Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ, η οποία συγκλήθηκε σε απαρτία το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, εκφράζοντας την ομόφωνη βούληση των μελών της Ένωσης, υπογραμμίζει το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ, όπως και το σύνολο των εργαζομένων όλης της χώρας, βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά τους, που πλέον έχουν καταστεί είδος πολυτελείας. Η συγκυβέρνηση, οι τραπεζίτες, παρέα με βιομήχανους, εφοπλιστές και τους έμπορους της ενημέρωσης, που αποτελούν το όργανο χειραγώγησης της κοινής γνώμης, υλοποιούν στο ακέραιο τα μνημόνια που συνυπογράφουν με την τρόικα των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. 
Ανεργία, απολύσεις, μαύρη εργασία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μπλοκάκι, απλήρωτη εργασία, εντατικοποίηση συνθέτουν το εφιαλτικό παζλ της εξαθλίωσης στα μέσα ενημέρωσης, που κάποτε παρουσιάζονταν από τους εκδότες ως πεδίο «λαμπρών ευκαιριών καριέρας». Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί στην πράξη. Οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με την πρόσφατη ΚΥΑ σε ΓΓΕ-ΑΠΕ-ΕΡΤ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο χάνουν ως και το 40% των μισθών τους.
Μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα των περιοδικών έχουν βάλει λουκέτο, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες συναδέλφους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έλαβαν καν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Όσα έχουν απομείνει, μειώνουν μισθούς, επιβάλουν ατομικές συμβάσεις, απολύουν. Τα νέα μέσα έχουν καταστεί κυριολεκτικά σκλαβοπάζαρα για νέους και παλαιότερους εργαζόμενους, χωρίς ασφάλιση, συμβάσεις, ακόμα και χωρίς μισθό!

Η ανεργία τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Πάνω από 5.000 συνάδελφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, και ακόμα και τα σεμινάρια που έγιναν για 600 άνεργους δημοσιογράφους, δεν έχουν αποφέρει ούτε 1 ευρώ στους δικαιούχους, καθώς 2,2 εκατ. ευρώ παραμένουν στα ταμεία του υπουργείου Εργασίας. 

Ραγδαία έχουν επιδεινωθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Με το PSI η περιουσία του ΤΑΙΣΥΤ έχασε το 50% της αξίας της, και οι συντάξεις περικόπηκαν άγρια. Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα, ενώ πολλές ειδικότητες γιατρών είναι εκτός λίστας, με αποτέλεσμα όλο το κόστος να το επωμίζονται οι ασφαλισμένοι. 

Για να περάσουν την πολιτική τους, κυβέρνηση και εργοδότες τρομοκρατούν, διώκουν, καταδικάζουν αγωνιστές, συνδικαλιστές, σωματεία, σχεδιάζουν αλλαγή του νόμου για απεργίες, εγκαθιστούν ένα καθεστώς φόβου και τρόμου σε όλη την κοινωνία, με παράλληλη αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση ακραίων νοοτροπιών και φαινομένων. 

Εάν δεν ανατραπεί η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, με σκληρούς αγώνες και απεργιακές μάχες, εάν δεν διώξουμε όλους αυτούς που υλοποιούν αυτή την πολιτική, εάν δεν πούμε όχι στο χρέος, γιατί «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» τους τοκογλύφους ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, τότε το μέλλον μας είναι ο εργασιακός μεσαίωνας και η κοινωνική καταστροφή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμπνεόμαστε από την εργατική και τη νεολαιίστικη αντίσταση των τελευταίων 3 χρόνων: τις πανεργατικές και κλαδικές απεργίες, τις καταλήψεις σε χώρους δουλειάς, τις πλατείες που οδήγησαν ήδη δύο κυβερνήσεις στην κατάρρευση. 



Η Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΠΗΤ απαιτεί:

1. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς μισθούς, ώστε να μπορεί να ζει κάθε εργαζόμενους από τη δουλειά του.

2. Ουσιαστικά μέτρα υπέρ των ανέργων: Δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη, επιδότηση από τον ΟΑΕΔ όσο παραμένουν άνεργοι, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση, πάγωμα δόσεων δανείων, κατάργηση χαρατσιών κ.α.

3. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αγγελιόσημο και στα πόρταλ, δωρεάν δημόσια υγεία για όλους τους ασφαλισμένους. 

4. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, συμπορευόμαστε με όλους τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, και όλο τον ελληνικό λαό. Απεργούμε μαζί του, την ίδια μέρα. Μόνο ο κοινός αγώνας και ξεσηκωμός μπορεί να τους νικήσει!

Αποφασίζουμε:

1. Απεργία την Πρωτομαγιά, και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Μουσείο. Η 1η Μάη δεν είναι μεταφερόμενη αργία, είναι ημέρα αγώνα όλων των εργαζομένων του κόσμου.

2. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας άμεσα, διεκδικώντας την καταβολή των οφειλόμενων στους ανέργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης δημοσιογράφων που οργάνωσε η ΕΣΗΕΑ, αλλά και όλων των ανέργων του κλάδου, διεκδικώντας τα πιο πάνω αιτήματα.

3. Συγκέντρωση στις Αττικές Εκδόσεις, στην έδρα της νέας εταιρείας που εκδίδει τους 4 κερδοφόρους τίτλους του Λυμπέρη, ενώ ο Λυμπέρης χρωστά εκατ. ευρώ στους απολυμένους του.

4. Εκστρατεία ενημέρωσης και συνδικαλιστικής οργάνωσης σε μεγάλα ειδησεογραφικά πόρταλ. 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου