Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι τέως συμβασιούχοι της ΕΡΤ



Αρ.Πρωτ.: 2630/08.04.2013

Αθήνα, 8 Απριλίου 2013

Χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας οι τέως συμβασιούχοι της ΕΡΤ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, υστέρα και από παρεμβάσεις που έγιναν στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, επαναφέρει το θέμα της μη καταβολής επιδόματος ανεργίας σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ οι οποίοι βρέθηκαν εκτός εργασίας, επειδή δεν είχε προβλεφθεί η καταβολή της αντίστοιχης εισφοράς προς το Ταμείο τους.

Οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ Α.Ε, ενώ με τις κρατήσεις στους μισθούς τους συμβάλλουν – όπως όλοι οι εργαζόμενοι - στη «χρηματοδότηση» των επιδομάτων ανεργίας, είναι οι ίδιοι ακάλυπτοι απέναντι στην επέλευση του κινδύνου της ανεργίας. Για το χρονικό διάστημα της ανεργίας τους και μέχρι την εύρεση άλλης θέσης εργασίας – στο βαθμό που αυτή είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες - δεν δικαιούνται βοήθημα από κανένα ασφαλιστικό φορέα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, την προστασία της οποίας επιβάλλει στο κράτος το ίδιο το Σύνταγμα. Οι κρατήσεις δηλαδή που επιβάλλονται μέχρι σήμερα στις αποδοχές των δημοσιογράφων δεν προορίζονται για τους ίδιους, αλλά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα γενικότερα.

Ήδη η Ομοσπονδία, δια των νομικών της συμβούλων έχει θέσει το θέμα τόσο στη Διοίκηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με αφορμή τη μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου της ΕΡΤ, οι οποίοι και χωρίς εργασία βρέθηκαν και επίδομα ανεργίας δεν δικαιούνται, αντιμετωπίζοντας έτσι έντονο πρόβλημα επιβίωσης.

Η κατάφωρη αυτή αδικία πρέπει να διορθωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και τη Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι του προβλήματος και ακουστούν οι πληττόμενοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι. Πρέπει, δηλαδή, είτε με νομοθετική είτε με συλλογική ρύθμιση (ΣΣΕ) να προβλεφθεί το ποσοστό που θα κρατείται από τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, το οποίο θα αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προορισμένο αποκλειστικά για την ασφάλιση των δημοσιογράφων από την ανεργία.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ






Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου