Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ποτέ η ΕΡΤ δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά!


από: tvxs.gr

 Του Γιώργου Κογιάννη


Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η αποστροφή ενός ρεπορτάζ της προχθεσινής «Ελευθεροτυπίας»«Τόσο…. χαμηλά ούτε η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει να πέφτει!», σημείωνε, στο τέλος του ρεπορτάζ της, η συνάδελφος που το υπέγραφε. Και δυστυχώς είχε δίκιο! Ποτέ η ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση, τα τελευταία χρόνια δεν είχε ξαναβρεθεί τόσο χαμηλά.
Σε επίπεδο προγράμματος, η ΕΡΤ των μεγάλων ελληνικών παραγωγών, της κουλτούρας και του πνεύματος, παραπαίει μεταξύ του βλαχοκίτς και του… τίποτα! Έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη…Ράνια  Θρασκιά και το Χρήστο Φερεντίνο (!) για να αποκτήσει πρόγραμμα! Βαυκαλίζεται ότι δεν έχει ενδώσει στα ..τούρκικα, αλλά έχει ενδώσει στη γοητεία της ακριβοπληρωμένης κόρης του πρώην υπουργού, Ανθής, που δεν έχει καταφέρει να συγκινήσει ούτε το 1,36% του τηλεοπτικού κοινού, για να παραφράσουμε λίγο τον τίτλο της εκπομπής.
Για ποια άραγε απ' όλες τις επιλογές της μπορεί να δηλώσει περήφανη η σημερινή ηγεσία της δημόσιας τηλεόρασης;
Στον τομέα της ενημέρωσης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Όση εγκυρότητα και αξιοπιστία είχε κατακτήσει η ΕΡΤ την τελευταία διετία, την έχασε σε λίγους μήνες, εξαιτίας της μετατροπής της σε κυβερνητικό φερέφωνο από τους ιθύνοντες του τομέα της ενημέρωσης και των ειδήσεων. Δεν έχει περάσει ούτε μια βδομάδα από την τελευταία καταγγελία των συναδέλφων της ΕΡΤ για κρούσμα λογοκρισίας εκ μέρους του γενικού διευθυντή ενημέρωσης κ. Αιμ. Λιάτσου, με αφορμή τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έρχονται.
Τα δελτία ειδήσεων έχουν καταβαραθρωθεί, καθώς οι διευθύνοντες προσπαθούν να τους αφαιρέσουν κάθε ίχνος αξιοπιστίας, εγκυρότητας και παρεμβατικότητας στην επικαιρότητα. Μοναδικό τους μέλημα έχουν την εκτέλεση των εντολών των πολιτικών τους προϊσταμένων, θεσμικών και μη... Από τις εκπομπές, έχουν ξηλωθεί-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων-όσοι δημοσιογράφοι δεν ήταν αρεστοί και αντικαταστάθηκαν από εκλεκτούς του Μαξίμου και της Συγγρού. Η επαγγελματική επάρκεια θεωρείται προσόν προς αποφυγήν, για τους εντεταλμένους διοικούντες την ενημέρωση.
Κι όσοι συνάδελφοι ανθίστανται κι επιχειρούν να προασπίσουν την δουλειά τους, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της δημόσιας τηλεόρασης υφίστανται καθημερινή πολεμική – ενίοτε, με τις πιο χοντροκομμένες και εξόφθαλμες μεθόδους.
Επόμενο ήταν, οι τηλεθεατές να γυρίσουν την πλάτη στην ωμή προπαγάνδα που εκπορεύεται από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα νούμερα τηλεθέασης να θυμίζουν πολικές θερμοκρασίες!
Στον οικονομικό τομέα γίνεται πάρτι με τις μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές που αναλαμβάνουν φίλοι και ημέτεροι και το χρήμα ρέει προκλητικά…
Εδώ και ενάμισι μήνα, η ΕΡΤ δεν υπάρχει τα Σαββατοκύριακα. Οι δημοσιογράφοι απεργούν, γιατί εδώ και 5 μήνες δεν πληρώνονται για την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες! Κι ας μην βιαστεί κανείς να τους καταδικάσει! Γιατί, ποιος από σας θα δεχόταν να δουλεύει αμισθί;
Η διοίκηση επικαλείται την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ με το νέο «ενιαίο» μισθολόγιο των δημοσιογράφων, για να υπολογίσει βάσει αυτού τις αμοιβές του Σαββατοκύριακου. Οι  δημοσιογράφοι αντιπροτείνουν να τους δοθεί ένα ποσό έναντι, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, αλλά συναντούν τοίχο! Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί η ηγεσία της ΕΡΤ προτιμά κλειστή την εταιρία ένα διήμερο την εβδομάδα, αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση; Ένα διήμερο, μάλιστα, το οποίο είναι γεμάτο, πλην των άλλων, με αθλητικά γεγονότα για τα οποία η ΕΡΤ έχει πληρώσει αδρά προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης.
Όλα δείχνουν ένα στημένο παιχνίδι απαξίωσης και εκφυλισμού της δημόσιας τηλεόρασης. Με εμφανή στόχο τη συρρίκνωσή της προς όφελος των ιδιωτικών καναλιών και κυρίως αυτών που απευθύνονται στο ίδιο τηλεοπτικό κοινό με την ΕΡΤ. Αλλά και για να ξεπουληθεί οτιδήποτε αξίζει από την ακίνητη περιουσία της ή να της αφαιρεθεί κι άλλο ποσό από το ανταποδοτικό τέλος, προς ενίσχυση των εταιριών φωτοβολταικών.
Το άρθρο αυτό γράφτηκε και για να απευθυνθεί στους ανθρώπους του πνεύματος, της κουλτούρας και σ όσους απ την ευρύτερη κοινωνία αντιστέκονται στον εκφυλισμό της αξιοπρέπειάς τους. Σ' όσους δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στη λογική της μοιρολατρίας κι επιμένουν να δίνουν μάχες για ν’ αλλάξουν κάτι, έστω και κατ' ελάχιστον.
Για να τους καλέσει ν’ απαιτήσουν αυτό που δικαιούνται, γιατί το πληρώνουν. Μια ΕΡΤ φορέα πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Ένα «στοίχημα» στο οποίο θα κριθεί – δυστυχώς χωρίς πολλά χρονικά περιθώρια – και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γκίκας Μάναλης, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα ηνία  της δημόσιας τηλεόρασης.
Οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα απαιτούν ψύχραιμη και αντικειμενική ενημέρωση και κυρίως πολύπλευρη και σε εύρος και σε βάθος. Κι αυτή την ενημέρωση  έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να την παράσχει η ομάδα που ελέγχει και αποδομεί εδώ και μήνες την ΕΡΤ. Και το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνον στην αισθητική του πλευρά.
Η κατάπτυστη «λογική» του διαμοιρασμού των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο τομέα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, βάσει του συστήματος «ποσόστωσης», στην ΕΡΤ βρήκε τη χειρότερη εφαρμογή της. Γι' αυτό, αν σας αγανακτεί η προσωπικότητα όσων έχουν τοποθετηθεί σε διοικητικά πόστα στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αν σας αγανακτούν οι ρουσφετολογικές προσλήψεις αργόσχολων συμβούλων κλπ με 3500 και 4000 ευρώ, μην τα βάζετε με τους εργαζόμενους. Αυτό θέλουν κι εκείνοι  που τους τοποθέτησαν εκεί.
Αν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες, αυτές εστιάζονται στο κατά πόσον όλοι αυτοί που κινούν τα νήματα απ το παρασκήνιο, είναι ικανοί να σχεδιάζουν, αλλά και να υλοποιούν βάσει σχεδιασμών!

* Ο Γιώργος Κογιάννης είχε διατελέσει διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ έως το καλοκαίρι του 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου