Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Eπικυριαρχία της μνημονιακής ενημέρωσης


Από το Ποντίκι-media

Με τον αέρα της ισχύος στη διαμεσολάβηση του μηνύματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε μονόδρομη πλέον ροή πληροφόρησης, από επάνω προς την κοινωνία, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, κυρίως η τηλεόραση, ισχυρίζονται πως επιλέγουν και προβάλλουν ειδήσεις και ενημέρωση με δημοσιογραφικά κριτήρια. Η καταπάτηση αυτής της αρχής, που είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και γίνεται πολλά χρόνια τώρα από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αποδεικνύεται πλέον και με τους ψυχρούς αριθμούς στον έλεγχο της πολιτικής πολυφωνίας.
Η ετήσια έκθεση τήρησης πολιτικής πολυφωνίας του ΕΣΡ στα κανάλια για το 2012, έτος κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και δύο εκλογικών αναμετρήσεων, στις οποίες η τηλεόραση είχε τον κομβικό ρόλο στην επιβολή μαζικής πειθούς, χειραγώγησης και τρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας για να περάσει ο οδοστρωτήρας της πολιτικής των μνημονίων, διαψεύδει τους ισχυρισμούς καναλιών και δημοσιογραφικών στελεχών τους. Σε όλους ανεξαιρέτως τους σταθμούς η ποσοστιαία καταγραφή προβολής της «κυβερνητικής» ενημέρωσης ξεπερνά με εντυπωσιακούς αριθμούς τον αριθμητικό μέσο όρο της κοινοβουλευτικής δύναμης των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, μαζί και της κυβέρνησης. 
Το διάστημα Ιούλιος - Δεκέμβριος 2013, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η εκλογική δύναμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι 48,2%. Η ενημέρωση μέσω των ενσωματωμένων στο μνημονιακό επικοινωνιακό μήνυμα καναλιών με θέσεις των τριών κομμάτων και της κυβέρνησης σοκάρει. Στον ΑΝΤ1 καταγράφει ποσοστό 73,2%, στο Mega 69,3%, στον ΣΚΑΪ 67,1%, στη ΝΕΤ 64,2%, στο Star 57,7%, στον Alpha 56,1%, στο TV Μακεδονία 55,8%. Μέσος όρος μνημονιακής τηλεοπτικής ενημέρωσης σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές 63,4%!
Σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πίνακες στην αναφορά πολιτικής πολυφωνίας πριν από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η κυριαρχία της συγκυβέρνησης είναι σαρωτική. Προεκλογικά τα τηλεοπτικά κανάλια τηρούσαν τα προσχήματα της συνταγματικής αρχής πολυφωνίας. Αν και καταγράφονται εμφανείς παραβιάσεις στην αποτύπωση της ποσόστωσης, τόσο η παρουσία και προβολή των πολιτικών κομμάτων που εναντιώνονταν στα μνημόνια και την τροϊκανή πολιτική, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλησιάζουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Μετά τις εκλογές έφυγε και το τελευταίο φύλλο συκής στην τήρηση της υποχρέωσης πολιτικής πολυφωνίας.
Αποκαλυπτικός είναι και ο πίνακας στους συνολικούς αριθμούς προσκεκλημένων εκπροσώπων κομμάτων σε ειδήσεις και εκπομπές. Για το ίδιο διάστημα προβλήθηκαν σε όλους τους σταθμούς από τη Ν.Δ. 6.431 πρόσωπα. Η επιχείρηση δημιουργίας διπόλων έντασης, βάζοντας, όπως πράττει καθημερινά και η επικοινωνιακή ομάδα του Μάξιμου, τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.Δ., είναι εμφανής. 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενήθηκαν σε παράθυρα και εκπομπές 3.199 πρόσωπα. Ως εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, αυτόνομα, χωρίς προσδιορισμό κομματικής προέλευσης, εμφανίστηκαν 1.405 πολιτικά πρόσωπα. Από το ΠΑΣΟΚ καταγράφονται 2.574 προσκεκλημένοι και ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ με 1.864. Το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων φιλοξενήθηκε στα κανάλια με 1.503 εκπροσώπους, το ΚΚΕ με 911 και η Χρυσή Αυγή με 879 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου