Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Nέες καταγγελίες εργαζομένων της ΕΡΤ στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης



Kαταγγελία εργαζόμενων στην ΕΡΤ η οποία εστάλη στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και κοινοποιήθηκε στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών:
«Κύριε Επιθεωρητά, 
Στο πλαίσιο της έρευνας που ήδη διεξάγετε εσείς και ο Εισαγγελέας για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας δύο ακόμη περιπτώσεις , χαρακτηριστικές της πρακτικής που ακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης:
 1. Με την υπ’άριθμόν 105775/4.01.13 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου διατίθεται στον Διευθυντή του γραφείου του κ. Ηλία Φαραντόπουλο το ποσό.. 
των 10.000 ευρώ ως πάγια προκαταβολή για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης.
Πριν σας εξηγήσουμε τι κρύβει ακριβώς αυτή η απόφαση, σας ενημερώνουμε πώς έχει το θέμα της «πάγιας προκαταβολής» που χορηγείται σε προϊσταμένους ή διευθυντές για την κάλυψη πιθανών εκτάκτων αναγκών και, πάντοτε, με την ρητή υποχρέωση απόδοσης λογαριασμού κάθε μήνα: Σε κάθε διευθυντή (Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών, Εκπομπών κ.λ.π) προεγκρίνεται και χορηγείται ένα ποσό, της τάξης περίπου των 1.000 ευρώ, για να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έκτακτες ανάγκες της επικαιρότητας επιβάλλουν άμεσες μετακινήσεις δημοσιογράφων και τεχνικών ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων δραστηριοτήτων κατά τις ώρες που οι οικονομικές υπηρεσίες είναι κλειστές. Πάντοτε οι εν λόγω διευθυντές έχουν ρητή υποχρέωση να αποδίδουν, στο τέλος κάθε μήνα,λογαριασμό βάσει αποδείξεων για την χρησιμοποίηση αυτού του ποσού.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι, ότι εφόσον η κάθε «μάχιμη» Διεύθυνση, όπως αυτές που καλύπτουν τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, έχει στη διάθεσή της δικό της ποσό για έκτακτες ανάγκες, σε τι αποσκοπεί και τι εξυπηρετεί η διάθεση ποσού 10.000 ευρώ και στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης που ασχολείται μόνον με διοικητικές και γραφειοκρατικές υπηρεσίες;
Εχει αξία να ερευνήσετε, ως εκ τούτου, εάν αντίστοιχα ποσά χορηγούντο και στους διευθυντές των Γραφείων των προηγούμενων Γενικών Διευθυντών Ενημέρωσης της ΕΡΤ.
Το δεύτερο, και ακόμη πιο ουσιαστικό, ερώτημα έχει να κάνει με τη χρήση και απόδοση λογαριασμού για το συγκεκριμένο ποσό (10.000 ευρώ) που έλαβε ο κ. Φαραντόπουλος. Ενώ ρητά για όλους τους άλλους διευθυντές και προϊσταμένους προβλέπεται – με την απόφαση 105779 της 4-1ου- 2013 – ότι πρέπει να αποδίδουν λογαριασμό με αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα, για τον κ. Φαραντόπουλο (με απόφαση που εξεδόθη την ίδια ημέρα) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση λογαριασμού. Δηλαδή, θεωρητικά, θα πρέπει να αποδώσει λογαριασμό στο τέλος του έτους που, παγίως, κλείνει η χρήση της χρονιάς.
Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα, για να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει: Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κ. Λιάτσος, στην πραγματικότητα χορήγησε στον διευθυντή του Γραφείου του κ. Φαραντόπουλο άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ, διάρκειας τουλάχιστον ενός χρόνου, και, όπως όλα δείχνουν, με επέκταση και στο 2014.
Το «άτοκο δάνειο» προς τον κ. Φαραντόπουλο είχε δοθεί για πρώτη φορά στις 10-12ου -2012, με την απόφαση 105755 του κ. Λιάτσου. Εκείνη η απόφαση προέβλεπε απόδοση λογαριασμού στις 31-12ου-2012. Η τωρινή δεν έχει καν πρόβλεψη απόδοσης ούτε καν στο τέλος του τρέχοντος έτους. 
Αν και θεωρείται περιττό, θα σημειώσουμε ότι από το ποσό των 10.000 ευρώ του 2012 δεν υπάρχει κανένα παραστατικό που να δείχνει χρήση – είτε ολόκληρου του ποσού, είτε μέρους του – για την κάλυψη οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης της ΕΡΤ. Είναι βέβαιον πως δεν θα προκύψει αντίστοιχη ανάγκη ούτε κατά το 2013. Και αν προκύψουν αυξημένους ανάγκες, οι αρμόδιοι της Γενικής Διεύθυνσης έχουν ήδη φροντίσει να είναι αυξημένα (έως τις 4.000 ευρώ) τα ποσά που έχουν προεγκρίνει για τις αρμόδιες Διευθύνσεις (Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών κ.λ.π.).
Είναι ενδεικτικό ότι στην Διεύθυνση Ειδήσεων, ενώ αρχικώς είχε εγκριθεί – με την απόφαση 105779 της 4-1ου-2013 – το ποσό των 1.500 ευρώ, ακολούθησε η απόφαση 141945 της 21ης-1ου-2013, η οποία ανεβάζει το εν λόγω ποσό στις 4.000 ευρώ. 
Γιατί; Για να φαίνεται έτσι πιο αληθοφανής η ανάγκη διάθεσης στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης του ποσού-«δανείου» των 10.000 ευρώ. Ή, για να μην προκύψει ποτέ ανάγκη να εκταμιευθεί μέρος του εν λόγω ποσού για πραγματικές έκτακτες δαπάνες.
Εν ολίγοις, αυτό που προκύπτει είναι ότι ο κ.Λιάτσος χορήγησε στον κ. Φαραντόπουλο ένα άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ, από τα χρήματα της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο σε διάρκεια ενός χρόνου ο κ. Φαραντόπουλος μπορεί να επενδύσει, αξιοποιήσει, ενδεχομένως και πολλαπλασιάσει με όποιον τρόπο θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αποδώσει λογαριασμό. 
…….
2. Πολλά ερωτήματα και απορίες προκαλεί μια άλλη απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου, με αριθμό 785 στις 17-12ου-2012 (αλήθεια, πόσα Πρωτόκολλα μπορεί να διαθέτει μια Γενική Διεύθυνση;). Η εν λόγω απόφαση προβλέπει τη διάθεση 2.000 ευρώ σε τακτική υπάλληλο της ΕΡΤ με την αιτιολογία της «πάγιας προκαταβολής» και μοιάζει, εξόφθαλμα, φωτογραφική: Ορίζει την αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εκπομπή «Μεσογείων 136». Συγκεκριμένα, ορίζει ότι πρέπει να αποκτηθεί για την εν λόγω εκπομπή υπολογιστής με «επεξεργαστή I5 CORE, κάρτα μνήμης 8ΜΒ RAM, κάρτα ήχου ξεχωριστή (όχι onboard), 2DVD (R/W) με SCART».
-Γιατί η εκπομπή, η οποία σημειωτέον είναι μικτή παραγωγή, «Μεσογείων 136» χρειάζεται τέτοιων προδιαγραφών υπολογιστή; -Γιατί το ποσό για την απόκτησή του (2.000 ευρώ) είναι πολλαπλάσιο του κόστους ενός μέσου, συμβατικού υπολογιστή;
-Γιατί – κυρίως – δεν ακολουθήθηκε η πάγια διαδικασία για την αγορά υλικού; Δηλαδή, ο διαγωνισμός μέσω προσφορών, υπό την ευθύνη του τμήματος Προμηθειών της ΕΡΤ;
Η πάγια πρακτική μέσω του τμήματος Προμηθειών δεν αποβλέπει μόνον στη διαφάνεια και στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και στην διαδικασία της καταγραφής του υλικού έτσι ώστε να αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή – μέσω της διαδικασίας απογραφής – που βρίσκεται οποιοσδήποτε εξοπλισμός έχει αγοραστεί με χρήματα της ΕΡΤ.
Η συγκεκριμένη αγορά δεν καταγράφεται πουθενά, γεγονός που σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί η εκπομπή, καμία υπηρεσία δεν θα αναζητήσει τον εν λόγω υπολογιστή καθώς δεν θα φαίνεται πουθενά η ύπαρξή του.
Μπορεί, κύριε Επιθεωρητά και κύριε Εισαγγελέα, τα ποσά που αφορούν οι πράξεις αυτές της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης να μην είναι εκατομμύρια, αλλά είναι ενδεικτικά της πρακτικής που ακολουθείται και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως αν ψάξετε δεν θα βρείτε και πολλές ακόμη ανάλογες περιπτώσεις.
Εργαζόμενοι ΕΡΤ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου