εγκεκριμένη εκπομπή «Στο κουτί της Πανδώρας» παραμένει παγωμένη από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Στον τομέα της ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης το σύστημα Σαμαρά έχει εγκαταστήσει έναν σφικτό μηχανισμό ελέγχου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και μετάδοσης των εκπομπών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία της επιτροπής «λογοκρισίας» σε εξωτερικές ενημερωτικές εκπομπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου