ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Ο «υπεύθυνος παραγωγής», ο «φλορ μάνατζερ», ο «σκηνογράφος» είχαν δουλέψει σκληρά. Ο δε «χορηγός» ήταν κιμπάρης. Εκτός φυσικά κι αν η διαδήλωση-υπερπαραγωγή υπέρ των μεταλλείων χρυσού που ζήσαμε το Σάββατο στη Μεγάλη Παναγιά έγινε χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων. Eνα τεράστιο βίντεο γουόλ, ασύρματα μικρόφωνα, απευθείας μετάδοση από το Iντερνετ, ένα τζιπ με ντουντούκα, άπειρες πικέτες, κυριλέ αφίσες στα χωριά, πανάκριβα πανό παντού στους γύρω λόφους: το σκηνικό της διαδήλωσης ήταν τόσο «λαρτζ» που το παράκανε: προς την είσοδο του χωριού η αναλογία κατοίκων προς τα πανό ήταν αντιστρόφως ανάλογη.

Ο «φλορ μάνατζερ» με το ασύρματο μικρόφωνο στο χέρι έδινε σκηνικές οδηγίες στους περίπου 1.200 διαδηλωτές που έφτασαν εδώ με 15 πούλμαν: «H νεολαία μας να έρθει μπροστά με τα πλακάζ» (sic), «Χέρια ψηλά», «Δώστε ένα σύνθημα, γαμώ τον μπελά μου». Το πλήθος δεν ανταποκρινόταν με τον δέοντα ενθουσιασμό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του. Ούτε όταν ανέβηκε για να χαιρετίσει ο Aδωνις Γεωργιάδης («Το περιβάλλον το αγαπάμε εμείς κι όχι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ»), ούτε όταν διαβάστηκε επιστολή στήριξης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ., Μάκη Βορίδη, και του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ούτε όταν τους μεταφέρθηκαν οι αγωνιστικοί χαιρετισμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, ούτε καν όταν ανέβηκε για να μιλήσει η «κόρη μεταλλωρύχου, σύζυγος μεταλλωρύχου και κόρη μεταλλωρύχου».

Το ίδιο φιλότιμα προσπαθούσε από την άλλη άκρη του κόμβου να δώσει παλμό με την ντουντούκα ο διαδηλωτής με το γιλέκο της ΑΚΤΩΡ. Ο σουρεαλισμός θριάμβευσε όταν στο βήμα ανέβηκε εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (θα μας συγχωρήσει που δεν συγκρατήσαμε το όνομά του) για να εξηγήσει ενδελεχώς στα 15΄ δημοσιότητας που του δόθηκαν γιατί «το ταξικό καθήκον επιβάλλει να πουν οι κάτοικοι ναι στα μεταλλεία: για να συγκροτηθεί η εργατική τάξη, χρειάζεται να υπάρχει εργοστάσιο».
 Ολόκληρο το ρεπορτάζ με την αποστολή στην Ιερισσό στην "Εφημερίδα των Συντακτών"
Τη διαδήλωση μπορείτε να δείτε στο www.seleo.gr