Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Με ευθύνη Κεδίκογλου και το Euronews έχασε την επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα!


Της Ματίνας Παπαχριστούδη.


 Πολύς χώρος, πολλά γραπτά για την ανεκδιήγητη τακτική και συμπεριφορά του αρμοδίου υφυπουργού επί των ΜΜΕ, Σίμου Κεδίκογλου, έναντι των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δημοσιογραφικό κλάδο για το «μπλακ άουτ» της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Η επίσκεψη στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς είχε στηρίξει ολόκληρο το επικοινωνιακό εποικοδόμημα των τάχα πετυχημένων ευρωπαϊκών σχέσεων μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, έμεινε από ήχο και εικόνα. Πανικός! Η απόφαση για απεργία των δημοσιογράφων, μια μέρα πριν από τη γενική απεργία της 20 Φλεβάρη (κατ’ απαίτηση των εκδοτών και διευθυντών-δημοσιογράφων) γύρισε μπούμερανγκ στον Αντώνη Σαμαρά. Το καλά οργανωμένο επικοινωνιακό σόου κινδύνευε με καταστροφή. 
Και μετατράπηκε σε ελληνική γελοιότητα με τα σταθερά, αδιάφορα πλάνα της επίσκεψης να παίζουν και να ξαναπαίζουν στον αέρα της ΝΕΤ, χωρίς ήχο, χωρίς μοντάζ, χωρίς δημοσιογράφους. Μια εικόνα, επαναλαμβανόμενη πολλές φορές από το μεσημέρι της Τρίτης, που πιστοποίησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα από την προβολή του No comments του -κομμένου από τον Σίμο Κεδίκογλου- Euronews Greek, τον χωρίς πάτο κατήφορο της ελληνικής συγκυβέρνησης.
Η επικοινωνιακή ομάδα της Ρηγίλλης, με επικεφαλής τον Γιώργο Μουρούτη και τον δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου, αντί οποιασδήποτε άλλης τακτικής πολιτικής κίνησης, μέσα στον πανικό τους, αντέδρασαν κάνοντας αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά: συκοφάντηση συνδικαλιστών και του ΣΥΡΙΖΑ, τρομοκράτηση των εργαζομένων της ΕΡΤ (δικαστικές προσφυγές) και απεργοσπασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέπεσε στο σφάλμα να αποδώσει την απεργία των εργαζομένων σε ένα μόνο πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αχαρακτήριστη φράση του «Να τους μαζέψετε» και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό δημόσια.
Παρασκηνιακά ετοίμαζε το μηχανισμό απεργοσπασίας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με εντολές στα όργανα της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, Αιμίλιο Λιάτσο, Βασίλη Θωμόπουλο, να ανέβουν τα πλάνα της επίσκεψης αμέσως μετά την κήρυξη της απεργίας στα ΜΜΕ ως «παράνομης». Πριν καν προλάβει να ανασταλεί η απεργία, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τα πειθήνια δημοσιογραφικά όργανα της συγκυβέρνησης στο Ραδιομέγαρο πάτησαν το on air για τη μετάδοση των αμοντάριστων πλάνων. Βλέπετε, δεν υπήρχαν ακόμη εργαζόμενοι για να φτιασιδωθεί η εικόνα του σόου. 
Παρά το διεθνές ρεζιλίκι, ο Σίμος Κεδίκογλου δεν το έβαλε κάτω. Τα ίδια πλάνα επαναλαμβάνονταν επί ώρες, μέχρι να ετοιμαστούν οι δημοσιογράφοι και να μπουν στο στούντιο για την έκτακτη πολιτική εκπομπή. Και τότε ήρθε η απόφαση της ΕΣΗΕΑ για νέα στάση εργασίας στην ΕΡΤ. Νέος πανικός στο Μαξίμου. Ο Γ. Μουρούτης αυτή τη φορά δίνει εντολή να ξαναπαίξουν τα μεσημεριανά πλάνα, αυτά τα χωρίς ήχο, από την άφιξη του Ολάντ, την υποδοχή Σαμαρά κ.λπ. Χωρίς πάλι δημοσιογραφική κάλυψη, χωρίς σχόλια, χωρίς μοντάζ.
Η απόλυτη αποτυχία του επικοινωνιακού σόου «επίσκεψη Ολάντ» στην Αθήνα με αποκλειστική ευθύνη των αρμόδιων συμβούλων ΜΜΕ του Αντώνη Σαμαρά, είχε επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Δεν είχε προγραμματισθεί για παράδειγμα συνέντευξη Τύπου με ξένους ανταποκριτές. Το σχέδιο ήταν, κατά την εφαρμογή του νέου δόγματος επικοινωνίας Κεδίκογλου, βασισμένο επάνω στην απόλυτα ελεγχόμενη ΕΡΤ. Με κατευθυνόμενους δημοσιογράφους, κατευθυνόμενες ερωτήσεις, κατευθυνόμενες συναντήσεις. Κι αυτό το αγαπημένο κανάλι της γαλλικής κυβέρνησης, το Euronews, ο Σίμος Κεδίκογλου φρόντισε να το ρίξει από το δορυφόρο και τις συχνότητες της ΕΡΤ επειδή το απαίτησαν οι φίλοι καναλάρχες. Επειδή άρχισε να εκπέμπει στην ελληνική γλώσσα και να δείχνει πολλές ειδήσεις από όλη την Ευρώπη. Οπότε, ούτε και οι Γάλλοι είχαν πρόσβαση στην επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα. Διπλά περίγελως η dream team διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων του Μαξίμου. Από την Αθήνα έως και το Παρίσι.
Η αποτυχία της διαχείρισης στην επίσκεψη Ολάντ πιστοποιείται τις επόμενες μέρες από το πώς τη διαχειρίστηκαν συνδικαλιστικά στελέχη της Ν.Δ., blogs σιτιζόμενα στην αυλή του Μαξίμου, δημοσιογράφοι εντελοδόχοι του.

Μέχρι και Τα Νέα, ναυαρχίδα εντύπων του ΔΟΛ εδέησε να δώσει προσοχή στη γραμμή Μουρούτη-Κεδίκογλου αφιερώνοντας μια ολόκληρη τυπωμένη σελίδα εφημερίδας για το ρεπορτάζ της απεργίας των ΜΜΕ την περασμένη Τρίτη. Μέχρι και εκείνη την ώρα, Τα Νέα και τα προβεβλημένα δημοσιογραφικά στελέχη του ΔΟΛ έσκιζαν τα ιμάτια τους για να μη γίνονται απεργίες στα ΜΜΕ, όποια κι αν ήταν τα αιτήματα, την ημέρα των γενικών απεργών. 
Και ως πιο ξύπνιοι από τον απεργοσπάστη συνάδελφο τους και αρμόδιο υπουργό των ΜΜΕ, βρήκαν το επιχείρημα εναντίον της ΕΣΗΕΑ. «Δεν έδωσε εξαίρεση από την απεργία» όπως συμβαίνει, ήθελαν να πουν, σε αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Αποκρύπτοντας, όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, την είδηση: δεν ζητήθηκε εξαίρεση από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ. Γιατί το Μαξίμου θεωρεί πως, έτσι κι αλλιώς, τους έχει όλους στο τσεπάκι του. Όσους δεν έχει, θα τους φάει το μαύρο το σκοτάδι. Έτσι σκέφτονται, έτσι πράττουν…


** Διευκρίνηση: 
Όπως μάθαμε ζητήθηκε τελικά εξαίρεση από την ΕΡΤ για τη μετάδοση της επίσκεψης Όλαντ. Μόνο που αυτή ζητήθηκε πέντε λεπτά πριν την ειδοποίηση της κατάθεσης της αγωγής εναντίον των συνδικαλιστικών φορέων για την απεργία των ΜΜΕ. Το γιατί εξηγείται εύκολα. Πάνω στην απόφαση των δικαστηρίων ότι η απεργία θα έβγαινε παράνομη, ακόμη κι αν δινόταν η εξαίρεση, θα τιναζόταν στον αέρα και η απεργία στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Ένα καλοστημένο σχέδιο που τελικά κατέρρευσε...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου