Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Καλώς ήρθατε κ. Μάναλη.


Καλώς ήρθατε κ. Μάναλη.
(Το χρονικό μιας μη προγραμματισμένης συνάντησης)
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε το 1ο Δ.Σ. παρουσία του νεοδιορισμένου Διευθύνοντος  Συμβούλου κ. Γκίκα Μαναλη. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ  που την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση,  αποφάσισαν να διακόψουν για λίγο και να ανέβουν στον 4ο όροφο για να τον καλωσορίσουν.
Μόλις μια μέρα πριν είχε κυκλοφορήσει κατάλογος του ΤΑΙΠΕΔ,  στον οποίο  ετίθετο προς «αξιοποίηση» δηλαδή έβγαινε στο σφυρί , η ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ. (Αγία Παρασκευή, ΕΤ3 και τα υπόλοιπα κτίρια σε Κατεχάκη και Μουρούζη).  

Ως πρόεδρος  της  επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ,  δεν αισθανθήκατε κ. Μάναλη, πως ο διορισμός σας στην εταιρεία της οποίας τα κτίρια έχετε βγάλει στο σφυρί, δημιουργεί ένα ηθικό ασυμβίβαστο; 
Αυτό ξεχάσαμε να το ρωτήσουμε.
Ρωτήσαμε όμως τι γίνεται με τους συμβασιούχους. 
Απάντηση δεν πήραμε.
Τον Φεβρουάριο μας είχε «απαντήσει» ο συντονιστής του Πρώτου και μας διαβεβαίωνε πως το αργότερο στα μέσα του Μάρτη, θα έχουν επιστρέψει.
Μάθαμε λίγο αργότερα ότι μια τροπολογία που προσπαθούσε να  επαναφέρει κάποιους με μπλοκάκι, κόλλησε στη μετάφραση, στην ποσόστωση και στην ερμηνεία του νόμου Παυλόπουλου.
Ρωτήσαμε γιατί ενώ υπάρχουν και δίνονται χρήματα για εξωτερικές και μικτές παραγωγές και παχυλά αμειβόμενους , πλην ακριβοθώρητους, συμβούλους, δεν υπάρχουν και παρακρατούνται  τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων, από τον Νοέμβριο. 
Μέλος του ΔΣ επικαλέστηκε τους διαφορετικούς κωδικούς για την εκταμίευση και την υπέρβαση του 10% που ορίζει  ένας καινούργιος μνημονιακός νόμος και διαβεβαίωσε πως γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση. Το γεγονός ότι η ΕΡΤ θα κληθεί να καταβάλλει και τα δεδουλευμένα και πρόστιμο, δεν έδειξε να ανησυχεί κανέναν.
Η κάλυψη δύο (μη προγραμματισμένων) εκλογικών αναμετρήσεων, του ΕURO 2012 και των Ολυμπιακών του Λονδίνου, δεν δικαιολογούν την υπέρβαση από το 10 στο 12%;
Ρωτήσαμε για τα φαινόμενα λογοκρισίας που  έχουν τραυματίσει την αξιοπιστία της  ΕΡΤ, με αποτέλεσμα, από την πρωτιά το βράδυ των εκλογών, οι ενημερωτικές εκπομπές να έχουν καταρρεύσει σε ποσοστά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα  το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που, με την ίδια παρουσιάστρια, έχει χάσει από τον Ιούνιο περισσότερο από το 50% της τηλεθέασης.
Ρωτήσαμε αν προτίθεστε να κάνετε κάτι για την υπαγωγή της ΕΡΤ σε καθεστώς ΔΕΚΟ, την οποία  κ, Μάναλη  χαρακτηρίσατε στις δηλώσεις που κάνατε στη βουλή, την ημέρα της έγκρισης του διορισμού σας, ως τεράστια  δυσκολία της διοίκησης της ΕΡΤ, λέγοντας μάλιστα ότι «βλέπω δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσα από τις νέες συνθήκες».
 Απάντηση δεν πήραμε.
Για την υφαρπαγή  και τη μεταφορά του 25% του ανταποδοτικού τέλους, από την ΕΡΤ στο ΛΑΓΗΕ, το οποίο και υλοποιήθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση και στο οποίο επίσης αναφερθήκατε  ως εμπόδιο για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, δεν ρωτήσαμε και δεν γνωρίζουμε αν θα διεκδικήσετε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ή  θα πορευτείτε  με αυτά τα δεδομένα
Ρωτήσαμε αν υπάρχει βούληση να σταθείτε στο πλευρό μας τουλάχιστον  γι  αυτά που δείχνετε να συμφωνείτε. 
Δεν απαντήσατε.
Λίγα προλάβαμε να πούμε και δεν ακούσαμε σχεδόν τίποτα.  Το μόνο που καταφέραμε μετά από διαβουλεύσεις, ήταν το αυτονόητο: Να επιτραπεί  στους εκπροσώπους μας, από το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, να ενημερώσουν ακροατές και τηλεθεατές  για τους λόγους για τους οποίους απεργούμε.
Βέβαια ήταν μια μη προγραμματισμένη συνάντηση , που έγινε σε πολιτισμένο κλίμα,  ύστερα από μια ήπια εισβολή. Άλλωστε ο θερμός εισβολέας προηγούμενων περιστατικών, βρίσκεται πλέον, μόνιμα στην αίθουσα, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Δεν προλάβαμε να σας πούμε πως οι καλεσμένοι στην τηλεόραση μακιγιάρονται μόνοι τους, οι ηχολήπτες δεν επαρκούν  για να βγαίνουν οι εκπομπές στο ραδιόφωνο, κι αλίμονο σ΄ αυτόν που ψάχνει Studio για να ηχογραφήσει.
Ούτε για το ρόλο της Δημόσιας ΕΡΤ στη ψηφιακή μετάβαση, ούτε για την είσπραξη των δικαιωμάτων του δορυφορικού προγράμματος.
Δεν προλάβαμε να ρωτήσουμε αν γνωρίζετε πως από  τα  βράδια της  ελληνικής ραδιοφωνίας, για πρώτη φορά στη ιστορία της, λείπουν οι ενημερωτικές εκπομπές.
Φυσικά πού χρόνος να μιλήσουμε για το όραμά μας.
  Αντικειμενική Ενημέρωση, Πολιτισμό και Ψυχαγωγία θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε. Τις δυνατότητες της Δημόσιας ΡαδιοΤηλεόρασης, τις γνωρίζουμε και πιστεύουμε πως αν υπάρξει βούληση, η ΕΡΤ μπορεί να γίνει αυτό που τις αξίζει.
Ο προκάτοχός σας  κατήγγειλε φεύγοντας, πως εδώ στην ΕΡΤ  λειτουργεί μια «συμμορία». 
Μετά σώπασε. Κανείς δεν τον ρώτησε. Κανείς δεν ασχολείται.  
Γιώργος Παπαζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου