Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Β. Μουλόπουλος: Για να σωθεί ο Τύπος πρέπει να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες


Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση


Το ερώτημα "τι είναι η ελευθερία του Τύπου" διαπέρασε τον λόγο του Βασίλη Μουλόπουλου, δημοσιογράφου και συντονιστή του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην εκδήλωση με τον γενικό τίτλο:«Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην ενημέρωση».
Ξεκινώντας την ομιλία του είπε χαριτολογώντας: "Θέλω να κάνω μια πρόβλεψη για το πώς θα παρουσιάσουν αύριο τα ΜΜΕ τις προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει τις εφημερίδες και τα κανάλια. Θέλει να καταργήσει την ελευθερία του Τύπου, να κρατικοποιήσει την Ενημέρωση".


Αποσπώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου, ο Βασίλης Μουλόπουλος εισήχθη στο περιεχόμενο της ομιλίας τους του λέγοντας πως "αν η πληροφόρηση δεν είναι ένα εμπόρευμα ή ένα δομημένο προϊόν, όπως όλα τα υπόλοιπα, αν όπως λέγεται είναι ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας, τότε για να σωθεί ο Τύπος πρέπει να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αξίες της πληροφόρησης". Εξήγησε, μάλιστα, ότι "η οικονομική κρίση θα καταστρέψει πολλές αξίες, μαζί με τους φορείς τους, μεταξύ των οποίων είναι και η ελευθερία του Τύπου, δηλαδή η ελευθερία των ιδεών και η ελευθερία ενημέρωσης των πολιτών".

Κάνοντας μια ανασκόπηση, στο πως έχει δομηθεί η καθεστηκυία τάξη στα media της χώρας μας ο Βασίλης Μουλόπουλος είπε ότι "η συγκέντρωση των media στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα αυτά τα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει.Έτσι, από την ελευθερία της ενημέρωσης  περνάμε μέσω ενός ολιγοπωλίου των media στην ελευθερία της ιδιοκτησίας". Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι αυτό το φαινόμενο "επιδεινώνεται και εδραιώνεται με την τηλεόραση", την οποία χαρακτήρισε ως "δημόσιο τόπο διαμόρφωσης της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης".

Προχωρώντας την σκέψη του, ο Βασίλης Μουλόπουλος, μίλησε για την πολιτική, που γίνεται και αυτή ένα εμπόρευμα στην αγορά των media, με αποτέλεσμα την άμεση διασύνδεση χρήματος, ενημέρωσης  και πολιτικής", που το ταύτισε με τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα".

Ως εκ τούτου, ο Βασίλης Μουλόπουλος έθιξε το ζήτημα της δημοκρατίας τονίζοντας ότι "η τηλεόραση αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα της δημοκρατίας", εξηγώντας ότι η τηλεόραση "εκφράζει την αντίθεση μεταξύ αφενός της ελευθερίας του Τύπου, των ιδεών, της πληροφόρησης και αφετέρου του ελέγχου, της χειραγώγησης, της στρέβλωσης αυτής της ελευθερίας από τα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα" και για αυτό τον λόγο "η τηλεόραση αναδεικνύεται ο κατ' εξοχήν προνομιούχος χώρος που παράγει εξουσία. Που υπαγορεύει τον χρόνο και τον τρόπο του πολιτικού διαλόγου: "ή παίζεις το παιχνίδι μου ή δεν υπάρχεις"". Ως εκ τούτου, μίλησε για μετάλλαξη της δημοκρατίας σε "τηλεδημοκρατία".

"Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι σήμερα η βασική αποστολή των μίντια. Στοχεύουν στο να εγκλωβίσουν τα μυαλά των πολιτών στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Να περάσουν στην συνείδηση των ανθρώπων ότι η πολιτική των μνημονίων είναι μονόδρομος. Αποτελούν τον ιδεολογικό βραχίονα του ενιαίου κόμματος του Μνημονίου", τόνισε στην ομιλία του ο Βασίλης Μουλόπουλος για να καταλήξει λέγοντας ότι "αποστολή τους είναι να καταστέλλουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, να υπονομεύουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων να ποινικοποιούν κάθε αμφισβήτηση να διαμορφώνουν κλίμα συναίνεσης στις αδύναμες τάξεις".
Πηγή: avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου