Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Στο σφυρί τα ακίνητα της ΕΡΤ


Στο σφυρί και τα ακίνητα της ΕΡΤ

Στα μύρια όσα προβλήματα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, που για τέταρτη συνεχόμενη τηλεοπτική χρονιά εκπέμπει χωρίς δομημένο και οργανωμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, προστέθηκε και η πρόθεση εκποίησης της ακίνητης περιουσίας της. Την ώρα που οι εργαζόμενοι συνέχιζαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ζητώντας το αυτονόητο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και των τηλεθεατών της, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου συμπεριλάμβανε στη λίστα των προς «αξιοποίηση ακινήτων» τα «φιλέτα» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ήτοι, το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το κτήριο της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, τα ακίνητα στην οδό Ρηγίλλης, τα κτήρια της ΕΡΤ στη λεωφόρο Στρατού και στην οδό Αγγελάκη στη Θεσσαλονίκη και το οικόπεδο της ΕΡΤ 3 στην Περαία Θεσσαλονίκης.
Από τα παραπάνω ήδη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει υφαρπάξει μέρος του οικοπέδου και των κτηρίων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, 
κατά επιταγή υλοποίησης των σχεδίων τού τέως αρμοδίου υπουργού επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, Ηλία Μόσιαλου. Παρά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να χτιστεί η μάντρα που διαχωρίζει τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης από το οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση υπηρεσιών μετανάστευσης.

Κτήρια και... αγροτεμάχια

Περιέργως στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων δεν περιλαμβάνεται το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Πάτρα, για το οποίο η πρώην διοίκηση του Χρήστου Παναγόπουλου είχε αναθέσει μελέτη αξιοποίησης με σχέδιο συμμετοχής και της Εμπορικής Τράπεζας. Σε προχωρημένο επίσης στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες παραχώρησης του οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης, άλλο ένα παλαιότερο σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης που είχε συμφωνήσει στην εκχώρησή του για ανέγερση κατοικιών. Το οικόπεδο πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως, οπότε η εκχώρησή του θεωρείται δεδομένη.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις η ένταξη των υπολοίπων κτηρίων της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, την Κατεχάκη, τη Ρηγίλλης και τη Θεσσαλονίκη, προκαλούν εύλογη ανησυχία για τα σχέδια που κυοφορούνται σχετικά με το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ήδη ανακοινώθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα προσφέρει «πακέτο» τα ακίνητα προς αξιοποίηση σε πιθανούς επενδυτές. Ένα επιπλέον στοιχείο που εντείνει την ανησυχία είναι πως, παρά τις ηχηρές δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων διοικήσεων, ποτέ μέχρι σήμερα δεν ευδοκίμησε η καταγραφή της αξίας των ακινήτων που διαθέτει ως περιουσία η ΕΡΤ Α.Ε.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκεκριμένη ετήσια οικονομική έκθεση (2011), η εταιρεία διαθέτει σε όλη την Ελλάδα 51 οικόπεδα και 145 εγκαταστάσεις μικρών ή μεγάλων κτηρίων. Τα μόνα που έχουν δοθεί προς αξιοποίηση εκτός τηλεοπτικών δραστηριοτήτων είναι το οικόπεδο στα Άνω Λιόσια και ένα αγροτεμάχιο 950 στρεμμάτων στην Αυλίδα, το οποίο μισθώνεται για αγροτική χρήση.

Πηγή: Το Ποντίκι- media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου