Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η έμεσση νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής


Η έμεσση νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής

Σχεδιασμός επικοινωνιακής επίθεσης με Πρετεντέρη- Τράγκα

Της Αγγέλας Νταρζάνου
Από την Αυγή της Κυριακής

Επικοινωνιακή καταιγίδα από το "σύστημα" Κυβέρνησης- Καθεστωτικών δημοσιογράφων- καθεστωτικών ΜΜΕ, ξέσπασε την τελευταία εβδομάδα, με δύο στόχους: (α) ο ένας, από παλιά στον επικοινωνιακό "προγραμματισμό" της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, στη βάση της θεωρίας των "δύο άκρων": άκρο η Ριζοσπαστική Αριστερά, άκρο και οι Ναζί. Με άλλα λόγια, άκρο οι επεισοδιακές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, άκρο και ο ..Χίτλερ (β) ο δεύτερος, εκούσιος ή ακούσιος, η νομιμοποίηση της Χ.Α. εντός του κομματικού συστήματος και μέσα στο τόξο της δημοκρατικής νομιμότητας.
Η Χ.Α. στο δημοκρατικό τόξο
* Ο πρώτος στόχος φάνηκε να υπηρετείται με το άρθρο του Γ.Πρετεντέρη την περασμένη Κυριακή από το "Βήμα", υπό τον διεστραμμένο τίτλο "Ζωή Κασιδιάρη". Το άρθρο σηματοδότησε την έναρξη της επικοινωνιακής επίθεσης, με στόχο την αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση: απέσυρε τους εκπροσώπους του από την εκπομπή του Πρετεντέρη στο MEGA, για την περασμένη Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας.
 Η απόφαση για "εμπάργκο" στην "Ανατροπή", φέρνει πραγματική ανατροπή στα ήθη των τηλεοπτικών πάννελ: να απουσιάζει η Αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ συγχρόνως η κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τρεις ομονοούντες συνομιλητές. Αυτή κι αν είναι Ανατροπή! Ενδεικτική είναι η απάντηση του Γ.Πρετεντέρη στην "υβριστική επιστολή" του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη χαρακτήρισε από τον αέρα του MEGA. Όπως είπε, μετά από 30 χρόνια δημοσιογραφίας ποτέ δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν να αναφερθεί στο ήθος και την επαγγελματική του ευπρέπεια και ότι ποτέ δεν εκφράστηκε αγοραία ή με αήθεις χαρακτηρισμούς.

Τη σκυτάλη από τον κ. Πρετεντέρη - και πάντα στη γραμμή της θεωρίας των δύο άκρων- πήρε με δημοσίευμά της σε έντυπο free press η Σώτη Τριανταφύλλου. Η συγγραφέας σε άρθρο της με τίτλο «"Αυγή" είπαμε, όχι Χρυσή Αυγή» ενώ φαίνεται να επιχειρεί να ταυτίσει την εφημερίδα της Αριστεράς με τη Χ.Α., στην ουσία ο στόχος της είναι άλλος: να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. Με αφορμή χρονογράφημα με τίτλο "Πρετεντέρη, Πρετεντέρη ασ' το καμουτσίκι απ' το χέρι" η συγγραφέας διαπιστώνει ότι - καθώς δεν μπορεί να αποφύγει τα άρθρα της "Αυγής" λόγω internet- έρχεται άθελά της σχεδόν «σε επαφή με την εμφυλιοπολεμική γλώσσα της Αριστεράς, τη διαλεκτική της σχέση με την άκρα δεξιά, την αλληλοτροφοδότησή της». Παρά την προσπάθεια να αποφύγει την "Α" -τόσο που, όπως λέει δεν ήταν σίγουρη ότι κυκλοφορούσε ακόμη, από την εποχή της ΕΔΑ που την αγόραζε ο μπαμπάς της- βγάζει το συμπέρασμα ότι «η "Αυγή" στρέφεται στο λούμπεν προλεταριάτο, περιφρονεί τον αστικό πολιτισμό, εμπνέεται από τα ρείθρα των πεζοδρομίων».

Η οπτική της όμως είναι πρωτότυπη. Σε αντίθεση με τον Γ.Πρετεντέρη, ο οποίος δημιουργεί στο άρθρο του μια εκτρωματική κατασκευή, ανακατεύοντας στοιχεία φύλου, πολιτικών πρακτικών και πολιτικών θέσεων - ό,τι νάναι δηλαδή, η Σ. Τριανταφύλλου μιλάει από την οπτική υπεράσπισης της αστικής ευπρέπειας, της comme il faut εκφοράς, της αξίας της "νηφαλιότητας και της σοβαρότητας", αναφερόμενη -φεύ- σε ένα χιουμοριστικό χρονογράφημα, μόνιμη στήλη της "Αυγής". Νοσταλγεί τους παλιούς αριστερούς που "σέβονταν τους κανόνες της ευγένειας, μάθαιναν γράμματα, πίστευαν στη δύναμη της εκπαίδευσης και τον πολιτισμό".

Κοινός παρανομαστής και των δύο, είναι ότι με τη Χ.Α. δεν φαίνεται να έχουν ανοικτούς λογαριασμούς. Οι πρακτικές και οι αντιλήψεις της είναι καταδικαστέες (απ'- όπου- κι- αν- προέρχονται;) θεωρούνται δεδομένες, το θέμα είναι λυμένο, δεν το πιάνουμε. Το πρόβλημα τώρα είναι πώς θα "συμμορφωθεί" ο ΣΥΡΙΖΑ. Με έμμεσο τρόπο η αντίληψη της θεωρίας των "δύο άκρων", αυτή που βάζει στο ίδιο καζάνι ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α., βάζει από το παράθυρο τη Χ.Α. στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την κάνει μέρος του κεντρικού πολιτικού συστήματος, ισότιμο "παίκτη" τουλάχιστον με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός είναι ο στόχος;

Μάλλον όχι. Η έμμεση νομιμοποίηση της Χ.Α. φαίνεται να γίνεται ακούσια, ως παράπλευρη απώλεια. Ο στόχος δεν είναι να νομιμοποιηθεί η Χ.Α., όσο να αποδυναμωθεί και να απαξιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στο βαθμό που διαγράφεται η προοπτική να είναι η αυριανή κυβέρνηση.

Α. Τσίπρας: δεν θα αφήσουμε τη χώρα να οδηγείται στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό

* Αντίθετα, τη νομιμοποίηση της Χ.Α., ως συστημικού "παίκτη" στο πολιτικό σύστημα επεδίωξε ο Γιώργος Τράγκας από την εκπομπή του την περασμένη Κυριακή στον ΣΚΑΪ. Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το "δόγμα του σοκ" στη δημοσιογραφία, εμφάνισε τέσσερις μαζεμένους χρυσαυγίτες να επί τρίωρο να εκφράζουν ραστσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις, να διαδίδουν το μίσος, προκαλώντας τα αντανακλαστικά όλου του δημοκρατικού φάσματος. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, εργαζόμενοι της "Καθημερινής" και του "Σκάϊ".
Όπως είπε με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ: «Η παρουσίαση της "Χρυσής Αυγής" με το πέπλο της "δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις" δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεων της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη "δημοκρατικού κόμματος"».
Μιλώντας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Χ.Α. ως «χέρι βοηθείας του ίδιου του συστήματος» και υπενθύμισε ότι «το κουαρτέτο σε μια εκπομπή ευρείας τηλεθέασης σε τηλεοπτικό σταθμό μας είπε ότι οι ψυχικά πάσχοντες στη χώρα μας οφείλουν να στειρώνονται και να οδηγούνται σε ευθανασία». Συνέχισε: «Βεβαίως δημοκρατία έχουμε, ακούμε όλες τις απόψεις. Αλλά να ξέρουν ορισμένοι ότι δεν θα οδηγήσουν αυτή τη χώρα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό».

Δεν ασκεί τα καθήκοντά του το ΕΣΡ

Προσοχή χρειάζεται η στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο συστηματικά αφήνει τα κανάλια ελεύθερα να χορεύουν με το ναζιστικό μίσος. Κρυβόμενο το ΕΣΡ πίσω από την εκπροσώπιση της Χ.Α. στη Βουλή και αρνούμενο να εφαρμόσει πλήθος αντιρατσιστικών διατάξεων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, έχει αφήσει την ελληνική κοινωνία στα χέρια του Γ.Τράγκα. Ο πρόεδρος Ι.Λασκαρίδης θεωρεί την εκπομπή νόμιμη, αφού η Χ.Α. "εκπροσωπείται στη Βουλή". Όμως, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 100/2000 «οι τηλεοπτικοί φορείς δεν πρέπει να μεταδίδουν προγράμματα τα οποία παροτρύνουν στην ανάπτυξη σχέσεων μίσους μεταξύ των πολιτών λόγω διαφορετικής φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας και φύλου». Σύμφωνα με την Οδηγία 201/13/ ΕΕ (ΠΔ 109/2010) το ΕΣΡ μπορεί έως και να διακόπτει το πρόγραμμα που εκπέμπεται από σταθμό ο οποίος «ενθαρρύνει το μίσος λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, πεποιθήσεων, εθνικότητας, αναπηρίας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου