Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΗ ΣΑΜΑΝΤΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ



Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη δήλωση του Τέλη Σαμαντά μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ, ο οποίος καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση,  προκάλεσε αίσθηση.
http://dimosiografoiert.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4.html 
 Μόνον όμως σε εκείνους που δεν γνωρίζουν ή δεν παρακολουθούν στενά τί συμβαίνει στην ΕΡΤ. Στους εργαζόμενους πάντως στον Οργανισμό, προκάλεσε μειδίαμα. Κι αυτό, όχι γιατί τα περισσότερα εξ όσων καταγγέλλει ο κ. Σαμαντάς δεν ευσταθούν, αλλά κυρίως γιατί ο καταγγέλλων έχει συναινέσει  με την ψήφο του στο ΔΣ της ΕΡΤ, στην εφαρμογή όλων σχεδόν αυτών που καταγγέλλει.
Από τη δήλωση του κ. Σαμαντά απουσιάζει οποιαδήποτε αυτοκριτική για τη μέχρι τώρα στάση του, έστω στα λόγια (γιατί στην πράξη θα σήμαινε την παραίτησή του από το ΔΣ της ΕΡΤ). Εύκολα, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί ανειλικρινής, υποκριτική και ιδιοτελής.
Η ιδιοτέλεια δε, ενισχύεται από το γεγονός ότι δύο μόνον φορές έχει διαφοροποιηθεί ο κ. Σαμαντάς στις επιλογές της Διοίκησης και του ΔΣ της ΕΡΤ και έχει προβεί σε ισάριθμες δημόσιες δηλώσεις. Την πρώτη, κατά την απομάκρυνση του κ. Σπυρόπουλου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης και τη δεύτερη μετά την αλλαγή στάσης του απερχόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Νίκου Σίμου, και την τελική άρνηση του τελευταίου να προωθήσει στην ίδια θέση τον κ. Μπράμο.
Κατά διαβολική, όμως, σύμπτωση, αμφότεροι, τόσον ο απομακρυνθείς, όσο και ο φιλοδοξών να καλύψει τη θέση, αποτελούν επιλογές του ιδίου κόμματος,  της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την απομάκρυνση του πρώτου εξέδωσε «σκληρό» δελτίο τύπου η ΔΗΜΑΡ και έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών της τριμερούς συγκυβέρνησης, ενώ ο δεύτερος ήταν (αποτυχών) υποψήφιος στην Α’ Αθήνας του ιδίου κόμματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Κατά διαβολική –επίσης- σύμπτωση, ο ίδιος ο κ. Σαμαντάς, αποτελεί στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και επιλογή της για το ΔΣ της ΕΡΤ.
Πόσο πειστική μπορεί να θεωρείται, μετά από τα παραπάνω η πρόταση του κ. Σαμαντά για τον τρόπο που θα ξεφύγει η ΕΡΤ «από την απόλυτη απαξίωση στην οποία κινδυνεύει άμεσα να περιέλθει», την οποία παραθέτουμε παρακάτω με τα δικά του λόγια αλλά με δικές μας υπογραμμίσεις:
«Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης)…
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων
Ως προς την παντελή έλλειψη αυτοκριτικής, αξίζει να παραθέσουμε και να σχολιάσουμε ένα αυτούσιο κομμάτι από τη δήλωσή του:
«Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία* η ελλιπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα* η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών* οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της* η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού  σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης* και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.»
Η παράλυση της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, την οποία ανακαλύπτει τώρα ο κ. Σαμαντάς, προκλήθηκε, όπως όλοι γνωρίζουν στην ΕΡΤ, μετά την απομάκρυνση του Νίκου Μιχαλίτση από τη θέση, αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, και το διορισμό στην τεχνική ηγεσία «ημετέρων» που αποδείχτηκαν γρήγορα απολύτως ανεπαρκείς σε μια κρίσιμη φάση που η ΕΡΤ θα έπρεπε να καθοδηγήσει τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Θα πρέπει, λοιπόν, να θυμίσουμε στον κ. Σαμαντά ότι ο ίδιος ενέκρινε και ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Μιχαλίτση  εντός του ΔΣ της ΕΡΤ.
Διαπιστώνει, επίσης, την  «απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης». Ποιος όμως ευθύνεται για όλα αυτά αν όχι ο κ. Αιμίλιος Λιάτσος, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, ο οποίος έλαβε την έγκριση και την ψήφο του κ. Σαμαντά κατά τον διορισμό του από το ΔΣ της ΕΡΤ. Και βεβαίως, εννοούμε τον τυπικό διορισμό, διότι ο ουσιαστικός έλαβε χώρα άλλού, όπως γνώριζε τότε και καταγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς τώρα ο κ. Σαμαντάς.
Μήπως η έλλειψη σχεδίου, είναι το σχέδιο, και το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε και εκτελούμε αλλοπρόσαλλες,  αντιπαραγωγικές και  καταστροφικές εντολές», είναι απλώς συνενοχή στο σχέδιο απαξίωσης και εκμηδένισης για να επωφεληθούν τελικά οι οικονομικοί κύκλοι που συμμετέχουν στη στρεβλή σχέση στην οποία αναφέρεται ο τιμητής;
Η πλειονότητα των διαπιστώσεων του κ. Σαμαντά, ιδιαιτέρως στο ζήτημα του κινδύνου πλήρους απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι εύστοχες, έστω και αν διατυπώνονται αργά. Εν τούτοις, η προηγούμενη στάση του να «καταπίνει» ή να εγκρίνει ό,τι καταστροφικό αποφασιζόταν τους τελευταίους μήνες μέσα στο ΔΣ της ΕΡΤ και η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής εξουδετερώνουν την αξιοπιστία του σημερινού του λόγου, αφού παραπέμπουν στο γνωστό σε όλους μας πια παιχνίδι: «Αν δεν πάρω (ως ΔΗΜΑΡ) τις θεσούλες που δικαιούμαι  (από την ποσόστωση) θα φωνάζω για αναξιοκρατία. Αν μου τις δώσεις θα το βουλώσω και θα σ’ αφήσω να κάνεις το καταστροφικό σου παιχνίδι, όπως γινόταν μέχρι τώρα».
   
Πρωτοβουλία εργαζομένων ΕΡΤ

1 σχόλιο:

  1. Ως πρώην εργαζόμενος συμβασιούχος της ΅Ψηφιακής Τηλεόρασης΅ και τώρα δυστυχώς άνεργος θα ήθελα να σας αναφέρω ότι η απομάκρυνση του κ. Ν .Μιχαλίτση από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, πιστεύω ότι οφείλετε μεταξύ άλλων στην άμεση εμπλοκή του ονόματος του σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών της ΕΡΤ.

    Την δημιουργία και λειτουργία στην ΕΡΤ της πρώην πολύπαθης θυγατρικής εταιρείας ΅΅Ψηφιακής Τηλεόρασης΅¨ στην οποία έχω υπηρετήσει και ξέρω πολύ καλά το τι συνέβαινε εκεί. .

    Ο κ. Νίκος Μιχαλίτσης ως ένας εκ των στενών συνεργατών και υποστηρικτών του πρώην Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και με την ιδιότητα του Υπεύθυνου Διοίκησης Έργου της θυγατρικής αυτής εταιρείας, συμμετείχε σε όλα τα στάδια δημιουργίας και λειτουργίας της, με όλα τα στραβά και ανάποδα της.

    Οι αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης παραγωγής προγραμμάτων, προμήθειας περιττού τεχνολογικού εξοπλισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καθώς και της πρόσληψης και υποαπασχόλησης εκατοντάδων συμβασιούχων με παράνομες ανανεώσεις των συμβάσεων τους, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της και εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτήν, να είμαστε τώρα αντιμέτωποι με το δράμα της ανεργίας.

    Δεν γνωρίζω ποιες πολιτικές δυνάμεις ή συντεχνίες τον υποστηρίζουν και γιατί ,αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι πολύ πρώην συνάδελφοι μου του χρεώνουμε ¨την κατάντια που βιώνουμε. Κάτι το οποίο δεν το αξίζαμε.

    Αυτά για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

    Β.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή