Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ - Ιδρυτική Διακήρυξη

Δημοσιογραφική Ενότητα

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Ιδρυτική Διακήρυξη

Η ΕΣΗΕΑ βαδίζει στις πιο κρίσιμες εκλογές της εκατοντάχρονης λειτουργίας της. Οι εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες, οι εργασιακές σχέσεις κλονίζονται συθέμελα και το δημοσιογραφικό λειτούργημα απαξιώνεται σκοπίμως. Και όλοι εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτές οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ  θα καθορίσουν την απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα όλων των δημοσιογράφων:

  • Η Ένωσή μας θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ή θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε περιθωριακό σωματείο με τις τωρινές αυτοκαταστροφικές της τάσεις και λογικές;

  • Θα γίνει η Ένωσή μας ένα μαχητικό σωματείο που προασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου ή θα καταντήσει μαυσωλείο ιδεών και επιλογών, ακολουθώντας παλιομοδίτικα παραδείγματα της Μεταπολίτευσης;

Η απάντηση στα καίρια αυτά ερωτήματα εξαρτάται από όλους μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε άπραγοι μπροστά στην περιδίνηση των προσωπικών στρατηγικών, των πελατειακών σχέσεων, της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας και των ιδεολογικών εμμονών. Δεν μας επιτρέπεται να μένουμε απαθείς θεατές μπροστά στην αυτοκαταστροφή της.
Η συνέπεια και η ευθύνη, αποτελούν πλέον μονόδρομο επιβίωσης.

Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι την ΕΣΗΕΑ  να πνίγεται από το βραχνά της κρίσης ταυτότητας και το έλλειμμα στρατηγικής. Σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι,  καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Καλούμαστε να  τραβήξουμε μπροστά, ώστε να είμαστε περήφανοι για την ΕΣΗΕΑ, μετατρέποντάς την σε σύγχρονο συνδικαλιστικό διεκδικητικό σωματείο, που ταυτόχρονα υπηρετεί και σέβεται τους πνευματικούς σκοπούς της.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ούτε τα ευχολόγια ούτε η άρνηση αποτελούν λύση. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να αναλάβουμε δράση. Έφθασε η στιγμή :

Ø  Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον της Ένωσής μας.

Ø  Να κάνουμε την υπέρβαση στις διαχωριστικές γραμμές και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ø  Να αποτινάξουμε τις ιδεοληψίες και τις εμμονές για άσφαιρες και αναποτελεσματικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργίες που  δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένες διεκδικήσεις και διαβουλεύσεις, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική αγωνιστική κινητοποίηση και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργους.

Ø  Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των παλαιών και των νεοσυνταξιούχων,εξαιτίας της κρίσης,συναδέλφων.

Ø  Να στηρίξουμε εμπράκτως και αποτελεσματικά τους ανέργους συναδέλφους μας και αυτούς που έχουν παγιδευτεί στη ζούγκλα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ø  Να παλέψουμε με την αντίληψη που κυριαρχεί,πως: «κάθε εργοδότης καθορίζει τον κατώτατο μισθό», εξωθώντας μας σε προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξαθλίωση.

Ø  Να αποφασίσουμε έως πότε θα ανεχόμαστε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία στη δημοσιογραφία, την ώρα που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των άλλων πολιτών.

Ø  Να εργαστούμε για την αποκατάσταση του κλάδου μας στα μάτια της κοινωνίας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ
ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ-ΕΥΘΥΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

Η κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μακριά από συνδικαλιστικές παρέες, ιερατεία και προσωπικές φατρίες, που διαρκώς ταλαιπωρούν την Ένωση και τον κλάδο.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μία προσπάθεια που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό λογικής στο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΕΣΗΕΑ, εκείνο που οδηγεί την Ένωσή μας και τον κλάδο μας σε απαξίωση και μαρασμό.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως πολιτικής, ιδεολογικής τοποθέτησης και τους καλούμε σε συμπαράταξη, για να διαμορφώσουμε από κοινού την πολιτική μας και να καθορίσουμε μαζί τη στρατηγική μας.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μια πρωτοβουλία ανοιχτή σε όλους εμάς, που οραματιζόμαστε τη δημοσιογραφία της νέας αναδυόμενης εποχής. Τη δημοσιογραφία που βασίζεται στις αρχές της δεοντολογίας,  στην αναζήτηση της αλήθειας με αμεροληψία και υπευθυνότητα, που αξιοποιεί  τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) και εισάγει τα ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου των δημοσιογράφων.

Στους «ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ»
χωράμε και είμαστε απαραίτητοι όλοι μας.
Δημήτρης Κουμπιάς      Γεν. Γραμματέας  ΠΟΕΣΥ
Μαρία Αντωνιάδου        Γεν. Γραμματέας   ΕΣΗΕΑ
Μάκης Διόγος                 Μέλος   Δ.Σ.   ΕΣΗΕΑ
Νίκος Καρούτζος            Γεν. Γραμματέας   ΕΔΟΕΑΠ
Διονύσης  Μποτώνης    Μέλος Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Κώστας  Πιτιακούδης     Μέλος Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Νίκος Συνοδινός             Μέλος  Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Διονύσης  Βυθούλκας    Μέλος Ε. Ε.  ΠΟΕΣΥ

Ενωμένοι και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ
Η Δημοσιογραφική Ενότητα και η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση από πλευράς ΕΣΗΕΑ, μαζί με τη Δημοσιογραφική Ενότητα -Προοπτική της ΕΣΗΕΜ-Θ και την Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων της ΕΣΠΗΤ συνεργάστηκαν στο 6ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, στο πλαίσιο του συνδυασμού «Ενότητα – Μεταρρύθμιση – Προοπτική». Και η συνεργασία αυτή αποδείχτηκε απόλυτα επιτυχής, όχι μόνον από το εκλογικό αποτέλεσμα που μας ανέδειξε πρώτη δύναμη, αλλά και από την πορεία μας στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Αμέσως μετά τις εκλογές είχαμε διακηρύξει ότι «η συνεργασία μας δεν ήταν ευκαιριακή, τυχαία και ιδιοτελής. Μας ενώνουν κοινές αντιλήψεις, δεσμεύσεις και αποφάσεις για ένα δημιουργικό και αγωνιστικό συνδικαλισμό που έχει επιχειρήματα και προτάσεις, υπερασπίζεται με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα του κλάδου, μπορεί να θωρακίσει την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της συνδικαλιστικής δράσης, να ενισχύσει στους συναδέλφους μας την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη, την συμμετοχή και την ενότητα. Μας ενώνει η αγωνία για την κρίσιμη κατάσταση στο χώρο της ενημέρωσης. Το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, αποδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας σχημάτων πάνω σε κοινές αρχές, διαφάνεια, ήθος».
Η Δημοσιογραφική Ενότητα επιβεβαιώνει τη διακήρυξη αυτή, συγκροτώντας μαζί με τη Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση και άλλους συναδέλφους – που ενστερνίζονται τις διακηρυγμένες θέσεις μας – την παράταξη ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ, με την οποία θα μετάσχει στις επικείμενες εκλογές της ΕΣΗΕΑ.
Στόχος μας η ενότητα των δυνάμεων που επιδιώκουν να αρθρώσουν έναν σύγχρονο, προοδευτικό, δημοκρατικό συνδικαλιστικό λόγο μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και παλαιοσυνδικαλιστικές τακτικές, στηρίζοντας προσπάθειες που ενώνουν, επειδή πιστεύουμε ότι μόνον  αυτές μπορούν να αποτρέψουν στρεβλώσεις, αδιέξοδα και τυχοδιωκτισμούς. Μας ενώνει η αγωνία για την κρίσιμη κατάσταση στο χώρο της ενημέρωσης·  μόνο με την ενότητα μπορούμε να πορευθούμε με αξιοπρέπεια.
Η οικονομική συγκυρία είναι σκληρή, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την απαξίωση της δημοσιογραφίας και της συμβολής της στη δημοκρατία. Και όπως επισημαίνεται στην ιδρυτική διακήρυξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων, «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι την ΕΣΗΕΑ  να πνίγεται από το βραχνά της κρίσης ταυτότητας και το έλλειμμα στρατηγικής. Σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι,  καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις. Καλούμαστε να  τραβήξουμε μπροστά, ώστε να είμαστε περήφανοι για την ΕΣΗΕΑ, μετατρέποντάς την σε σύγχρονο συνδικαλιστικό διεκδικητικό οργανισμό που ταυτόχρονα υπηρετεί και σέβεται τους πνευματικούς της σκοπούς».
Για τη Δημοσιογραφική Ενότητα
Δημήτρης Γ. Κουμπιάς
Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η μεγάλη κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο και στην ΕΣΗΕΑ μας οδήγησε πριν από δυο χρόνια στην απόφαση να δημιουργήσουμε τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση κατάφερε να συγκροτήσει ένα εξαιρετικής ποιότητας ψηφοδέλτιο και να εκλέξει έναν σύμβουλο στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Στα δυο χρόνια παρουσίας μας στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών σταθήκαμε με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα του κλάδου, αγωνιστήκαμε για την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικές και συνδικαλιστικές καταστάσεις, καθώς είχαμε απέναντι της σχεδόν το σύνολο των παρατάξεων που εκπροσωπούσαν (και εκπροσωπούν) τον παλιό, φθαρμένο, συντεχνιακό συνδικαλισμό. Και τα καταφέραμε. Καταθέσαμε το διαφορετικό, μεταρρυθμιστικό στίγμα μας.

Στις 18 και 19 Ιουνίου θα διεξαχθούν ίσως οι κρισιμότερες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ. Είναι η στιγμή που οι μεταρρυθμιστικές, ριζοσπαστικές δυνάμεις του κλάδου πρέπει να δώσουν τη μάχη για την ριζική αλλαγή του συνδικαλιστικού τοπίου.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών, θεωρούμε ότι η ήρθε η στιγμή να προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα & συνεύρεση των δυνάμεων που επιδιώκουν να αρθρώσουν έναν σύγχρονο, προοδευτικό, δημοκρατικό συνδικαλιστικό λόγο μακριά από κομματικές αγκυλώσεις και παλαιοσυνδικαλιστικές τακτικές, οι οποίες έχουν "βαλτώσει" εδώ και χρόνια την ΕΣΗΕΑ.
Η Δημοσιογραφική Μεταρρύθμιση συμμετέχει στο ενωτικό ψηφοδέλτιο«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ».Προχωράμε για ένα δημιουργικό και αγωνιστικό συνδικαλισμό που έχει επιχειρήματα και προτάσεις, υπερασπίζεται με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα του κλάδου, μπορεί να θωρακίσει την αξιοπιστία της συνδικαλιστικής δράσης, να ενισχύσει στους συναδέλφους μας την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και την συμμετοχή. Μας ενώνει η αγωνία για την κρίσιμη κατάσταση στο χώρο της ενημέρωσης. Γνωρίζουμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πορευθούμε με αξιοπρέπεια.

Στις εκλογές 18-19 Ιουνίου οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του δημοσιογραφικού κλάδου με το ψηφοδέλτιο «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ», ενώνουμε δυνάμεις, τολμούμε και διεκδικούμε. Αφήνουμε πίσω ξεπερασμένες πολιτικές, συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Μάκης Διόγος
Εκπρόσωπος Δημοσιογραφικής Μεταρρύθμισης
στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου