Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ 
 
 
 
 
 
 
ΕΣΗΕΜ-Θ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ 
 
 
Αδιανόητο θεωρεί η ΕΣΗΕΜ-Θ κάθε σενάριο που διακινείται για διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 
"Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως θέση για το ζήτημα αυτό, ώστε να βεβαιώσει ότι δεν κρύβει σκέψεις που συνηγορούν στη θυσία της ΕΡΤ για να εξυπηρετηθούν πολιτικοί σχεδιασμοί, κομματικά συμφέροντα, προσωπικές επιδιώξεις, και ότι δεν εξισώνεται με δυνάμεις που στρέφονται εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας επιχειρώντας να πλήξουν ένα από τα πυρηνικά χαρακτηριστικά της, την ενημέρωση" αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
 
"Η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη. Κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις" τονίζει.
 
"Ιδίως για την περιφέρεια, είναι σαφές ότι κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με ακύρωση του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση με τοπικό χαρακτήρα: η ΕΡΤ3 και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ στη Μακεδονία και τη Θράκη επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα. Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ως εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, τόνισε ότι οι θέσεις αυτές είναι αποδεκτές και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να πληγεί με οποιονδήποτε τρόπο η ΕΡΤ3" προσθέτει.
 
Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.
 
 
 
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ -ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ: 

Η ΕΡΤ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/5/2013 Η ΕΡΤ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, τα ζητήματα ενημέρωσης και επικοινωνίας έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον για τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τον Έλληνα φορολογούμενο που πληρώνουν για να έχουν μια ελεύθερη και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία.

Η ΕΡΤ έχει πίσω της μια παράδοση με πολλά θετικά στοιχεία και σκοπός είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή πλευρά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να ανατρέψουμε πάγιες και επιζήμιες πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και παρεοκρατίας, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ένα μη ζηλευτό προϊόν.

Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ και η βελτίωση αυτή πρέπει να συνεχιστεί, να επιταχυνθεί και να φτάσει μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στο εξής όταν κανείς θα μιλά για την ΕΡΤ θα πρέπει να κατανοεί πως έχει να κάνει με έναν οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί και αναπτύσσεται για το καλό των πολιτών και όχι των κρατικών και κομματικών μηχανισμών.

Η ΕΡΤ υπάγεται στις γενικές αρχές της κοινωνικής υπηρεσίας και του δημοσίου συμφέροντος (public service broadcasting), προωθώντας τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας στην πρόσβαση, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης, κάτω από την ασπίδα της ανωνύμου εταιρείας Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Αντί κάποιοι να απεργάζονται σενάρια «κλεισίματος», τεμαχισμού, ξεπουλήματος της ΕΡΤ, ας εργαστούν με την ίδια «θέρμη» για μια ΕΡΤ δημόσια και όχι Κυβερνητική – κρατική τηλεόραση, αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική, ελεγχόμενη από το φορολογούμενο, σύγχρονη και ανταγωνιστική, ποιοτική κατ’ ουσίαν κι όχι στα λόγια.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διαψεύσει άμεσα όλα τα σενάρια περί «κλεισίματος» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και να βάλει τέλος στην επιζήμια για την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της σεναριολογία.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της, όποτε κι αν αυτό χρειαστεί.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου