Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

“Να γυρίσουμε σελίδα στον ΕΔΟΕΑΠ”


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συσπείρωσης
Οι εκλογές για τη Διοίκηση του ΕΠΟΕΑΠ γίνονται σε μια συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον του Ταμείου μας, όπου το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας τίθενται σε άμεση αμφισβήτηση.
  1. Οι ευθύνες των μελών της απερχόμενης διοίκησης είναι τεράστιες.
-      Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή των μνημονίων, από τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, έτρεξαν να προσαρμοστούν, προωθώντας ένα πρόγραμμα περικοπών, με πικρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους. Αν είχαν επιδείξει την ίδια σπουδή στη διεκδίκηση των πόρων του Ταμείου, στον περιορισμό της διοικητικής σπατάλης και της λεηλασίας από τα αρπακτικά της αγοράς, το πρόγραμμα περικοπών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
-      Εγκλωβισμένοι στα ήθη της αγοράς – και στα έθιμα των εξυπηρετήσεων από και προς τους κυβερνώντες- επιχείρησαν να διασώσουν τα απομεινάρια των αποθεματικών μετά το «κούρεμα», μέσα από την απόσυρσή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφοντας μεγάλες ζημιές, αφού ο Γ.  Προβόπουλος – στην καλύτερη περίπτωση- τους τύλιξε σε μια κόλα χαρτί.
-      Αιφνιδιάζοντας τον κλάδο με την ομαδική παραίτησή τους, αρκετούς μήνες μετά τη θυελλώδη Γ.Σ. σχετικά με τα αποθεματικά, αλλά λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές, επιχείρησαν την εκλογική διάσωση τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τους κινδύνους για το Ταμείο.
  1. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί αντίπαλοι για τα ασφαλιστικά δικαιώματα μας βρίσκονται εκτός του κλάδου:
-      Είναι η τρόϊκα και τα μνημόνια που οδηγούν σε οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική ερημοποίηση.
-      Είναι οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν να θεσμοθετήσουν τις αντιμεταρρυθμίσεις, την εκθεμελίωση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων μας.
-      Είναι οι εργοδότες, που επιχειρούν να φορτώσουν το βάρος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, απολύοντας μαζικά, ανατρέποντας τις ΣΣΕ και κάνοντας ότι αγνοούν τις τεράστιες συνέπειες αυτής της πολιτικής πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτούς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μέσα από διαδικασίες συνδικαλιστικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.
Η «Συσπείρωση» έγκαιρα είχε καταθέσει σχέδιο απεργιακών αγώνων για το Ασφαλιστικό, καλώντας τον κλάδο να αποφασίσει. Η απόρριψη αυτής της πρότασης, η υποτίμηση γενικότερα της αγωνιστικής τακτικής, δημιούργησαν το «κενό» εντός του οποίου η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ επιχείρησε την «ακροβασία» σχετικά με τα αποθεματικά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
  1. Στην επόμενη περίοδο χρειάζεται συστράτευση και επαγρύπνηση. Χρειάζεται ενότητα πλατύτατων δυνάμεων και σκληροί αγώνες για:
-      Να διασωθεί το αγγελιόσημο, που στο χώρο του Τύπου καλύπτει το κενό εργοδοτικής εισφοράς και χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να επιβιώσουν τα Ταμεία.
-      Να προστατευθεί το κατακτημένο επίπεδο περίθαλψης, ενάντια στην κυβερνητική και μνημονιακή απειλή του ΕΟΠΥΥ. Η υπεράσπιση των κατακτήσεων δεν ταυτίζεται με τη διεκδίκηση «προνομίων», αντίθετα, διατηρεί ανοικτή την προοπτική διεύρυνσης των κατακτήσεων σε πλατύτερα τμήματα εργαζομένων.
-      Να αναπτυχθεί μια δυναμική διεκδίκηση των πόρων απέναντι τους εργοδότες, σε συνδυασμό με μέτρα περιορισμού της σπατάλης που θα στηρίζουν τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.
-      Να οργανωθεί η διεκδίκηση όλων των κλεμμένων από τα αποθεματικά, είτε με τη μέθοδο του «κουρέματος», είτε με τη μέθοδο της μετατροπής των καταθέσεων σε ομόλογα προς κούρεμα. Έτσι η νέα Διοίκηση οφείλει να ξεκινήσει με καθαρή πρόθεση σύγκρουσης με το κυβερνητικό μπλοκ.
-      Να αποτραπούν τα υπαρκτά σχέδια περαιτέρω μείωσης των επικουρικών συντάξεων (με προοπτική την κατάργησή τους) και να μπουν τα θεμέλια για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης τους.
  1. Για όλα αυτά θα χρειαστεί ένα μέτωπο της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με όλα τα Σωματεία του κλάδου. Ένα μέτωπο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, όλων των ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου