Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ


Απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συνελεύσεις για να μην περάσει το νέο Μνημόνιο φτώχειας και οι νέες απολύσεις στα Δημόσια και Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης

Ο  δρόμος του κατήφορου σταματημό δεν έχει…Η  τρικομματική κυβέρνηση με την τελευταία  εκδοχή της ΚΥΑ που αφορά στο  Ενιαίο  Μισθολόγιο όλων των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα, μας εμπαίζει γιατί ισχυρίζεται και διατυμπανίζει –πουλώντας  εκδούλευση -ότι εξαιρεί τους δημοσιογράφους από το  Ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που είναι μισθολόγιο λαιμητόμος.  Αυτό  είναι   ΨΕΜΑ.  Το Υπουργείο Τύπου , εφαρμόζοντας  πειθήνια τις απαιτήσεις των  μνημονίων και της τρόικας, εισάγει μέσω της ΚΥΑ, τις  καταστροφικές διατάξεις  του  Ενιαίου Μισθολογίου  των Δημοσίων Υπαλλήλων, και ψευδεπίγραφα  το αποκαλεί  ΝΕΟ  ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ.
Εμείς  λέμε  ΟΧΙ  γιατί :
Με την ΚΥΑ  μπαίνει ταφόπλακα στις ΣΣΕ.  Οι εκάστοτε συναρμόδιοι Υπουργοί θα συναποφασίζουν, όποτε θέλουν, χωρίς χρονοδιαγράμματα  τους μισθούς και το θεσμικό τρόπο λειτουργίας των δημόσιων Μέσων. Αυτό που υπέγραψαν σήμερα το επόμενο τρίμηνο μπορεί να το ανατρέψουν επί τα χείρω, λόγω χρέους , “μαύρης τρύπας” ελλειμμάτων κλπ.κλπ. Γιατί  στην ΕΡΤ, λ.χ,  που χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος του πολίτη, ο «διαχειριστής» να είναι τα υπουργεία και άφαντοι οι εργαζόμενοι και  τα σωματεία τους;
 -Ισχυρίζονται  πως η κατάργηση των ΣΣΕ θα είναι μια παρένθεση χωρίς  να προσδιορίσουν το τέλος της . Τα δικαιώματα  των εργαζομένων που καρατομούνται για να επανέλθουν χρειάζονται σύγκρουση, διεκδίκηση  και πολιτική λύση.
-Με  την ΚΥΑ  δεν πέφτει ο πέλεκυς μόνο  στους μισθούς και στα επιδόματα αλλά και σε όλα τα λεγόμενα  ¨θεσμικά¨ ζητήματα.  Οι  αρχιτέκτονες και οι συγγραφείς της ΚΥΑ από πέρσι διαβεβαίωναν  ότι  θα παραμείνουν  ανέγγιχτα  τα θεσμικά ενώ το μόνο που θα  ρυθμίζεται είναι το μισθολογικό .  Ηρθε η τελευταία  εκδοχή της ΚΥΑ  και είναι οδοστρωτήρας  για όλα . Και το χειρότερο ; Την  ισοπέδωση  αυτή τη βαφτίζουν εξαίρεση ζητώντας και την προσυπογραφή των εργαζομένων και των σωματείων τους .
 -Λέμε Όχι στην ΚΥΑ  γιατί  καλεί τους εργαζομένους στα Δημόσια Μέσα να υποταχθούν  στις μνημονιακές απαιτήσεις των περικοπών και των καταργήσεων δικαιωμάτων, όταν  για τους «ημετέρους» υπάρχει εξαίρεση …  Γιατί ένας στρατός  ημετέρων, ως ΠΕΘ ή  ως ειδικοί σύμβουλοι   είναι έξω από τις “περιοριστικές” διατάξεις  και αρμέγουν την ιερή αγελάδα, με προνομικό  καθεστώς.  Γιατί  αυτοί «Ανέγγιχτοι»  και όλοι οι άλλοι στην λαιμητόμο;   Αν αυτό  δεν είναι διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τότε τι είναι ;  Γιατί  αυτοί δεν είναι μέσα  στο μνημονικό  κάδρο;
- Λέμε Όχι στην ΚΥΑ γιατί ενώ καταργεί δομημένες εργασιακές σχέσεις, βάζει πλέον επισήμως στα Δημόσια  Μέσα  ενοικιαζόμενους δημοσιογράφους πολλαπλών ταχυτήτων και ανασφάλιστων. Επιθυμούν να δώσουν θεσμικό χαρακτήρα στο πάρτυ με τις μεικτές και τις εξωτερικές παραγωγές.
-Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθορίζει την ατζέντα της συζήτησης. Ετσι ενώ υπολείπονται δύο βδομάδες  για την λήξη των συμβάσεων 61  δημοσιογράφων, δεν  συζητάμε για  το εργασιακό μέλλον ή την ανεργία αυτών  των εργαζομένων, θεωρώντας προτεραιότητα την ΚΥΑ. Μήπως όμως  αυτή η ιεράρχηση  είναι παρελκυστική και αποπροσανατολιστική;  Τα σενάρια πληθαίνουν  ενώ το αρμόδιο Υπουργείο σιωπά.
 Προτείνουμε την άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, ζητώντας
-Την  υπογραφή ΣΣΕ
-Την   άμεση  κατάθεση τροπολογίας  για τους συμβασιούχους που να επιτρέπει την παράταση  των συμβάσεων τους.      
—————————————————————————————————————————————— 
Εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα, θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τις ρυθμίσεις που προβλέπει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που φαίνεται να υπογράφουν 16 υπουργοί, για τον καθορισμό αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.
 Μετά από διαρκείς, έντονους και μαχητικούς αγώνες των δημοσιογράφων και άμεση παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ύστερα από διαβούλευση με τις οικίες δημοσιογραφικές Eνώσεις θα καθορίζονταν μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ.
  Τώρα, με το σχέδιο απόφασης των 16 υπουργών εφαρμόζονται απολύτως οι μνημονιακές τροϊκανές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων και την ταύτισή τους με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
  Έτσι, τελικά, οι δημοσιογράφοι των δημόσιων ΜΜΕ, θα μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους, με δυσμενή προοπτική την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους, τον περιορισμό της ελευθερίας τους και κατά συνέπεια τη δυσλειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
  Με την αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ από 1.1.2013 καταργούνται όλοι οι μισθολογικοί όροι των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ. Τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:
• Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται πλέον ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Ενώ το ύψος κάθε κλιμακίου ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ και την κατάταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί αναλογικά το άρθρο 29 του ν. 4024/2011, ενώ στο σύνολο της προϋπηρεσίας θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος παροχής εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ σε οποιονδήποτε εργοδότη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ Ή ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, καθώς υπολογίζεται για το ύψος του βασικού μισθού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ.
• Καθορίζεται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ συγκεκριμένο ποσό (και όχι ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού) για το επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4024/2011, δεν χορηγείται ξεχωριστό επίδομα πτυχίου αλλά ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πρώτου πτυχίου αλλά και ο χρόνος μεταπτυχιακού – διδακτορικού λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και την εντεύθεν μισθολογική εξέλιξη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ καθώς η επονομαζόμενη οικογενειακή παροχή του άρθρου 4 της ΚΥΑ αφορά στο επίδομα τέκνων και πλέον προβλέπεται ότι καταβάλλεται σε υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, ποσό πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, ποσό  εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, ποσό εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, ποσό εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται το εν λόγω ποσό κατά εβδομήντα (70) ευρώ ανά επιπλέον τέκνο. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η παροχή δίδεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
• Το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή ανακαθορίζεται σε 100€ ημερησίως από 250 € που ανερχόταν έως σήμερα.
• Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής: αα) Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης, εννιακόσια (900) ευρώ.
• ββ) Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης, τετρακόσια (400) ευρώ.
• γγ) Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης τριακόσια (300) ευρώ.»
• δδ) Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης διακόσια πενήντα (250) ευρώ.» και προβλέπεται πλέον και επίδομα αρχισυντάκτη 130 €. Σε περίπτωση συρροής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων καταβάλλεται μόνο το υψηλότερο από τα αυτά. 
• Η αμοιβή υπερωριακής εργασίας θα αμείβεται πλέον βάσει των αντίστοιχα προβλεπόμενων στο 4024/2011. Έτσι, δικαιολογούνται πλέον 20 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εκάστου δημοσιογράφου μηνιαίως και 16 ώρες μηνιαίως για εργασία τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες. Στο άρθρο 20 του ν. 4024/2011 καθορίζεται ειδικότερα το ποσοστό προσαύξησης για κάθε μορφή υπερωριακής εργασίας, το οποίο γενικά κατά περίπτωση είναι χαμηλότερο από τα γενικώς ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4024/2011 επιδόματα τα οποία διατηρούνται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις τελικές διατάξεις της ΚΥΑ, είναι τα ακόλουθα:
Άρθρο 20 ν.2606/98: μετάθεση σε προβληματική περιοχή
Άρθρα 34 και 34Α ν. 2686/99: ποσά από ειδικό λογαριασμό για τον εκσυγχρονισμό εναέριας κυκλοφορίας
Άρθρο 9 παρ.22 του ν. 2266/94: έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές
Άρθρο 72 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα): έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές.
Έτσι, μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ οι βασικοί όροι των ΣΣΕ για τα δημόσια ΜΜΕ, που καταργούνται ή διαφοροποιούνται, αφορούν τα ακόλουθα:
1. Το επίδομα τριετιών – πολυετούς προϋπηρεσίας
2. Αποζημίωση ίση με το 60% της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης που καταβαλλόταν στο σύζυγο και στα τέκνα σε περίπτωση θανάτου δημοσιογράφου της ΕΡΤ
3. Αποζημίωση ίση με το 70 % της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης σε όσους συμπλήρωναν προϋποθέσεις λήψης πλήρους σύνταξης γήρατος.
4. Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 
5. Πρόσθετο επίδομα ασθένειας παιδιού ίσο με το 20% του επιδόματος τέκνου που καταβαλλόταν σε περίπτωση που το παιδί έπασχε από ανίατη ασθένεια και το οποίο εξακολουθούσε να καταβάλλεται και μετά το 21ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
6. Επίδομα τέκνου
7. Επίδομα γάμου
8. Επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών
9. Επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη ζώνη από 250 € ημερησίως διαμορφώνεται σε 100 €
10. Ειδικό Επίδομα προϊσταμένου ποσοστού 20%
  Η ΠΟΕΣΥ υπερασπίζοντας την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και τη μισθοδοτική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών να θέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απεργιακή ετοιμότητα, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου