Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καλή αρχή - Ο αγώνας συνεχίζεται

Ήττα της μνημονιακής πολιτικής για τα Ταμεία – Ο αγώνας συνεχίζεταιΕκτύπωσηE-mail
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ (Ο.Μ.Τ.Β.Χ.)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Σημαντική ήττα υπέστησαν σήμερα στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η τροπολογία Στουρνάρα με την οποία οι κλάδοι Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η περιουσία του, αλλά και των Ταμείων των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, τραπεζοϋπαλλήλων, οδηγούνταν βιαίως στον ΕΟΠΥΥ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή και απορρίφθηκε.Η άμεση και δυναμική κινητοποίηση
του κλάδου μας στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα.
Η αδηφάγα λογική της τρόικας και των κυβερνητικών εταίρων ενάντια σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα και παροχή, δεν έχει τελειώσει. Μέσα στη Βουλή έγινε καθαρό ότι η προσπάθεια υφαρπαγής της περιουσίας των ασφαλιστικών μας Ταμείων, αλλά και της χρηματοδότησής τους –του πόρου που στο χώρο των ΜΜΕ υποκαθιστά τη μηδενική συνεισφορά του κράτους και τις ελάχιστες έως μηδενικές εργοδοτικές εισφορές- θα συνεχιστεί.
Γι’ αυτό το λόγο καλούμε τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την αποτροπή κάθε προσπάθειας επαναφοράς της τροπολογίας. Επίσης καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε ανασύνταξη δυνάμεων και προετοιμασία για τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται από τις 6πμ της Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου, έως 6πμ της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2012, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών.Παράλληλα καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν στην προβολή των αγώνων των εργαζομένων και στην ενημέρωση όλης της κοινωνίας για τις συνέπειες της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με την πλημμυρίδα των μέτρων που νομοθετούνται.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλες Ομοσπονδίες και συνδικάτα την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Νοεμβρίου, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού και του νέου καταστροφικού μνημονίου. Διαδηλώνουμε την ομόθυμη απόφασή μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ διεκδικούν:
1.   Να μην επανέλθει με οποιοδήποτε τρόπο η τροπολογία Στουρνάρα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάργησης των πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος.
2.   Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας με το PSI.
3.   Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
4.   Να επανέλθει σε ισχύ ο ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
5.   Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καθημερινά καταπατούνται με τον πιο άγριο τρόπο από την εργοδοσία.
6.   Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των Μνημονίων.
7.   Να σταματήσει κάθε απόπειρα παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο και να αρθούν όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις και διώξεις εναντίον συναδέλφων μας που επιτελούν το λειτούργημα της Ενημέρωσης.
Τα Διοικητικά Συμβούλια

Η Απεργία συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα ΜΜΕ

Η Απεργία συνεχίζεται κανονικά σε όλα τα ΜΜΕ ως τις 6 το πρωί με κοινή απόφαση που ελήφθη  στη συσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του Τύπου, που πργματοποιήθηκε μετα τη θετική έκβαση της καταψήφισης της τροπολογίας Στουρνάρα για τα ταμεία των Μηχανικών, Δικηγόρων, Γιατρών, Τραπεζουπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τύπο.
 Πετύχαμε μια σημαντική νίκη και η κινητοποιήση των εργαζομένων συνεχίζεται για την πλήρη ανατροπή των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών - μνημονιακών μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες  η μνημονιακή τρόικα σχεδιάζει να επαναφέρει την επίμαχη τροπολογία και να αφαιρέσει με κάθε τρόπο τους κοινωνικούς πόρους από τα ταμεία μας,
Από Δευτέρα συνεχίζουμε με νεές κινητοποιήσεις ενάντια στα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός και συμμετέχουμε στις απεργιακές κοινητοποιήσεις που κήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και συνδικάτα για την Τρίτη και την Τετάρτη.
Στην ΕΡΤ η απεργία συνεχίζεται κανονικά με 24ωρες επαναλαμβανόμενες, και αύριο στις 12 και 30 στον προαύλιο χώρο θα δοθεί συνέντευξη τύπου για :
1. Την λογοκρισιά - ελευθεροτυπία στη δημόσια τηλεόραση, με αφορμή την καρατόμηση των δημοσιογράφων παρουσιαστών της "Πρωινής Ενημέρωσης".
2. Την σχεδιαζόμενη παραχώρηση των εγκαταστάσεων της ΕΤ1 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
3.Τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτούμε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με καθεστώς ΣΟΧ.
4.Τη διαφύλαξη του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, απο την τρικομματική άλωση που απροκάλυπτα πλέον επιχειρείται.
5.Το φρενάρισμα της κατασπατάλησης  των πόρων της ΕΡΤ σε εξωτερικές και μεικτές ακριβοπληρωμένες παραγωγές. 

Aπάντηση των παρουσιαστών της Πρωινής Ενημέρωσης Μαριλένας Κατσίμη και Κώστα Αρβανίτη στον συνάδελφο Νίκο Σίμο


Στην ανακοίνωσή του, ο  Νίκος Σίμος«υπό την ιδιότητά του, του δημοσιογράφου, και όχι από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ» όπως αναφέρει, γράφει, ανάμεσα σε άλλα, πως:
«Η μονομερής αναπαραγωγή του σχετικού δημοσιεύματος, χωρίς την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων που δε βασίζονταν σε καμία περίπτωση σε τεκμηριωμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, εξέθεσαν τη Δημόσια Τηλεόραση».
Θέλουμε επʼαυτού να πούμε πως η συναδελφική κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, έστω και κακόπιστη. Εδώ όμως, κάπως άστοχα, ας μας επιτρέψει, ο κ. Σίμος επικαλείται την δημοσιογραφική ιδιότητα και όχι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.
Η εκπομπή μας δεν σταμάτησε επειδή ο δημοσιογράφος κ. Σίμος θεωρεί πως δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, αλλά επειδή ο διευθύνων σύμβουλος - που είναι δημοσιογράφος - έκανε αυτήν την αξιολόγηση.
Αλλιώς, αδύνατον να τεκμηριωθεί η ακόλουθη πρόταση:
«Η πλημμελής άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση της απομάκρυνσης των δύο παρουσιαστών της εκπομπής».
Ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που ο - κατά τα λοιπά - συνάδελφος δημοσιογράφος, μας έδωσε για αυτήν την απαραίτητη διευκρίνιση. Όλα τα υπόλοιπα, περί δεοντολογίας και κανόνων έρευνας είναι φυσικά υπό διαρκή συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων και υπό διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ δημοσιογράφων και διοικήσεων. 
 
Μας  καλύπτει πλήρως η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που μεταξύ άλλων αναφέρει : 
"Η ελεύθερη έκφραση γνώμης αποτελεί προϋπόθεση της άσκησης της δημοσιογραφίας και θεμέλιο της Δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος όχι μόνο δικαιούται αλλά και οφείλει να καταγγέλλει κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του φρονήματος των πολιτών και της ακραίας συμπεριφοράς της Πολιτείας και των οργάνων της. Το αναφαίρετο, όμως, αυτό δικαίωμα και υποχρέωση του συντάκτη δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα από τη διοίκηση της ΕΡΤ."
 Σε ότι οφορά στα περί στρατευμένης  δημοσιογραφίας απάντηση δίνει η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια στο Τύπο. 
  
Πάντως κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε   η στρατευμένη δημοσιογραφίαγια την Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία είναι και θα είναι απέναντι από την διατεταγμένη υπηρεσία ...

Δεν πέρασε η τροπολογία

 Με 143 κατά 134 υπέρ δεν πέρασε η τροπολογία Στουρνάρα για την ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ωστόσο 9 συνάδελφοι (;) δημοσιογράφοι την υπερψήφισαν:
Σ. Βούλτεψη,  Σίμος Κεδίκογλου, Φ.Πιπιλή, Γ. Μιχελάκης, Γ. Κοντογιάννης, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Ντινόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Σ.  Α. Καραμανλή.

Censorship and Suspension of Journalists in the greek public television. ERT




 The Hellenic Federation of  the Editor’s  Unions(POESY) would like to invite you to an open gathering and press conference, that will take place at the public television headquarters inMesogeion 432 strAgia Paraskevion Thursday 1.10.2012 at 12.30 pm. 

We will discuss the issues related to thecensorship and suspension of Journalists in thegreek public television and other incidents that culminate in the privatisation of the public television. 

Thank you in advance 

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!


Απεργούμε για τα ταμεία μας , τα αντανακλαστικά όλων των Ενώσεων λειτούργησαν ακαριαία.
Τα γεγονότα στον κλάδο τρέχουν σαν χιονοστιβάδα που πήρε πλέον φόρα και είναι εύκολο κάποια περιστατικά να τα προσπερνάμε χωρίς να τους δίνουμε την αρμόζουσα προσοχή. Αξίζει όμως μέσα σ αυτόν τον ορυμαγδό, να στεκόμαστε και να επισημαίνουμε  οτιδήποτε ξεχωρίζει και μπορεί, λίγο ή περισσότερο, να φωτίσει το μακρύ σκοτεινό μονοπάτι που καλούμαστε να διανύσουμε
Μπορεί στην περίπτωση της ΕΡΤ τα αντανακλαστικά της ΕΣΗΕΑ να μη λειτούργησαν, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις , το γεγονός όμως είναι πως, τη Δευτέρα  τα αντανακλαστικά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ,λειτούργησαν άψογα,  και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΟΜΟΦΩΝΑ ΠΡΟΚΎΡΗΞΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
 Δεν  υπερασπίστηκαν απλώς δύο άξιους συναδέλφους, υπερασπίστηκαν την επαγγελματική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια και συγκάλεσαν αμέσως  Γενική Συνέλευση, της οποίας το ομόφωνο ψήφισμα έχει ιδιαίτερη σημασία και μεγάλη συμβολική αξία σήμερα, που ο κλάδος απαξιώνεται καθημερινά, από τους λίγους ακριβοπληρωμένους προθυμογράφους, τα golden παπαγαλάκια,  και τα κάθε ράτσας παραθυρόσκυλα που γαβγίζουν στην τηλεοπτική αρένα κι ύστερα πηγαίνουν κουνόντας την ουρά τους, να γλείψουν το κοκαλάκι που τους πετούν τα αφεντικά τους.
Η ομόφωνη αυτή απόφαση είναι σταθμός στη Δημόσια  Ραδιοτηλεόραση και τον κλάδο γενικότερα, γιατί υπερασπίζεται  αξίες πέρα από τα ιδιοτελή συντεχνιακά στεγανά και επαναφέρει στο προσκήνιο την ουσία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, την ελευθερία του λόγου, την χωρίς φόβο και ιδιοτέλεια δημοσιοποίηση της είδησης, τη δημοσίευση, που αποτελεί τη ψυχή της δικαιοσύνης, το προαπαιτούμενο για την επιβίωση της δημοκρατίας.
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

Γιώργος Παπαζαχαρίου


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γενική απεργία από αύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου τις 6 το πρωί σε όλα τα ΜΜΕ για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο Να αποσυρθεί η τροπολογία Στουρνάρα Απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία στη Βουλή


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

 
 
30 Οκτωβρίου 2012
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

  • Γενική απεργία από αύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου τις 6 το πρωί σε όλα τα ΜΜΕ για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο
  • Να αποσυρθεί η τροπολογία Στουρνάρα
  • Απεργιακή συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί στα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία στη Βουλή
Σήμερα, Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 στις 8 το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε αιφνιδίως τροπολογία, με την οποία οι κλάδοι Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) εντάσσονται βιαίως στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μαζί με την περιουσία τους. Είναι φανερό ότι σε συνδυασμό και με την εν μέρει ή ολική επικείμενη κατάργηση, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, του Αγγελιοσήμου, η ίδια τύχη περιμένει και τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η κίνηση αυτή θεωρείται Casus Belli από τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Είναι μια κίνηση εχθρική για τον Τύπο, κατάσχει τους πόρους των Ταμείων μας και πλήττει άμεσα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Για αυτό το λόγο καλούμε τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και τραπεζοϋπάλληλους, των οποίων τα ασφαλιστικά δικαιώματα θίγονται επίσης με το ίδιο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή, σε κοινό αγώνα για την άμεση απόκρουση αυτής της επίθεσης.
Με ομόφωνη απόφαση οι συνεργαζόμενες Ενώσεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, και οι Ομοσπονδίες των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των τεχνικών τύπου κηρύσσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο Τετάρτη 31/10/2012 και ώρα 6 π.μ. σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητώντας:
  • Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία Στουρνάρα.
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων μας με το PSI .
  • Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Να επανέλθει σε ισχύ ο ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις και να γίνουν σεβαστά όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καθημερινά καταπατούνται με τον πιο άγριο τρόπο από την εργοδοσία και
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι των Μνημονίων.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην ΕΡΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ
Απεργούμε δυναμικά, μαζικά, ενωτικά μπροστά στη νέα καταστροφική πρακτική και πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΡΤ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 31-10-2012 : ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, από 06:00 έως 08:00 και από 20:00 έως 24:00
ΠΕΜΠΤΗ 01-11-2012 : από ώρα 06:00 και 24ΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Κυβέρνηση και Διοίκηση νομίζουν ότι είναι τόσο ικανοί που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι ανίκανοι.
Η απραξία, η αδιαφορία της Διοίκησης, οδηγούν την ΕΡΤ βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, καλά μελετημένου, στην απαξίωση της Δημόσιας Τηλεόρασης με σκοπό το τελειωτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την επέλαση των βαρβάρων.
Θα τους αφήσουμε ; ΟΧΙ
Θα αδιαφορήσουμε ; ΟΧΙ
Θα αντιδράσουμε ; ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ.
Δεν θ’ αφήσουμε κανένα περαστικό να παίζει με το ψωμί μας, το μέλλον των παιδιών μας και την περιουσία του ελληνικού λαού.
Βρίσκουν χιλιάδες τρόπους απαξίωσης και ξεπουλήματος της ΕΡΤ, οι αθεόφοβοι.
Αν τον ίδιο οίστρο τον έδειχναν για να προσφέρουν στη δημόσια τηλεόραση όπως έχουν χρέος, η ΕΡΤ  θα είχε προοπτική και θα διαδραμάτιζε τον ρόλο που της επιτάσσει το σύνταγμα.
Κι εμείς οι αφελείς ιθαγενείς ρωτάμε : ποια γραμμάτια ξοφλάνε ; Τι τους φταίει η περιουσία του ελληνικού λαού ; Γιατί απαξιώνουν το πρόγραμμά της και τον ενημερωτικό της χαρακτήρα ; Γιατί καρατομούν τους μη αρεστούς ; Γιατί μας δίνουν βορά στον ανταγωνισμό λεηλατώντας την αξιοπιστία της ΕΡΤ ;
Θα τους αφήσουμε ; ΟΧΙ
Θα αδιαφορήσουμε ; ΟΧΙ
Θα αντιδράσουμε ; ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ.
Η ποδηγέτηση και η χειραγώγηση δεν θα περάσουν.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι η περιουσία της κι αυτοί που θα διαφυλάξουν την συνέχειά της και τον σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΙΣ 12:30 ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ο.Ε.ΣΥ Πέντε όροι για την απεργία στην ΕΡΤ

Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του στα συνεχόμενα κρούσματα λογοκρισίας και ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ:
• Για αύριο Τετάρτη 31.10.2012 2ωρη στάση εργασίας 6-8 το πρωί και 4ωρη από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.• Από την Πέμπτη 1.11.2012 6 πμ επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1. Την άμεση ανάκληση της “δίωξης” των παρουσιαστών της “Πρωινής ενημέρωσης” και την επαναφορά τους στο ενημερωτικό πρόγραμμα. Την εργασιακή αποκατάσταση του συναδέλφου της ΕΤ3 που απομακρύνθηκε από την παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη γιατί τόλμησε να αναφέρει τη λέξη “η πόλη αστυνομοκρατείται”.
Η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει ότι τα δύο περιστατικά της λογοκρισίας έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες καθημερινές παρεμβάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο και τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών. Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ και το αρμόδιο υπουργείο ας αντιληφθούν, ότι ο πολίτης πληρώνει ανταποδοτικό τέλος για πολυφωνία και πλουραλισμό. Η ακύρωση της ελευθεροτυπίας προσβάλει τη δημοκρατία. Η ανεξαρτησία και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στη Δημόσια Τηλεόραση ελέγχονται από τους πολίτες και δεν επαφίενται στον εκάστοτε διορισμένο διευθυντή ενημέρωσης.
2. Να μην παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποτελούν περιουσία της ΕΡΤ και πρέπει να αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του προγράμματος της ΕΤ1. Αν το τολμήσουν, θα μας βρουν απέναντί τους.
3. Να παγώσει κάθε μεικτή και εξωτερική παραγωγή στη ΝΕΤ και την ΕΡΑ. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις χρυσοφόρες εξωτερικές παραγωγές που απομυζούν το δημόσιο χρήμα. Βολεύουν ημετέρους και εισάγουν ως “δούρειος ίππος” τους ιδιώτες στην ΕΡΤ και το θεσμό των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων με καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών καταστρατηγώντας ΣΣΕ, καθιστώντας τους ευέλικτους στις ορέξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
4. Επιτέλους να μας ενημερώσουν για το μέλλον των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου στην ΕΡΤ. Αρνούμαστε τη συνέχιση της εργασίας τους στην ΕΡΤ με Δελτίο Παροχής. Ζητάμε την  κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την πρόσληψη όλων, σε θέσεις τακτικού προσωπικού. Είναι πρόκληση να προσλαμβάνουν δεκάδες συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα σε καιρούς δύσκολους και να απομακρύνουν συμβασιούχους στο όνομα του εξορθολογισμού.
5. Να υπογραφεί ΣΣΕ στην ΕΡΤ προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές. Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν υποστεί μειώσεις 35% στο μισθό τους.
Η απόφαση πάρθηκε με τη συμμετοχή των Προέδρων των Ενώσεων Συντακτών και ομόθυμη συναπόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ.
Την Πέμπτη στις 12.30 μμ συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής
Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Αν είναι να απομακρυνθεί κάποιος από την ΕΡΤ αυτός να είναι ο Λιάτσος



ΣΥΡΙΖΑ 
Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,
Μόλις πριν ένα μήνα, σε ανακοίνωσή μας, αναλύαμε το σχέδιο της παραπαίουσας πλέον κυβέρνησης για τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ και της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι θέλουν να μετατρέψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε φερέφωνο της χυδαίας φιλομνημονιακής προπαγάνδας τους, φιμώνοντας όποια φωνή αντίστασης ή διαμαρτυρίας θα μπορούσε να ακουστεί.
Είχαμε ακόμη καταγγείλει τη σκόπιμη -και κατευθυνόμενη από ιδιωτικά συγκροτήματα- διάλυση της τετράωρης ζώνης της Πρωινής Ενημέρωσης των Αρβανίτη – Κατσίμη και τον περιορισμό της σε δίωρη εκπομπή και μάλιστα σε γερμανικό νούμερο, δηλαδή 6-8 το πρωί!
Επρόκειτο για το πρώτο μέρος του σχεδίου.
Το πρώτο αυτό μέρος δεν τους βγήκε. Το μερίδιο τηλεθέασης, ακόμα και στο γερμανικό αυτό νούμερο, όλο και αυξανόταν, λες και ο κόσμος ξύπναγε πιο νωρίς για να παρακολουθήσει μια από τις λίγες αντικειμενικές εκπομπές που είχαν απομείνει στην ελληνική τηλεόραση. Τη βδομάδα που πέρασε, το δίωρο 6-8 είχε τριπλάσιο μερίδιο από το μέσο όρο της ΝΕΤ και τριπλάσιο επίσης από το δίωρο 8-10 που τους είχε αφαιρεθεί, αποσπώντας μεγάλο πλήθος τηλεθεατών από τα ιδιωτικά κανάλια.
Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μια αφορμή για να προχωρήσουν στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του σχεδίου τους:
Την απομάκρυνση των παρουσιαστών της Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.
- Ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος κατά της δημόσιας τηλεόρασης (που απαξιώνεται από την ίδια τη διοίκησή της) τα ιδιωτικά συγκροτήματα και η πάντα διαπλεκόμενη με αυτά κυβέρνηση
2
- Φυσικός αυτουργός ο (διορισμένος από τους ηθικούς αυτουργούς) Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ (???) Αιμίλιος Λιάτσος
- Αφορμή η αναφορά των Αρβανίτη – Κατσίμη, στις οκτώ ιατροδικαστικές εκθέσεις, καθώς και στην αναφορά του 7ου ανακριτή προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών για εγκλήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και είχαν αποκρύψει όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα και αφορούσαν στις καταγγελίες για βασανισμό μέσα στην ασφάλεια (ΓΑΔΑ) αντιφασιστών διαδηλωτών.
- Το «έγκλημα» των Αρβανίτη – Κατσίμη; Ό,τι αποκάλυψαν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και την αναφορά του 7ου ανακριτή και ότι αναρωτήθηκαν τι θα κάνει τώρα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος είχε εκτεθεί, αφού προηγουμένως όχι μόνον είχε διαψεύσει τους βασανισμούς αλλά είχε ειρωνευτεί τους βασανισθέντες. Αν δηλαδή τώρα θα πρέπει να παραιτηθεί ή να ζητήσει συγνώμη και αν θα καταθέσει μήνυση -όπως είχε απειλήσει- στον Γκάρντιαν που είχε πρώτος αποκαλύψει τους βασανισμούς.
Αυτό που εντυπωσιάζει στην ενέργεια αυτή του κ. Λιάτσου δεν είναι η (αναμενόμενη άλλωστε) προσπάθειά του να εξαφανίσει μια από τις τελευταίες εναπομείνασες στην ΕΡΤ ενοχλητικές (λόγω της αντικειμενικότητάς τους) για την μνημονιακή κυβέρνηση εκπομπές.
Ούτε βεβαίως ότι δεν σκέφθηκε ότι στερεί την ΕΡΤ από το διαχρονικό κύρος και την αυξημένη τηλεθέαση (με ελάχιστο κόστος) που προσέφερε η συγκεκριμένη εκπομπή με τους σημερινούς συντελεστές της.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο κυνισμός, η αδίσταχτη λογοκρισία, το θράσος να τολμάει να εκδίδει ανακοίνωση και να μιλάει για «δεοντολογία», η δειλία του να αντιπαρατεθεί στην εκπομπή NETWEEK παρότι προκλήθηκε επανειλημμένως και η μη τήρηση ούτε των στοιχειωδών προσχημάτων.
Ο πανικός, τους κάνει να είναι πλέον πολύ επικίνδυνοι.
Ο πανικός τους όμως τους κάνει και πολύ ευάλωτους όταν συναντούν την αντίσταση των εργαζομένων.
Το ρήγμα που προκλήθηκε ανάμεσα στους εταίρους της συγκυβέρνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναγκάστηκαν να αντιπαρατεθούν έστω και χλιαρά) δείχνει την αδυναμία τους.
Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να περάσει!
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά.
Να ανακληθεί τώρα η άθλια αυτή απόφαση που απαξιώνει και καταρρακώνει την ΕΡΤ.
Αν είναι να απομακρυνθεί κάποιος από την ΕΡΤ αυτός να είναι ο Λιάτσος!
Η ανατροπή της απόφασης αυτής να είναι η αρχή του αγώνα για να κρατήσουμε μαζί μας τους συναδέλφους συμβασιούχους που απειλούνται άμεσα με απόλυση.
Για μια ΕΡΤ πραγματικά δημόσια, αντικειμενική, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις, στην υπηρεσία του πολίτη και της χειμαζόμενης κοινωνίας.
Να τολμήσουμε ν’ αγωνιστούμε, να τολμήσουμε να νικήσουμε!
ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΕΡΤ
30/10/2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση»



Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα.

Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών.

Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία.

Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ


        29/10/2012
Η εταιρία TOYOTA αναφέρεται στα επιστημονικά εγχειρίδια για τη διοίκηση, ως η καλύτερα οργανωμένη επιχείρηση στον κόσμο. Οι διοικούντες την ΕΡΤ φαίνεται ότι επιδιώκουν να αναφέρεται η ΕΡΤ ως η χειρότερη. Σχεδόν όλοι οι υψηλά ιστάμενοι στο διοικητικό δέντρο της, κάνουν ότι τους γουστάρει ανάλογα με το πόσο περνάει ο λόγος τους, αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια χρηστής διοίκησης.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την απραξία τους και την ανοχή τους, όταν η περιουσία της ΕΡΤ (Κατεχάκη) εκχωρείται; Όταν δεν κάνουν καμία ενέργεια ακύρωσης της απόφασης για την αφαίρεση 75 εκ. ευρώ του ανταποδοτικού τέλους;

Επίσης, το γεγονός ότι 15 άτομα συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από αστυνομικούς. Τα βασανιστήρια πιστοποιήθηκαν από ιατροδικαστική εξέταση και στο θέμα έκανε αναφορά η Αγγλική εφημερίδα Guardian, που ο κος Δένδιας σκεφτόταν να μηνύσει, αλλά τελικά δεν το έκανε. Τα σχόλια: Ο κος Δένδιας προφανώς σκέφτηκε ότι δεν τον συμφέρει να πάρει έκταση το θέμα και δεν προχώρησε στη μήνυση.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα θα έμενε στα λιμά, αν οι δημοσιογράφοι Κ. Αρβανίτης και Μ. Κατσίμη δεν το έφερναν στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση”, κάνοντας και σχόλια του τύπου: Θα παραιτηθεί τώρα; (ο Δένδιας). Και τώρα τι θα γίνει; Θα ζητήσει συγγνώμη; (ο Δένδιας)”.

Μετά από αυτό ο ΓΔΕΕ κος Α. Λιάτσος, αποφάσισε να κλαδέψει τους καλούς δημοσιογράφους, επειδή – λέει – προέβησαν σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού κου Δένδια. Αν και είδαμε την εκπομπή (και την ξαναείδαμε), εκτός από “κοντοχωριανός” και “σοβαρός”, άλλος χαρακτηρισμός δεν υπήρχε στα λεγόμενα των δύο δημοσιογράφων. Άρα ο κος γενικός στερείται γνώσεων βασικών στοιχείων της Ελληνικής γλώσσας, που ως δημοσιογράφος όφειλε  να γνώριζε.

Το ερώτημα είναι: Ο κος Λιάτσος ενήργησε αυτοβούλως, ή πραγματοποίησε άνωθεν εντολή; Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μήνυμα που απορρέει από την ενέργεια του κου γενικού, είναι “βουλώστε το γιατί θα σας πάρει ο διάολος τη μάνα και τον πατέρα”.

Είναι εμφανές ότι το μόνο για το οποίο κόπτονται η διοίκηση και οι εντολείς της, είναι να μη ξεμυτάει κανένας και να μη τολμάει να λέει το παραμικρό για την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της. Δηλαδή μιλάμε για λογοκρισία του χειρίστου είδους, που ξυπνάει μνήμες από άλλες εποχές, που μας φέρνουν ανατριχίλες. Τι ήθελε λοιπόν ο κος Λιάτσος; Προφανώς να μη βγάλουν τσιμουδιά οι δημοσιογράφοι για το γεγονός των βασανισμών και για την άμεση εμπλοκή του υπουργού κου Δένδια σε αυτούς, ως άμεσα υπεύθυνου του υπουργείου, στο οποίο ανήκουν αυτοί που βασάνισαν τους 15 ανθρώπους.

Μιλάμε λοιπόν για αθλιότητα πρώτου μεγέθους, που ως στόχο έχει τη συγκάλυψη όσων άστοχων και – γιατί όχι – εγκληματικών ενεργειών των φορέων της όποιας εξουσία του κράτους (Εκτελεστικής, Δικαστικής ή Νομοθετικής), που στοχεύει ευθέως στην αποβλάκωση του λαού και στην μετατροπή του σε μερμηγκάκια, που ο σοφός μέρμηγκας τα παίρνει από το χέρι και τα καθοδηγεί, όπως αυτός θέλει.

Θυμηθείτε όμως κύριοι της Κυβέρνησης και της διοίκησης την κατάληξη του μέρμηγκα στο αξέχαστο τραγούδι του επίσης αξέχαστου Μάνου Λοΐζου …

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο το κύρος της ΕΡΤ, την αξιοπιστία της και την περιουσία της, με οποιοδήποτε κόστος. Προχωράμε σε προειδοποιητική στάση εργασίας 06:00 με 08:00 αύριο, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για την «καρατόμηση» των δύο συναδέλφων και τη διαφύλαξη της περιουσίας της ΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες στο Δ.Σ. που θα γίνει στις 12:00, 30/10/2012 ημέρα Τρίτη. 

Να ανακληθεί τώρα η απόφαση καρατόμησης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ




ΤΟ ΔΣ της ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΠΤΥΜ αποφάσισε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου από τις 6-8 το πρωί σε ένδειξη διαμαρτυρίας  για την λογοκρισία στην Δημόσια  Ραδιοτηλεόραση.  Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης και αναιτιολόγητης απόφασης της γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ και δηλώνουμε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις  μας για το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης.  

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

   Με μια αιφνιδιαστική (προαναγγελθείσα ωστόσο;) απόφαση ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος ανακοίνωσε ότι οι παρουσιαστές της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» στη ΝΕΤ Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη «κόβονται» από τον αέρα της Δημόσιας Τηλεόρασης από αύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου μέχρι νεωτέρας.
   Σύμφωνα με τον κ. Λιάτσο, αιτία για την εν λόγω απόφαση ήταν ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ των παρουσιαστών κατά την έναρξη της εκπομπής:
Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις ο 7ος τακτικός ανακριτής κ. Πρωτονοτάριος  που χειρίστηκε την υπόθεση, διαπιστώνει εγκληματικές πράξεις αστυνομικών σε βάρος των 15 συλληφθέντων που συμμετείχαν στην αντιφασιστική μοτοπορεία της 30ης Σεπτεμβρίου και ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα.
   Ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει στη Βουλή την πρόθεσή του να κάνει μήνυση στην εφημερίδα Guardian για το δημοσίευμα που έκανε λόγο για βασανιστήρια των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λιάτσος δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με τους δύο παρουσιαστές προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος για τα λεγόμενά τους.    
Κατόπιν τούτων, πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρει η «αιφνίδια» απόφαση του κ. Λιάτσου για «εξαφάνιση» των δύο παρουσιαστών από τον τηλεοπτικό αέρα της ΝΕΤ, ενώ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η Διοίκηση – έτσι όπως εκφράστηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης – ακολουθεί το δόγμα: «Ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για τα λεγόμενα των υπουργών ακόμα και αν τα γεγονότα – ρεπορτάζ τους διαψεύδουν».
 

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ-3

     Κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ-3 με άνωθεν εντολές από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από τηλεφώνημα του Αιμίλιου Λιάτσου κόπηκε από το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει την κάλυψη του τριημέρου των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, γιατί σήμερα το πρωί μετέδωσε τις αποδοκιμασίες των πολιτών κατά του Πρωθυπουργού και του Κάρολου Παπούλια έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου. Όπως έγινε γνωστό έπειτα από τηλεφώνημα του Αιμίλιου Λιάτσου και παρέμβαση των Μπλιάτκα και Τσίμπα ο δημοσιογράφος αντικαταστάθηκε από συνάδελφο του, που έλαβε σαφείς εντολές να παραμείνει "στο εορταστικό κλίμα των ημερών".

 Και να σκεφτεί κανείς ότι ο συμπαθής συνάδελφος που κόπηκε, έκανε αναφορά μόνο σε "δυσαρέσκεια του κόσμου".

Πηγή: alterthess.gr                                             

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αποσπάσματα ομιλίας του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, Νίκου Βούτση Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου για τη λήψη μέτρων αναβάθμισης και αξιοποίησης του δυναμικού της ΕΡΤ. ΑΕ



Στη χτεσινή συζήτηση σχετικά με τη επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στις 8/10/2012 από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τη  λήψη μέτρων αναβάθμισης  και αξιοποίησης του δυναμικού της ΕΡΤ. ΑΕ  ο κ. Κεδίκογλου επέλεξε να μην απαντήσει σε κανένα επί της ουσίας ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αρκέστηκε ψευδώς να τοποθετηθεί ότι οι προσλήψεις που έγιναν στην ΕΡΤ ήταν επιτυχόντες τεχνικοί του ΑΣΕΠ του περασμένου Φεβρουαρίου και πως οι ελάχιστες εξωτερικές παραγωγές που υλοποιούνται αποτελούν δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης.

  • Υπάρχουν φαινόμενα, που οδηγούν στην απαξίωση την υποβάθμιση στο άνοιγμα του πεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασίες ελέγχου, χειραγώγησης, μέσα από σπατάλες και αναξιοκρατία, από τον μήνα Αύγουστο 10/8 μέχρι τις 20/9 μέσα σε 40 μέρες γίνανε προσλήψεις 28 υπαλλήλων ως προσωπικό ειδικών θέσεων και ως ειδικών συμβούλων, την ίδια ώρα που 350 συμβασιούχοι της ΕΡΤ εκδιώχθηκαν και παραμένουν χωρίς εργασία επί της ουσίας, χωρίς να αξιοποιείται το εξαιρετικό δυναμικό της ΕΡΤ
  • οδηγούμαστε σε μια χειραγώγηση η οποία φαίνεται δυστυχώς κάθε μέρα και περισσότερο από τα δελτία ειδήσεων
  • Οι προσλήψεις, δεν είναι τεχνικών, είναι γραμματέων, 3 γραμματείς ανά διευθυντή και ανά γενικό  διευθυντή, είναι παραγωγών και άλλων συνταξιούχων και μη, δείτε τη σχετική λίστα, είμαι σίγουρος ότι είναι σε γνώση σας.
  • Είναι φανερό ότι διαμορφώνεται με βάση την πάγια αντίληψη περί ελεγχόμενου στρατού και διευκολύνσεως των διευθυνόντων αυτή η κατάσταση, ακόμα αν θέλετε και για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου. Ήμασταν παρόντες όταν εγκρίθηκε η διεύθυνση της ΕΡΤ σήμερα και αν θυμάστε είχαν πει ότι είναι χωρίς αμοιβές, θα παρακαλούσα να έρθει η λίστα με τι αμοιβές τις οποίες παίρνουν τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ αν το έχετε.
  • Συμβαίνουν κινητοποιήσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις  και μόνο η παρουσίαση η άκρως αρνητικά, μεροληπτική, αυτών των κινητοποιήσεων του λαού καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων που κυριολεκτικά συναγωνίζονται το επίπεδο του πως δίνουν ή καλύτερα του πως δεν δίνουν αυτές τις κινητοποιήσεις τα τηλεοπτικά ιδιωτικά μέσα, είναι στοιχείο ατράνταχτο για το τι συμβαίνει
  • Πιστεύουμε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγική και μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό των δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ και που πραγματικά θα φύγει από τον πειρασμό της κλειστής κομματικής χειραγώγησης για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και θα γίνει το απάγκιο για τον απλό έλληνα πολίτη που θέλει σήμερα  μέσα από την ενημέρωση να δει αν υπάρχει φως και μια χαραμάδα στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που υφίστανται από τις αντικοινωνικές πολιτικές.


Έχουν προκληθεί φαινόμενα, χειραγώγησης αναξιοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα σύννεφα είναι πολύ πυκνά πάνω την ίδια ώρα που είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ λόγω της κρίσης και ιδιαίτερα στο χώρο του τύπου και λόγω των πολύ μεγάλων προβλημάτων που έχει ο λαός μας  και που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και  να ενημερώνετε, θα ήταν πραγματικά μια εποχή που η ΕΡΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε και πρέπει να δώσει τις καλύτερες εξετάσεις και να είναι ο φάρος της ενημέρωσης  και της πληροφόρησης του κόσμου. Αντί αυτού υπάρχουν φαινόμενα, που οδηγούν στην απαξίωση την υποβάθμιση στο άνοιγμα του πεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασίες ελέγχου, χειραγώγησης, μέσα από σπατάλες και αναξιοκρατία, καταθέτω στα πρακτικά ότι από τον μήνα Αύγουστο 10/8 μέχρι τις 20/9 μέσα σε 40 μέρες γίνανε προσλήψεις 28 υπαλλήλων ως προσωπικό ειδικών θέσεων και ως ειδικούς συμβουλών κόστους μισθολογίου 83.000 ευρώ , 1 εκ. ευρώ την ίδια ώρα που 350 συμβασιούχοι της ΕΡΤ εκδιώχθηκαν και παραμένουν χωρίς εργασία επί της ουσίας χωρίς να αξιοποιείται το εξαιρετικό δυναμικό της ΕΡΤ. Επίσης έχει ξεκινήσει στο ραδιόφωνο  και μπορεί να επεκταθεί και στην τηλεόραση ξανά το παιχνίδι των εξωτερικών παραγωγών, έχουμε τα στοιχεία των συμβάσεων,  με αυτή τη μέθοδο οδηγούμαστε σε μια χειραγώγηση η οποία φαίνεται δυστυχώς κάθε μέρα και περισσότερο από το δελτίο ειδήσεων για το τι αναφέρεται απ τις κινητοποιήσεις του κόσμου και από τη σύγκρουση και αντιπαράθεση που υπάρχει γύρω από τις μνημονιακές και κυβερνητικές πολιτικές. Όσο για τα κομματικά κριτήρια κ Υπουργέ είναι τρικομματικά κριτήρια. Είναι  γεγονός αδιάψευστο το πως γίναν όλες οι τοποθετήσεις σε όλη την πυραμίδα με ένα «παζάρι» ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις τις κομματικές της σημερινής συγκυβέρνησης.
Οι προσλήψεις, με συγχωρείτε δεν είναι τεχνικών, είναι γραμματέων, 3 γραμματείς ανά διευθυντή και ανά γενικό  διευθυντή με μισθό που υπερβαίνουν τις 2000 το μήνα, είναι παραγωγών και άλλων συνταξιούχων και μη  που παίρνουν μισθό από 3000 μέχρι 5000 ευρώ το μήνα,  δείτε τη σχετική λίστα, είμαι σίγουρος ότι είναι σε γνώσι σας και είναι σαφέστατα μια γροθιά στο στομάχι καθενός που ζει αυτό που ζούμε ως χώρα και του άξιου προσωπικού που υπάρχει μέσα στην ΕΡΤ. Όταν μάλιστα βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα,  διακινδύνευση, το Φλεβάρη,  για απόλυση 60 δημοσιογράφων συμβασιούχων αλλά και άλλων δεν είναι δυνατόν να προχωράτε σε συμβάσεις οι οποίες είναι ανανεούμενες ανά έτος χωρίς κανένα εμπόδιο σ αυτές τις ανανεώσεις, δηλαδή στα περίφημα προσωπικά ειδικών θέσεων και ειδικών συμβούλων.
Είναι φανερό ότι εκεί πέρα μέσα διαμορφώνεται με βάση την πάγια αντίληψη περί ελεγχόμενου στρατού και διευκολύνσεως των διευθυνόντων αυτή η κατάσταση ακόμα αν θέλετε και για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου. Αν θυμάστε ήμασταν παρόντες όταν εγκρίθηκε η διεύθυνση της ΕΡΤ σήμερα και αν θυμάστε είπαν πει ότι είναι χωρίς αμοιβές, Θα παρακαλούσα να έρθει η λίστα με τι αμοιβές τις οποίες παίρνουν τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ αν το έχετε.
Περί των δελτίων ειδήσεων και την ένσταση ή κατηγορία περί χειραγώγησης.
Κ. Υπουργέ συμβαίνουν κινητοποιήσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις  από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα και μόνο η παρουσίαση η άκρως αρνητικά, μεροληπτική, αυτών των κινητοποιήσεων του λαού καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων που κυριολεκτικά συναγωνίζονται το επίπεδο του πως δίνουν ή καλύτερα του πως δεν δίνουν αυτές τις κινητοποιήσεις τα τηλεοπτικά ιδιωτικά μέσα, είναι στοιχείο ατράνταχτο για το τι συμβαίνει. Και σας το λέμε κοιτάζοντας το μέλλον, δεν κοιτάζω προς το παρελθόν. Θα έχουμε σε δυο εβδομάδες τη συζήτηση για τα μέτρα, ο λαός και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα, το να αποκρύπτεται αυτή η διάσταση και να μπαίνουμε σε μια φιλολογική θεωρητική με την κλίση διαφόρων καθηγητών, ποσώς βέβαια ανταποκρίνεται στην αντικειμενικότητα και στην κρισιμότητα των προβλημάτων που ζει τώρα η χώρα.
Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγική και μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό των δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ και που πραγματικά θα φύγει από τον πειρασμό της κλειστής κομματικής χειραγώγησης για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και θα γίνει το απάγκιο για τον απλό έλληνα πολίτη που θέλει σήμερα  μέσα από την ενημέρωση να δει αν υπάρχει φως και μια χαραμάδα στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που υφίστανται από τις αντικοινωνικές πολιτικές. 

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ



Αγ. Παρασκευή 25-10-2012



Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε να κατέβουμε  οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ , εάν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν έχουν δοθεί λύσεις στα ζητήματα που θέσαμε στο προηγούμενο ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης .
Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε  το οργανωμένο σχέδιο συρρίκνωσης,  απαξίωσης και Ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας  Ραδιοτηλεόρασης  και την παράδοσή της σε συμφέροντα  εργολάβων εξωτερικών  και μεικτών παραγωγών ακόμα και για ενημερωτικές εκπομπές.
Παράλληλα θα δώσουμε συνέντευξη τύπου από κοινού με την ΠΟΣΠΕΡΤ  την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ για όλα όσα συμβαίνουν  στην ΕΡΤ και τα οποία οι εργαζόμενοι δεν σκοπεύουν για κανένα λόγω να τα αποσιωπήσουν.
--Η ΕΡΑ έχει «παραδοθεί»  στην πλειοψηφία σε χρυσοφόρες εξωτερικές παραγωγές που απομυζούν το δημόσιο χρήμα . Την ίδια ώρα   εργαζόμενοι  με συμβάσεις αορίστου χρόνου παραγκωνίζονται, μένουν άπραγοι ή υποαπασχολούνται για να βολεύονται  ημέτεροι.
- Για πρώτη  φορά μετά το 2003, στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης της  ΝΕΤ επιχειρείται  να εισαχθεί ο θεσμός  των μεικτών παραγωγών , παραχωρώντας  κομμάτι της ενημέρωσης σε επιχειρήσεις Α.Ε. Υπόσχονται προσλήψεις  με δελτίο παροχής  υπηρεσιών καταστρατηγώντας  ΣΣΕ και δημιουργώντας  «ευέλικτο» προσωπικό διαθέσιμο για όλα. Και όλα αυτά όταν 60  δημοσιογράφοι  με ΣΟΧ, οι οποίοι προσλήφθηκαν  με διαγωνισμό  πέρσι, βλέπουν το δρόμο της εξόδου στα τέλη Γενάρη, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για το δικό τους μέλλον.
-35  εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί  ως ειδικοί σύμβουλοι και ΠΕΘ αντί 1εκατομμυρίου.50 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

 Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Τύπου και την Διοίκηση της ΕΡΤ  μέχρι την  Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2012:
-Να παγώσουν κάθε μεικτή και εξωτερική  παραγωγή στην ΝΕΤ  στην ΕΡΑ.
- Να δεσμευθούν για ανανέωση  όλων των συμβάσεων  ΣΟΧ
- Να μην προχωρήσουν στην επιστροφή στην δελτίων παροχής υπηρεσιών στην ΕΡΤ
-Να ισχύσει ο εσωτερικός κανονισμός της ΕΡΤ για τις συμβάσεις ΠΕΘ και Ειδικών Συμβούλων
-Να υπογραφούν οι ΣΣΕ .


Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων ΕΡΤ


           Στάση Εργασίας  την Πέμπτη 25/10ου , 16 και 30 18 και 30,
                              προκειμένου να πραγματοποιηθεί,
    Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων ΕΡΤ
για την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ σχετικά με τις εξωτερικές παραγωγές που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα στη Ραδιοφωνία και την μεγάλη διαφυγή χρημάτων, καθώς και τις προσλήψεις ΠΕΘ στην Τηλεόραση, είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια Γενική Συνέλευση και στάση εργασίας την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου από τις 4.30 – 6.30. 


 
Στο τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης έχουμε ζητήσει από την Διοίκηση έως το τέλος του μήνα Οκτωβρίου να πάρει απόφαση
 για τους ΣΟΧ καθώς και για άλλα θέματα εργασιακά. 

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ο χρόνος «στενεύει» για όλους μας, ενώ συζητούνται νέες περικοπές μισθών. Ζητάμε από τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ. να παραστούν.

                                                                                     

Η εισήγηση του Δ. Τρίμη στο Μεικτό Συμβούλιο


Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη καταστροφή και ο κλάδος μας είναι από τους πρώτους που χτυπήθηκαν -και έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα σφοδρά. Είναι μια καταστροφή που ξεκίνησε από την οικονομία αλλά τώρα έχει εξελιχθεί και σε κοινωνική και σε πολιτική και σε ηθική καταστροφή. 
Σ΄ αυτό το αβέβαιο και ακραίο κλίμα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος οχύρωσης είναι ο συντονισμός όχι μόνο με όλα τα σωματεία του Τύπου αλλά και με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις ώστε να αντισταθούμε στα μνημόνια -που παράγουν φόβο και φτώχεια-, να αντισταθούμε στην επιμήκυνση αυτής της κατάστασης, που μοιάζει να μην έχει τέλος και, σε ό,τι αφορά σε εμάς τους δημοσιογράφους, πρέπει να αντιστεκόμαστε στο «κούρεμα» της ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των Μέσων. Αυτό το τελευταίο το οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά πρώτα και κύρια σε ολόκληρη την κοινωνία, που απαιτεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουμε σωστά το ρόλο μας, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας –τον οποίο τα αφεντικά των ΜΜΕ έχουν κατακουρελιάσει.
Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η κατάρρευση της επιρροής στην πραγματική κοινωνία των καθιερωμένων μέσων ενημέρωσης που καταγράφεται στιςέρευνες της κοινής γνώμης. Ο κλάδος κινδυνεύει να πέσει σε ανυποληψία εξαιτίας της χειραγώγησης -που ασκούν στην ενημέρωση οι ιδιοκτήτες των μέσων-, της κυβερνητικής παρέμβασης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση -που τη συρρικνώνει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και επαναφέρει το πιο άθλιο πελατειακό σύστημα προσλήψεων-, αλλά και της ατομικής διαφθοράς ορισμένων συναδέλφων μας που βρίσκονται σε pay-roll ιδιωτικών συμφερόντων. Το διαδίκτυο έχει επιτρέψει τη δημιουργία πολλών ανώνυμων blog, με σκοτεινούς στόχους, που εκμεταλλεύονται την ανυποληψία αυτή. Φαινόμενα, που προϋπήρχαν και προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε, τίθενται πλέον εκτός ελέγχου, στο περιβάλλον της κρίσης και της γενικευμένης αυθαιρεσίας, που αυτή έχει δημιουργήσει.
Ο δημόσιος διάλογος υποβιβάστηκε, τα μέσα ενημέρωσης χειραγωγήθηκαν από τους υποστηρικτές του Μνημονίου και έθεσαν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, εμποδίζοντάς τους για υπερβολικά μεγάλο διάστημα να έχουν επαρκή πρόσβαση σε όλες τις απόψεις και ουσιαστική, αντικειμενική ενημέρωση. Οι πολίτες φοβισμένοι αποφεύγουν την ουσιαστική, δημοκρατική συμμετοχή τους στις εξελίξεις που τους αφορούν. Τελικά η κοινωνία πολώθηκε στον …καναπέ της. Ως πότε όμως;
Εμείς ως δημοσιογράφοι αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε διεξόδους. Αλλά οι διέξοδοι, και, όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι δεν αναφέρομαι μόνο στο δικό μας κλάδο, πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι λανθασμένες και καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου είναι πλέον ολοφάνερες και πρέπει να αντιστραφούν. Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία εμφανίζονται ότι μπορούν να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση. Και επιμένουν σε μία θεραπεία που έχει πλέον αποδειχτεί ότι είναι εντελώς λάθος. Είναι λάθος στην ίδια τη σύλληψή της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Παράγεται φτώχεια, ανεργία, ύφεση. Η ανεργία αγγίζει το 30%, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο φτωχά νοικοκυριά, η ύφεση σύντομα θα αγγίξει το 25% αθροιστικά. Πάμε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, είμαστε βυθισμένοι στην ανομία και στη μαύρη οικονομία.
Όταν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας, ανασφάλιστων ανθρώπων, όταν μιλάμε για ουσιαστική διάλυση του κοινωνικού κράτους, το πρώτο θέμαστην ατζέντα θα έπρεπε να είναι η κοινωνική προστασία. Γι’ αυτό προσωπικά επιμένω στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν βγαίνει διαφορετικά αυτή η περίοδος. Η κρίση είναι βαθιά, δεν θα γίνουν θαύματα και εκείνο που μένει να γίνει είναι να πάμε με δημοκρατία και με κοινωνική δικαιοσύνη σε μία έξοδο.
Το πλήγμα στον κλάδο μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιαιότητα. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει αφήνοντας άνεργους ένα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας και συνήθως χωρίς καν να καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις. Επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης κλείνουν και ξανανοίγουν με άλλη νομική μορφή, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και εκβιάζοντας την συναίνεση των συναδέλφων μας, που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, απειλούμενοι από την ανεργία. Η ΕΣΗΕΑ παρέχει κάθε συνδικαλιστική και νομική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθούμε να βοηθάμε και με οικονομικές ενισχύσεις τους πιο φτωχούς.
Οι απολύσεις και οι μειώσεις των μισθών σε όσα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να υφίστανται, είναι αλλεπάλληλες, εκβιαστικές, άνισες και απατηλές. Η εργοδοσία και η διεύθυνση ξεκινούσαν με προτάσεις για μειώσεις των μισθών προκειμένου, έλεγαν, να αποφευχθούν οι απολύσεις. Εκβίασαν ώστε να αποσπάσουν την ατομική συναίνεση των εργαζόμενων, αποφεύγοντας ουσιαστικά και τορπιλίζοντας κάθε διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο με την ΕΣΗΕΑ. Και στη συνέχεια προχώρησαν σε απολύσεις. Και ξανά μειώσεις μισθών και ξανά απολύσεις. Και φυσικά με πλήρη αδιαφάνεια. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι μειώσεις επιβλήθηκαν σε όλους, αν επιβλήθηκαν και στους κολλητούς της εργοδοσίας αφού δεν έχουμε πρόσβαση στα λογιστήρια και τα μαύρα ταμεία των εργοδοτών.
Η επερχόμενη κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών απειλεί με κλείσιμο τις μικρότερες εφημερίδες που εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από αυτές, με κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας.
Τα νέα μέσα ενημέρωσης, που κατά περίπτωση δημιουργούνται, είναι βεβαίως καλοδεχούμενα, είτε έχουν παραδοσιακή μορφή είτε πρόκειται για επέκταση των παλαιών μέσων στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για αποκλειστικά διαδικτυακά εγχειρήματα. Ωστόσο, όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον θεσμικού κενού, τόσο στα ζητήματα των αμοιβών και των εργασιακών σχέσεων, όσο και της ασφάλισης.
Σήμερα, όποιος έχει ακόμη τη δουλειά του ή βρίσκει μια καινούρια, ζει σε μια τρομερή ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει για πόσο και με τι όρους θα την έχει.
Υποχρεωθήκαμε να αντιδράσουμε σε αυτήν την κατάσταση, στις απολύσεις και τις βίαιες μειώσεις των αποδοχών μας, με απεργίες τόσο σε όλο τον κλάδο όσο και στοχευμένες στα μέσα ενημέρωσης όπου η εργοδοσία δημιουργούσε προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των συναδέλφων επειδή χάνονται μεροκάματα σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες. Ωστόσο οφείλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις γενικές απεργίες των εργαζομένων της χώρας και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί πρέπει να επανασυμφιλιωθούμε με την κοινωνία, από την οποία δυστυχώς έχουμε αποξενωθεί και με δική μας ευθύνη. Η ΕΣΗΕΑ πλέον έχει υιοθετήσει τη λογική ότι την ημέρα που απεργούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εμείς προβάλουμε την απεργία τους και τα αιτήματά τους και κάνουμε μόνο στάση εργασίας, η οποία συνοδεύεται αποκλειστικά από απεργιακό ρεπορτάζ. Τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να δίνουν φωνή στους ανθρώπους της εργασίας και στα αιτήματά τους.
Βεβαίως πρέπει να κάνουμε κλαδικές απεργίες όταν πρέπει να αμυνθούμε σε επιθέσεις που πλήττουν συνολικά τον κλάδο μας, όπως είναι η επίθεση στα ασφαλιστικά μας ταμεία και φυσικά στοχευμένες απεργίες σε συγκεκριμένα μέσα όποτε αυτό απαιτείται και φυσικά όποτε έχουμε τους ανθρώπους μαζί μας.
Είναι αλήθεια ότι παρά τις κινητοποιήσεις μας έχουμε μέχρι τώρα μικρά αποτελέσματα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι κλαδικό, είναι πολιτικό, είναι κεντρικό, είναι τελικά ευρωπαϊκό. Ωστόσο και αυτά τα μικρά αποτελέσματα, οι μικρές νίκες όπου τις πήραμε, και υπήρχαν αρκετές τέτοιες, είναι πολύτιμες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Είναι αυτές οι μικρές νίκες, που μας επιτρέπουν ακόμη να κρατούμε το κεφάλι ψηλά, να δείχνουμε ότι δεν έχουμε παραδοθεί.
Το μνημόνιο έπληξε με πολλούς τρόπους την κοινωνική ασφάλιση γενικά στη χώρα μας αλλά και ειδικά τον κλάδο μας, με την ιδιαιτερότητα που έχουν τα ταμεία μας. Υπολογίζουμε ότι κουρεύτηκε κατά ενάμισι δισ. ευρώ το αποθεματικό του κύριου ταμείου σύνταξης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και κατά κάπου 70 εκατ. ευρώ του επικουρικού (ΕΔΟΕΑΠ). Πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει ενίσχυση, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Βενιζέλος την εποχή που προχώρησε στο PSI, τότε τα ταμεία τα δικά μας θα έχουν την τύχη και των υπολοίπων, δηλαδή, σε λίγα χρόνια θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα να δίνουν τις συντάξεις, να δίνουν τα φάρμακα, την περίθαλψη κ.λπ. Όπως είναι τα πράγματα, σε πέντε, έξι χρόνια, με την συνεχιζόμενη πτώση της διαφήμισης (αγγελιόσημο) και την εισφοροκλοπή δεν θα υπάρχει το ταμείο των δημοσιογράφων και το επικουρικό ταμείο φοβάμαι ότι έχει μικρότερο χρόνο ζωής και από αυτόν.
Όσον αφορά τα οικονομικά της ΕΣΗΕΑ προσπαθούμε με κάθε αποδεκτό τρόπο να μειώσουμε τις δαπάνες προκειμένου να ελευθερωθούν χρήματα για να στηρίξουμε τα άνεργα και άπορα μέλη μας. Προσωπικά πρότεινα την κατάργηση της υφιστάμενης, μικρής έστω, αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. και των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό στους συναδέλφους μας. Δυστυχώς η πρόταση μου δεν υπερψηφίστηκε από το ΔΣ.
Ένα ερώτημα που τίθεται από πολλούς συναδέλφους είναι γιατί δεν έγιναν νέες συλλογικές συμβάσεις μετά την λήξη των παλαιών. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Για να γίνουν συλλογικές συμβάσεις πρέπει να υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές. Και τέτοια διάθεση σαφέστατα δεν υπήρξε από τους εργοδότες, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προκαλούν καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και πάνω απ’ όλα να μην πληρώσουν ούτε δεκάρα από τα κέρδη που μάζεψαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν φυγαδεύσει στις τράπεζες του εξωτερικού. Η συμμετοχή τους στις συναντήσεις μας ήταν εικονική γιατί παράλληλα προωθούσαν στην κυβέρνηση και την Τρόικα τις θεσμικές παρεμβάσεις που άφηναν τους εργαζόμενους του κλάδου μας όπως και συνολικά στη χώρα μας απροστάτευτους και χωρίς συλλογική εκπροσώπηση απέναντι στους εργοδότες. Και πετύχαιναν να παίρνουν τις ρυθμίσεις που ήθελαν, ενώ προηγουμένως έπαιζαν θέατρο ότι δήθεν διαπραγματεύονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μόνο όποιος δεν θέλει να την δει, μπορεί να έχει άλλη γνώμη.
Θα κλείσω με λίγα λόγια για το όργανο στο οποίο συμμετέχουμε και συνεδριάζει αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς η κρίση του κλάδου προκαλεί ειδικές συνέπειες και στη λειτουργία του Μεικτού Συμβουλίου. Τα φυσικά και ψυχικά όριά σας εξαντλούνται από την καθημερινή πίεση που σας ασκείται, έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο να απολύονται εκπρόσωποι από τα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται, παρά την προστασία που τους προσφέρει το καταστατικό μας, έχουμε νέα μέσα ενημέρωσης που δημιουργούνται και τα οποία δεν έχουν εκλέξει εκπρόσωπο και έχουμε μέσα ενημέρωσης που έχουν πάψει να λειτουργούν με περίεργους τρόπους, χωρίς να έχουν κλείσει ακριβώς, αφήνοντας τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε μια γκρίζα ζώνη. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συχνά πρόβλημα να συμπληρώσουμε την προβλεπόμενη απαρτία. Παρόλο που το καταστατικό το περιορίζει σε συμβουλευτικό ρόλο με εξαιρετικά περιορισμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, το Μεικτό Συμβούλιο είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ σημαντικό όργανο καθώς επιτρέπει τον καλύτερο συντονισμό, την επαγρύπνηση και την κινητοποίηση όλων των συναδέλφων. Για αυτό θα παρακαλέσω να μας μεταφέρετε τις απόψεις σας και τις απόψεις των συναδέλφων στα μέσα που εργάζεστε για την προοπτική ανασύνταξης της Ένωσης και αντεπίθεσης του κλάδου, στο δύσκολο επόμενο διάστημα. Είναι ζήτημα επιβίωσης των συναδέλφων μας, της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας.