Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΔ




 Προς
 Κύριον Τσαλαπάτη εκπρόσωπο ΚΕΔ
Μέλη ΔΣ της ΕΣΗΕΑ                                            ΑΘΗΝΑ  11/04/2013

 Αναφορικά με σημείωμα που απευθύνατε προς τον Ταμία και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ με ημερομηνία 08/04/2013 θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Για το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας.

 Η χρηματοδότηση του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, απόντος μάλιστα του ταμία Γιάννη Αγγέλη. Η απόφαση μιλά για χρηματοδότηση του απεργιακού φύλλου της Ελευθεροτυπίας με 7.000 ευρώ αντί των 10.000 ευρώ που είχε ζητήσει ο τότε εκπρόσωπος Πάνος Σώκος, ο οποίος έχει υπογράψει μάλιστα και χαρτί παραλαβής των χρημάτων (βλέπε συνημμένο).
 Όπως με πληροφόρησαν από το Λογιστήριο η ίδια διαδικασία είχε τηρηθεί για την έκδοση και του απεργιακού φύλλου της Απογευματινής, για το οποίο η εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας έλαβε το ποσό των 2.700 ευρώ για την έκδοση δύο φύλλων.
Όπως γνωρίζετε η έκδοση απεργιακών φύλλων έγινε μετά από έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας και με βάση γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ κ. Μπελίτση.
 Παρά τις διαφωνίες μου και τις αντιπαραθέσεις με συναδέλφους, θεωρώ την έκδοση των δύο πρώτων απεργιακών φύλλων της Ελευθεροτυπίας κορυφαία στιγμή του αγώνα μας για δικαίωση και καταβολή των δεδουλευμένων τα οποία η εργοδοσία εξακολουθεί να μας χρωστά. Ήμουν άλλωστε από τους ένθερμους υποστηρικτές απεργιακού φύλλου που θα παρέπεμπε στην Ελευθεροτυπία, θεωρώντας το ως πολύ σημαντική μορφή πίεσης να μπορούν οι εργαζόμενοι να εκδίδουν από μόνοι τους την εφημερίδα με βοήθεια του σωματείου τους.
 Επιπλέον σας θυμίζω ότι πέραν της κυκλοφοριακής επιτυχίας που είχαν όλα τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας (κάτι που επικαλέστηκε ακόμη και η εργοδοσία στη συζήτηση στο δικαστήριο για την υπαγωγή στο άρθρο 99) και αυτά του δεύτερου κύκλου τα οποία κυκλοφόρησαν με τίτλο «Ελευθεροτυπία έκδοση των απεργών», τα έσοδα από τα απεργιακά φύλλα όλα ανεξαιρέτως διατέθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας (δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς), ασχέτως από του αν μετείχαν ή συμφωνούσαν στην έκδοση είτε μέσω της αγοράς τροφίμων είτε μέσω της καταβολής ίσου ποσού για όλους.  Κάτι που αποτελούσε σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που είχε προκαλέσει η ανάλγητη στάση της εργοδοσίας, η οποία συνεχίζει να έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας(Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ).
 Καλό θα ήταν ακόμη και την ύστατη στιγμή να συζητηθεί στο ΔΣ το θέμα των απλήρωτων της Ελευθεροτυπίας και της πειρατικής επανέκδοσης μέσω Τρίτης Όψης, όπως επανειλημμένως και εγώ αλλά και άλλοι απλήρωτοι συνάδελφοι (Αλέπης, Τάτσης) με επιστολές τους έχουν κατά καιρούς ζητήσει.
 Για τα αποθεματικά.
 Όπως προκύπτει από το σχετικό σημείωμα του λογιστηρίου, τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ έχουν μειωθεί κατά 99.505,56 ευρώ στα 17.458 489,41 ευρώ. Είναι και το μόνο ποσό που έχει χρησιμοποιηθεί από τα αποθεματικά. Τα υπόλοιπα 876.578,41 ευρώ είναι τόκοι επί των αποθεματικών, δηλαδή έσοδο.
 Άλλωστε ουδεμία ανάληψη δεν έγινε αυτοβούλως από τον ταμία, αλλά πάντα με αποφάσεις πλειοψηφίας του ΔΣ, το οποίο είχε όλη την ευχέρεια να κρίνει, να απορρίψει ή να εγκρίνει την ανάληψη ποσού, παίρνοντας και την ευθύνη στην περίπτωση μη ανάληψης για τη μη κάλυψη των αναγκαίων εξόδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΣΗΕΑ, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, οι αποζημιώσεις του ΔΣ και των μελών των Πειθαρχικών.
Για τις οφειλές των εργοδοτών.
 Εσωκλείεται αναλυτικός πίνακας με τις οφειλές των εργοδοτών που ανέρχονται στα 465.314,46 ευρώ καθώς και τα εξώδικα που έχουν σταλεί. Πολλές από τις οφειλές αφορούν μέσα ενημέρωσης που δεν λειτουργούν πια και κατά την άποψή μου το ΔΣ πρέπει να λάβει απόφαση για τη νομική διεκδίκησή τους μέσω αγωγών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις οφειλές μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν αλλά δεν αποδίδουν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί για τις συνδρομές των μελών της ΕΣΗΕΑ.
 Η νομική υπηρεσία λόγω φόρτου εργασίας δεν έχει καταφέρει να αποστείλει όλα τα εξώδικα.
 Προς ενημέρωση σας σε πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Τρίμη με τη διοίκηση της εφημερίδας Κέρδος για το θέμα των απλήρωτων συναδέλφων, έθεσα και το θέμα των οφειλών για το οποίο η διεύθυνση της εφημερίδας ζήτηση κατανόηση… με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα που επικαλείται συνεχίζοντας να μην πληρώνει τους εργαζόμενους.
 Οι οφειλές του ΕΔΟΕΑΠ αφορούν τα αγγελιόσημο του τέταρτου τριμήνου του 2012 και του πρώτου τριμήνου του 2013. Εγώ ο ίδιος έχω ζητήσει προσωπικά από τις διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού να επισπεύσουν την απόδοσή των ποσών.

 Για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επισυνάπτονται αναλυτικά στοιχεία από το Λογιστήριο της ΕΣΗΕΑ καθώς και αποσπάσματα αποφάσεων συνεδριάσεων ΔΣ.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
 Ο Ταμίας
Μωυσής Λίτσης


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΕΔΣτις 8/4/13 κατατέθηκε από την ΚΕΔ η ακόλουθη επιστολή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που παραμένει αναπάντητη:
«Με αφορμή διάφορες περίεργες δηλώσεις σας για τη λειτουργία του Δ.Σ. και την πορεία των οικονομικών, θα πρέπει χωρίς άλλη αναβολή στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα καταθέτοντας και τα σχετικά παραστατικά:
#    Τι ακριβώς συνέβη με την πληρωμή 7.000 ευρώ, χωρίς απόφαση Δ.Σ., στον όμιλο Καλοφωλιά και για την μη καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ, μετά από συμφωνία του Προέδρου.
#    Πόσα κεφάλαια έχετε δαπανήσει από τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ, τη στιγμή που υπάρχουν οφειλές χιλιάδων ευρώ τις οποίες δεν φροντίζετε να εισπραχθούν.
#    Πόσα ακριβώς είναι τα χρήματα που παρανόμως παρακρατούν οι εργοδότες από συνδρομές μελών της ΕΣΗΕΑ (πέραν των μόνιμων οφειλών των 490.000 ευρώ); Επίσης, ποιες είναι οι ενέργειές σας για την απαίτηση και είσπραξη του συνόλου;
#    Ποιες είναι οι οφειλές του ΕΔΟΕΑΠ προς την ΕΣΗΕΑ (κεφάλαια και τόκοι) της τελευταίας τριετίας;
#    Ποιες είναι οι διαφεύγουσες εισπράξεις, που έχουν καταστεί δήθεν επισφαλείς απαιτήσεις;
#    Ποιες είναι οι ενέργειές σας για την είσπραξη από τα άλλα σωματεία, των αναλογιών τους στις δαπάνες των κοινών εξωδίκων και των δικαστικών εξόδων που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ,  με τα οποία όμως έχει επιβαρυνθεί μόνο η ΕΣΗΕΑ;
  Είναι μερικά μόνο από τα θέματα, που επανειλημμένα σας έχουμε επισημάνει και οφείλετε να μας ενημερώσετε».

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου