Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όλα βρίσκονται στον αέρα.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Τα νομικά εμπόδια για οποιαδήποτε κίνηση στη λογική του λουκέτου στην ΕΡΤ, του «ενδιάμεσου φορέα» και του «διάδοχου σχήματος», αποδεικνύονται ήδη ότι είναι τεράστια και πιθανότατα αξεπέραστα. Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή για την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είναι να δοθούν σε κανονική λειτουργία οι συχνότητες της ΕΡΤ, όπως φάνηκε και από τις δύο πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ. Το μέγιστο λάθος της αιφνιδιαστικής επιχείρησης κλεισίματος της ΕΡΤ δεν μπορεί να διορθωθεί με συνεχιζόμενα λάθη.

Ποιο είναι το λάθος και ποια λάθη δεν πρόκειται να το διορθώσουν;

Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ και ο οποιοσδήποτε έωλος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη συνέχεια, δημιουργεί αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία, στα δημόσια λογιστικά της χώρας, ένα ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΕΟΣ που με πολύ μέτριους υπολογισμούς ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ίσως να πλησιάζει και το μισό δισ. ευρώ.

Οι αποζημιώσεις των 2.650 εργαζομένων, οι ρήτρες διεθνών συμβολαίων, η ακύρωση συμφωνιών παραγωγών προγράμματος, τεράστια κόστη για αποζημιώσεις πάσης φύσεως, με την «ΚΥΑ Κεδίκογλου» μεταφέρονται όλες στο δημόσιο λογιστικό και στον ελλειμματικό προϋπολογισμό. Είναι ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άμεσα θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να καλύψουν με το γνωστό τρόπο των περικοπών μισθών, συντάξεων, επιπλέον χαρατσιών.

Θυμίζουμε ότι πέρσι τέτοιοι καιρό, για ένα κενό 350 εκατ. ευρώ στο Β’ Μνημόνιο, διεξαγόταν επί εβδομάδες ένα δραματικό πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, για να καλυφθεί το ποσό από τα ειδικά μισθολόγια, και τελικά υπήρξε άλλο ένα «κούρεμα» των συντάξεων.

Τι μας λέει δηλαδή η κυβέρνηση; Ότι δημιουργεί με την απόφασή της για την ΕΡΤ άλλη μια «μαύρη τρύπα» 300 εκατ. ευρώ άμεσα. Και στην περίπτωση που υπάρξει ο ενδιάμεσος φορέας, εμείς οι συμμέτοχοι σε αυτόν, θα συνεχίσουμε να αμειβόμαστε από τα δημόσια ταμεία.

Όλα αυτά, προφανώς και δεν θα υπήρχαν, εάν η οποιαδήποτε επιχείρηση αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ γινόταν εν λειτουργία της ΕΡΤ. Ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης όλων μας θα πληρώνονταν από την ίδια την ΕΡΤ και στα δημοσιονομικά η επιβάρυνση θα ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΗ.

Ρωτάμε αν όλα αυτά τα γνωρίζει η Τρόικα, τα γνωρίζει ο Όλι Ρεν και η Κομισιόν.

Έστω και αυτή την ώρα, το λάθος και τα συνεχιζόμενα λάθη που ακολούθησαν για να διορθώσουν το πρώτο της 11ης Ιουνίου, διορθώνεται με μια ΚΙΝΗΣΗ.

Την επαναφορά του χρόνου στις 10 Ιουνίου και την έναρξη μιας ειλικρινούς και καθαρής συζήτησης για το αύριο της ΕΡΤ, για τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της χώρας. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν καταγραφεί ήδη.

Η ΕΡΤ υπάρχει, λειτουργεί με τους ανθρώπους της, ας αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για τη μόνη καθαρή ΛΥΣΗ που διαγράφεται αυτή τη στιγμή.

Το τρίπτυχο της στάσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

Συνεχίζουμε σε καθημερινή 24ωρη βάση να προσφέρουμε την εργασία μας στην ΕΡΤ, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν αποδεχόμαστε ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει και ότι οι εργαζόμενοι της έχουν απολυθεί.

Με την παραμονή μας στο Ραδιομέγαρο περιφρουρούμε την δημόσια περιουσία ύψους πολλών δισ. ευρώ. Προφανώς και δεν υφίσταται κανενός είδους κατάληψη, με τον τρόπο που προπαγανδίζεται δεξιά και αριστερά. Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή και αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Ραδιομέγαρο βρίσκονται συνεχώς καλεσμένοι, επισκέπτες, απλοί πολίτες, μαθητές, παιδιά από μουσικά και εικαστικά εργαστήρια, πολιτικά στελέχη από σχεδόν όλα τα κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, ξένοι προσκεκλημένοι, δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα ελληνικά και ξένα. Η παραμονή μας στο Ραδιομέγαρο επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για την έμπρακτη απόδειξη της συνέχειας της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Η μόνη παρανομία που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες διέταξαν να επανέλθουν άμεσα κανονικά οι συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν μηνυθεί από τις δημοσιογραφικές ενώσεις οι δύο υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου.

Η θέση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ παραμένει ισχυρή και αταλάντευτη:

Κατάργηση της ΠΝΠ και ΚΥΑ που βάζουν «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ.
Έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.
Η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοο της, τα εκατομμύρια των τηλεθεατών- ακροατών της, οι Έλληνες πολίτες που την χρηματοδοτούν και την στηρίζουν.
Η ΕΡΤ είναι και θα μείνει Ανοιχτή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου