Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Πολιτικάντικες τακτικές σε βάρος του ΕΔΟΕΑΠ


του Γιάννη Μπογιόπουλου



Αυτές οι εκλογές για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι οι πιο κρίσιμες. Από τη μία πλευρά είναι ορατές οι προθέσεις πολλών να διαλύσουν τον Οργανισμό, να καταργήσουν την αυτοτέλειά του και να τον εντάξουν σε άλλο φορέα, όπως ο ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη υπάρχει μία συστηματική εξαφάνιση των αποθεματικών του, που από 293 εκατομμύρια ευρώ το 2007 έχουν περιοριστεί σε περίπου 60 εκατομμύρια. Με αυτούς τους ρυθμούς ο ΕΔΟΕΑΠ σε δύο χρόνια βάζει λουκέτο.
Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση αυτό που κινδυνεύει -και δυστυχώς το ξεχνάμε εύκολα, όταν αδιαφορούμε για τα κοινά ή όταν επιτρέπουμε κομματικά παιχνίδια και αυτοκρατορικές φιλοδοξίες- είναι η περίθαλψη και η σύνταξη μας. Οφείλουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας να προστατεύσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ.
Η προηγούμενη διοίκηση απέτυχε. Αλλά, αντί να παραδεχτεί την αποτυχία της, προσπαθεί να βαπτίσει το κρέας ψάρι και ζητάει ξανά την ψήφο μας. Σε αυτή την πολιτικάντικη τακτική, υποβαστάζεται από λάθη και τακτικισμούς μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που κατάφεραν να κάνουν μια Γενική Συνέλευση της Ενωσης (4 Μαρτίου) ακριβώς όπως βόλευε ώστε να αποσιωποιηθούν οι ευθύνες. Ας θυμηθούμε λοιπόν αυτά που θέλουν να ξεχάσουμε:
Στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (23 Ιουνίου 2012) η πρόεδρος του Οργανισμού προσπάθησε, ακόμη και αποχωρώντας, να εμποδίσει την ψηφοφορία επί θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Η Συνέλευση συνεχίστηκε νόμιμα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου και καταψήφισε: α)Τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του Δ.Σ., β) τα πεπραγμένα Δ.Σ. κατά το πρώτο έτος της θητείας του, γ) τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης του 2011, δ) τον προϋπολογισμό χρήσης του 2012.
Μετά από εκείνη την ψηφοφορία το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ήταν έκπτωτο. Αλλά αντί να προχωρήσει αμέσως σε εκλογές, όπως όφειλε, έκανε μια άτυπη συμφωνία με συνδικαλιστές(!) να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα ζήτησε έλεγχο των οικονομικών, που όμως δεν έγινε ποτέ. Προφάσεις. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει από την Εξελεγκτική Επιτροπή η οποία δεν είχε χάσει την εμπιστοσύνη των μελών.
Στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου ο πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γιώργος Μέρμηγκας αποκάλυψε ότι το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ δεν έδινε στοιχεία που ζητούσε η Εξελεγκτική!
Τελικά πέντε μέλη του ΔΣ παραιτήθηκαν τον Φεβρουάριο, οκτώ μήνες μετά τη Συνέλευση που τα είχε καταδικάσει! Η ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε Γενική Συνέλευση για τη διεξαγωγή εκλογών και εκεί αποκαλύφθηκε το θέατρο.
Λίγοι αναρωτήθηκαν γιατί η πίεση να πάμε άμεσα σε εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ. Προβλήθηκαν λόγοι όπως “θα οριστεί από τη δικαιοσύνη ΔΣ και θα χάσουμε τον Οργανισμό” ή “πάμε σε εκλογές για να τελειώνουμε”. Σε αυτά απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Κιάος, λέγοντας ότι το καταστατικό επιβάλει να κάνουμε Γενική Συνέλευση -όχι εκλογές- σε συγκεκριμένη ημερομηνία και αυτή μπορεί να ορίσει τις εκλογές ελεύθερα. Δεν ήθελαν να τον ακούσουν.
Ποιος κερδίζει από την άμεση προσφυγή στις εκλογές; Η προηγούμενη διοίκηση. Επειδή έχει έτοιμους -πελατειακούς, μάλιστα- μηχανισμούς για να μαζέψει ψήφους. Ενα SMS της προέδρου το πρωί της 4ης Μαρτίου, λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση, ήταν αποκαλυπτικό. “Εκλογές 12-13 Μαρτίου”, έλεγε. Ακριβώς ότι ψηφίσαμε δηλαδή.
Υπήρξαν όμως κι άλλα που βόλεψαν την προηγούμενη διοίκηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΗΑ έκανε ψηφοφορία ενώ δεν υπήρχε απαρτία στη συνέλευση! Τέτοιο πάθος για τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κι αφού καθορίστηκε η ημέρα των εκλογών η Συνέλευση φυλλορρόησε και πολλά μέλη δεν άκουσαν την κριτική που ακολούθησε.
Δεν ακούσαν, για παράδειγμα, ότι τo 2011 o ΕΔΟΕΑΠ, ενώ μείωσε έξοδα περίθαλψης, αύξησε τη δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού! Που προσλαμβάνεται χωρίς διαγωνισμό. Και ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αρνήθηκε να δώσει καταστάσεις μισθοδοσίας στην Εξελεγκτική Επιτροπή!
Δεν άκουσαν ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών ξεκινάει από την αγορά του κτιρίου της Σισίνη, για το οποίο υπάρχει ακόμη και πραγματογνωμοσύνη από το υπουργείο ότι ήταν υπερτιμημένο.
Δεν άκουσαν για την αδιαφορία της διοίκησης να προστατεύσει τα αποθεματικά πριν το PSI, όπως έκανε π.χ. το ΤΣΜΕΔΕ αποσύροντάς τα από την ΤτΕ. Πολλοί έμειναν με την εντύπωση ότι η λεηλασία των αποθεματικών οφείλεται μόνο στο PSI και στους χειρισμούς μετά από αυτό.
Δεν άκουσαν ότι ο αντιπρόεδρος του ΔΣ προσλήφθηκε ταυτόχρονα υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ! Δεν άκουσαν για την πελατειακού τύπου διοίκηση, που πληρώνει σπα σε πολυτελή ξενοδοχεία για κάποιους, αλλά κόβει την περίθαλψη από τον άνεργο και την οικογένειά του.
Το σπουδαιότερο όμως που δεν άκουσαν τα μέλη είναι θέσεις για το πως θα σωθεί ο Οργανισμός, δηλαδή το φάρμακο κι η επικουρική μας σύνταξη. Οι προτάσεις μου:
1.    Αντίσταση σε κάθε προσπάθεια συγχώνευσης του Οργανισμού με άλλους φορείς, κατάργησης του αυτοδιοίκητου και κατάργησης του αγγελιόσημου.
2.    Αμεσος έλεγχος των οικονομικών και της διαχείρισης σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας.
3.    Ελεγχος σε προκλητικές αμοιβές ημετέρων και σε παλαιότερες συμβάσεις με εταιρείες, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.
4.    Αναφορά κάθε παρατυπίας στη δικαιοσύνη με ταυτόχρονο αίτημα ελέγχου του πόθεν έσχες αιρετών και διορισμένων στελεχών που εμπλέκονται.
5.    Σύνταξη ανεξάρτητης μελέτης για την προστασία των αποθεματικών και νομικός και συνδικαλιστικός αγώνας για να επιστραφούν τα κλεμμένα.
6.    Είσπραξη οφειλομένων και αγγελιόσημου με πραγματικό -και όχι δήθεν- μπλοκάρισμα της ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών και νομικές διεκδικήσεις, μηνυτήριες αναφορές και αγωγές.
7.    Καμία μείωση σε παροχές, ούτε ψαλίδι στην επικούρηση, αλλά αυστηρός περιορισμός στις σπατάλες.
8.    Πλήρης περίθαλψη για τους άνεργους και τις οικογένειές τους, ακόμη και με συμψηφισμό με το μελλοντικό τους εφάπαξ.
9.    Διαφανείς και δημόσια γνωστοί διαγωνισμοί για κάθε πρόσληψη και κάθε αγορά.
10.    Αξιολόγηση και εξορθολογισμός της παρεχόμενης περίθαλψης εντός του Οργανισμού με στόχο να μειωθεί η αναμονή και ο χρόνος των ραντεβού και να περιοριστούν τα έξοδα για εξετάσεις εκτός ΕΔΟΕΑΠ.
Στις εκλογές 12-13 Μαρτίου πρέπει να ψηφίσουμε όλοι συνειδητά. Χωρίς μαντριά και εξαρτήσεις. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις οικογένειές μας.
Γιάννης Μπογιόπουλος
υποψήφιος για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου