Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Νέες διευκρινίσεις του ΣτΕ ξεκαθαρίζουν πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι απολυμένοι και δεν πληρώνονται.



Όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης. Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου