Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ


                                                                          


                                          
 Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε ένα πλαίσιο κινητοποιήσεων για τη μη ικανοποίηση θεσμικών και εργασιακών αιτημάτων, που συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τη μη καταβολή δεδουλευμένων τριών και πλέον μηνών. Και όλα αυτή την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ κατ’ εξακολούθηση επιδίδεται σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, μέσω της πρακτικής μικτών και εξωτερικών παραγωγών, ακόμη και στον τομέα ενημέρωσης, καθώς και των παχυλών συμβάσεων ειδικών θέσεων. Δεν θα ήταν μικρότερο το κόστος αν εγκαίρως επιλυόταν το πρόβλημα με την ανανέωση των συμβάσεων των συναδέλφων, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στην ΕΡΤ, πάνω από 10 χρόνια; Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα:
-     48ωρη απεργία τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από τις 2 και 3 Μαρτίου 2013. Ταυτόχρονα, καθημερινές στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 18.30 έως 20.30 για την τηλεόραση της ΕΡΤ.
-    Στο ραδιόφωνο εκτός της 48ωρης απεργίας τα Σαββατοκύριακα οι στάσεις εργασίας θα διαμορφωθούν από Δευτέρα 4 Μαρτίου στοχευμένες ως εξής: Δευτέρα: 8.00 – 9.00 π.μ, Τρίτη 14.00 – 15.00, Τετάρτη 8.00- 9.00 π.μ, Πέμπτη 14.00 – 15.00 και Παρασκευή 8.00 – 9.00 π.μ.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, μετά την κωλυσιεργία , τις (εσκεμμένες;) αστοχίες της Διοίκησης και τελικά την άρνησή της να τους καταβάλλει  δεδουλευμένα τριών μηνών (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2012 και Ιανουάριος 2013). Αντί αυτού επέλεξε  να αποστείλει αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους έγκρισης πρόσθετων δαπανών, αν και πρόκειται για κονδύλι που αφορά σε δεδουλευμένα. Μήπως επεδίωκε τελικά την (αναμενόμενη) αρνητική απάντηση; Αγνοεί ή παραβλέπει εσκεμμένα η Διοίκηση απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης (Π. Πικραμένου) με την οποία υπήρχε αιτιολογημένη και επιβεβλημένη υπερεργασία για το προηγούμενο διάστημα λόγων των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και της κάλυψης των ολυμπιακών αγώνων;
Την καχυποψία ενισχύει το γεγονός ότι ταυτόχρονα  η Διοίκηση εγκρίνει πολυδάπανες μικτές και εξωτερικές παραγωγές, ακόμη και στο στενό ενημερωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, σε τέτοιο βαθμό που από το Μάιο το ταμείο της ΕΡΤ, δηλαδή τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, να μην επαρκούν για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Τουλάχιστον είναι σε θέση η Διοίκηση να έχει μία έγκυρη και ασφαλή πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του 2013, έτσι ώστε να μη φτάσουμε στα ίδια και χειρότερα επίπεδα; Μήπως κάποια στιγμή η Διοίκηση αντί να κατευθύνεται σε νέες αγορές θα πρέπει να επισκεφθεί πρώτα και τις αποθήκες, όπου «αραχνιάζει» μοναδικό και αναξιοποίητο υλικό ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος;
Μπροστά σε αυτή την αρνητική και πρωτοφανή εξέλιξη η ΕΣΗΕΑ προχώρησε ήδη σε καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο και αναμένεται να επιβάλλει στη Διοίκηση τα ανάλογα πρόστιμα – μια επιπλέον σπατάλη δημοσίου χρήματος. Ταυτόχρονα από την περασμένη Τρίτη συρρικνώνεται το ενημερωτικό πρόγραμμα στο Α πρόγραμμα της ΕΡΑ, με την «αιτιολογία» (πρόσχημα;) ελλείψεων σε τεχνικό προσωπικό, λόγω του κενού που δημιούργησε η αποχώρηση των συμβασιούχων που η ίδια η διοίκηση αποφάσισε. Είναι δε τόση η σπουδή  για την υλοποίηση προειλημμένων, καθώς φαίνεται, αποφάσεων που κόπηκε στο «παρά πέντε» η ενημερωτική εκπομπή της  συναδέλφου  Εύας Μαυρογένη και μάλιστα σε ημέρα κινητοποίησης.
Να επισημάνουμε τέλος, ότι αντίστοιχες αστοχίες της Διοίκησης «απειλούν» με υποβάθμιση το παραγόμενο δημοσιογραφικό έργο. Ενδεικτικό παράδειγμα η σύγχυση που φάνηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες και η «βουβή»κάλυψη της επίσκεψης Ολάντ, παρά την κήρυξη απεργίας από τα Σωματεία μας.
Καλούμε σε συστράτευση στον αγώνα μας όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.


                                    Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ,
                                 
                                               Αγ. Παρασκευή 27/02/2012            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου