Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι πρώην συμβασιούχοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση: Είναι ψεύτες...Θα πάμε σαν το σκυλί στο αμπέλι...


Πέρασαν δυόμισι μήνες και η υποκρισία περισσεύει. Υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά και φήμες των διαδρόμων που έδωσαν ελπίδες για επιστροφή, χωρίς αντίκρισμα. Έτσι, οι 60 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι των οποίων οι συμβάσεις τους έληξαν στις 8 Φεβρουαρίου περιμένουν, ακόμη, στο ακουστικό τους για μια τροπολογία που υποτίθεται ότι θα περνούσε από τη βουλή, λίγες μέρες αργότερα, και είναι άνεργοι, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον χώρο των ΜΜΕ.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στη Δημόσια τηλεόραση για πολλά χρόνια, υπογράφοντας εργολαβικού χαρακτήρα συμβάσεις ομηρίας, δούλευαν, τα τελευταία δύο χρόνια ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, απολαμβάνοντας, για πρώτη φορά, τα προνόμια του μισθολογίου. Στη λήξη, όμως, της διετίας και μετά από μία επεισοδιακή ανανέωση συμβάσεων, που άφησε εκτός νυμφώνος τους περισσότερους, τον Φεβρουάριο του 2012, το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και ο νόμος Ραγκούση έκλειναν οριστικά την πόρτα της ΕΡΤ, για όσους εργάστηκαν για 1+1 χρόνια με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Αυτή τη φορά χρειαζόταν μια νομοθετική ρύθμιση, μια τροπολογία που μέχρι σήμερα έχει συναντήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, πολλά εμπόδια, κυρίως από την άρνηση των συναρμόδιων υπουργών να συναινέσουν, με την αιτιολογία των μνημονιακών δεσμεύσεων και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Αυτό, τουλάχιστον, μας λένε, καθώς κανείς δεν είναι βέβαιος, κάθε φορά, που “κολλάει” η υπόθεση, με τον έναν παράγοντα να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον κ.ο.κ.

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι η λύση που θα δοθεί θα αφορά ελάχιστους, κυρίως παρουσιαστές και πολιτικούς συντάκτες, αφήνοντας οριστικά εκτός τους “εργάτες” της ενημέρωσης, τους ρεπόρτερ των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, που βρίσκονταν στις επάλξεις καθημερινά, δίνοντας τη μάχη της αξιοπιστίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η παρελκυστική αυτή τακτική, σε μία περίοδο έντονης κρίσης στα μέσα ενημέρωσης, έχει ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική εξαθλίωση των ανθρώπων που αποτέλεσαν για χρόνια την ψυχή της ενημέρωσης στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όσο και την συνεχή υποβάθμιση της αξιοπιστίας της, την οποία εντείνουν τα ολοένα αυξανόμενα επεισόδια λογοκρισίας, που όμοιά τους έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ ο τομέας της ενημέρωσης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης, μετά και την απόλυση των συμβασιούχων, η διοίκηση δεν χρησιμοποιεί τη μοναδική απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη, ακόμη και από μνημόνιο, δυνατότητα που έχει για πρόσληψη 50 συμβασιούχων δημοσιογράφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι θέσεις αυτές θα δοθούν σε άλλες ειδικότητες.

Την ίδια ώρα που η διοίκηση παραπέμπει το πρόβλημα στην απαιτούμενη από το μνημόνιο μείωση του μισθολογικού κόστους, το πάρτι των “ημετέρων” συνεχίζεται, τους τελευταίους μήνες, με αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων, δημοσιογράφων με το καθεστώς Π.Ε.Θ. (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων) και γραμματέων, αλλά και με τη συνεχή προώθηση των λεγόμενων εξωτερικών και μεικτών παραγωγών. 

Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν, τα τελευταία δύο χρόνια, με το καθεστώς των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου, ζητούν, εδώ και τώρα, μια σαφή απάντηση για το ποια και πότε θα είναι η επόμενη ημέρα της Ενημέρωσης στην ΕΡΤ και απαιτούν λύση στο πρόβλημά τους, με την άμεση επαναπρόσληψή τους, με το ίδιο καθεστώς. Καταγγέλλουν ως σκόπιμη την επιστροφή στο καθεστώς της ομηρίας των συμβάσεων έργου, τις οποίες ο ίδιος ο νόμος Ραγκούση, τον οποίον επικαλούνται, έχει ξορκίσει.  
Ενδεικτική της πρόθεσης του Πρωθυπουργού είναι η παρελκυστική δήλωσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την οποία εξομοιώνει τους συμβασιούχους με κοπανατζήδες και "επίορκους" και τους βάζει απέναντι στους ενάμισι και βάλε εκατομμύριο ανέργους, τροφοδοτώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό:
 "Το να διώχνεις επίορκους, κοπανατζήδες ή συμβασιούχους που καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνη σύμβαση για χρόνια, όταν γίνονται αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χιλιάδες αδιόριστοι νέοι που πέτυχαν στο ΑΣΕΠ, αυτό είναι πρόκληση." 
 Μη χειρότερα!!!

2 σχόλια:

  1. Αν μετά από 17 χρόνια στην ΕΡΤ, με καμιά 60αριά συμβάσεις έργου και Ορισμένου χρόνου, αποπειραθώ να διεκδικήσω στα δικαστήρια μια θέση στον ήλιο, για μένα και τα δύο παιδιά μου (20 μηνών και 22 ημερών) θα με αποκαλέσουν συμβασιούχο με ολιγόμηνη σύμβαση που θέλω, καταχρηστικά, να την παρατείνω;;;;; Και ποιοί φταίνε που εγώ έμεινα έτσι 17 ολόκληρα χρόνια;;;; Μήπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να με έχουν αιώνια όμηρο, εμένα και χιλιάδες άλλους, για ψηφοθηρικούς λόγους;;;; Μήπως, την ίδια ώρα, βόλευαν ημέτερους συμβασιούχους με ολιγόμηνες συμβάσεις και τους μονιμοποιύσαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να ανοίξει μύτη;;; Μήπως αυτοί που του τα γράφουν πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί γιατί τον εκθέτουν;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Καταχρηστικώς επιμηκύνουν..." Μα τι λέει ο ποιητής, μόνοι τους την επιμηκύνουν;;; Ήμαρτον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή