Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ - ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ


Η ΕΡΤ πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Σε κάθε πόλη υπάρχουν δημόσιοι χώροι, πάρκα, πλατείες, παραλίες.
 Σε κάθε χώρα υφίσταται δημόσια ραδιοτηλεόραση. Από το BBC έως τη RAI και την RTVE. Τώρα το αν αυτή η ΕΡΤ που έχουμε είναι... προβληματική (όχι στα οικονομικά της), ας αναρωτηθούμε για το ποιοι ευθύνονται πραγματικά; Ποιοι μας κυβερνούσαν και ποιοι την  διοικούσαν; Ποιος επέλεγε την εκάστοτε διοίκηση;  Με ποια (κομματικά) κριτήρια γινότανε (κι έγινε και τώρα επί  τρικομματικής) το μοίρασμα;
 Σίγουρα δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, σίγουρα δεν είναι αυτοί που θέλουν να την κλείσουν. Το ποιος θέλει την ΕΡΤ κλειστή, ή έστω  εντελώς αποδυναμωμένη, είναι προφανές, παρόλη τη σπέκουλα που γίνεται για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να παρουσιάσουν τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης  ως επίτευγμα .
Είναι ομολογημένος ο στόχος της κυβέρνησης  να συρρικνώσει την ΕΡΤ.
Τα σενάρια για τον «ξαφνικό θάνατο» που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αν και δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμα προς το παρόν, δεν διαψεύστηκαν από κανέναν, ενώ ο καθ ́ύλην αρμόδιος υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν γνωρίζει.
 Εκ του πονηρού η μεθόδευση, προλειαίνει το έδαφος για τις επερχόμενες απολύσεις  που  -ως μη χείρον-  θα αντιμετωπιστούν με  ανακούφιση από τους εναπομείναντες,  και θα μετριάσει τις  αρνητικές εντυπώσεις, με το βάπτισμα τους  σε «νοικοκύρεμα», «εξορθολογισμό» ή ότι άλλο ανακριβές,  παραπλανητικό κι οξύμωρο επιλέξουν τελικά οι φωστήρες της επικοινωνιακής διαχείρισης της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στην κοινωνία.
 Όταν ο πολύτεκνος που ζούσε με την οκταμελή οικογένειά του σε μια μικρή καλύβα, πήγε στον Χότζα να τον συμβουλέψει τι να κάνει για να αντιμετωπίσει την έλλειψη  χώρου, ο Χότζας του είπε να βάλει και το γαϊδούρι να κοιμάται μαζί τους , ύστερα πρόσθεσε την αγελάδα, την άλλη μέρα το σκύλο και όταν ο απελπισμένος πολύτεκνος αγανάκτησε κι έφτασε στα όρια του, του είπε να τα βγάλει έξω, για να ανακουφιστεί.  Ο πολύτεκνος  εν προκειμένω είναι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ,  μόνο που  ο Χότζας (στη δική μας ιστορία η κυβέρνηση), σχεδιάζει να πετάξει όλη την οικογένεια έξω για να κάνει χώρο στο γαϊδούρι.
Με ανακρίβειες και νεολογισμούς, κάθε λίγο και λιγάκι το κρέας βαπτίζεται ψάρι κι αμέσως  μετά ακολουθεί το «έγκλημα».  Πριν την υφαρπαγή των αποθεματικών των ταμείων ανακάλυψαν την «ευελφάλεια» και σήμερα  το ξεπούλημα και την  κινεζοποίηση  την βαφτίζουν  « Greecovery».
Από το 2009 ξεκίνησε  η επίθεση με πρωτοπόρο τον Γιώργο Προβόπουλo, Διοικητή της Τράπεζας της «Ελλάδας», που στην έκθεση του, με παραποιημένα στοιχεία, πρότεινε να περιοριστούν σε έναν ή δύο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και το ανταποδοτικό τέλος να διατεθεί  στο … πιθάρι των Δαναΐδων  «για τη μείωση του δημοσίου χρέους».  Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του υλοποιήθηκε και η ΕΡΤ, που τα τρία τελευταία χρόνια είναι πλεονασματική, εισφέρει όχι μόνον στο δημόσιο και στο τρύπιο πιθάρι, αλλά και στους ιδιώτες των φωτοβολταϊκών  για να καλύψει την μαύρη τρύπα της ΛΑΓΗΕ.  
 Τη σκυτάλη πήρε ο Μόσιαλος  και εκεί κάπου αφυπνίστηκαν κι οι εργαζόμενοι. Το σχέδιο Μόσιαλου προέβλεπε συμπληρωματικές ρυθμίσεις στην έκθεση Προβόπουλου και δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του, γιατί τόσο η ΠΟΣΠΕΡΤ, όσο και οι Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ,  με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, ξεκίνησαν έναν αγώνα που, ενώ κατασυκοφαντήθηκε από μεγάλη μερίδα του διαπλεκόμενου  τύπου, πέτυχε σε αρκετούς τομείς να καθυστερήσει την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού. Ο αγώνας αυτός των δημοσιογράφων, πάντα με τη βοήθεια των Σωματείων μας , συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Η συγκυβέρνηση σήμερα έχει βαλθεί να υλοποιήσει  μέχρι κεραίας το σχέδιο Μόσιαλου, αν όχι και να υπερθεματίσει, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο υποταγής στους δανειστές  - δυνάστες μας. Ήδη λιγοστέψαμε σε βαθμό να μη μεταδίδεται ενημερωτικό πρόγραμμα στο ραδιόφωνο κα από τις 9μμ και μετά λόγω έλλειψης προσωπικού, τα πολυεργαλεία της ΕΡΤ, οι συμβασιούχοι Ο. Χ. απομακρύνθηκαν, κι έμειναν μόνον οι υποσχέσεις και τα παχιά τα λόγια των κουμπάρων που διορίστηκαν, σε θέσεις εκτός οργανογράμματος, για να επιτελέσουν το σωτήριο έργο του πρωθυπουργού, που σε πρόσφατη ομιλία του εξομοίωσε τους συμβασιούχους με τους επίορκους και τους κοπανατζήδες γιατί  λεέι: «καταχρηστικώς επιμήκυναν , για χρόνια τις ολιγόμηνες συμβάσεις τους και αποτελούν πρόκληση για τους νέους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, αλλά και για το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους»... Ήδη παραχωρήθηκε μεγάλο μέρος της Κατεχάκη, το φιλέτο της  Περαίας  στη Θεσσαλονίκη υπεξαιρέθηκε από την ΕΡΤ και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ έχει μπει στη λίστα των προς αξιοποίηση – ξεπούλημα, ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.  Ο δε διατελέσας πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  του ΤΑΙΠΕΔ, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος   παρά το ηθικά και λογικά ασυμβίβαστο.
Ταυτόχρονα φροντίζει να φιμώνει τις ενοχλητικές φωνές, άξιων συναδέλφων, όπως συνέβη με  την Εύα Μαυρογένη στο ραδιόφωνο και τη Μαριλένα Κατσίμη στην τηλεόραση , αλλά και στην  πρόσφατη «καθαίρεση» του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικής Ανάπτυξης, Ν. Μιχαλίτση.
Είναι απορίας άξιο, πότε πρόλαβε κιόλας ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης, να διαπιστώσει ότι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Ανάπτυξης, Ν. Μιχαλίτσης, «μεταξύ άλλων (!!!)  δεν συνεργάζεται με την  Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών» και να εγκρίνει την απομάκρυνση  από τη θέση του! Για τα υπόλοιπα θέματα δεν έχει προλάβει καν να ενημερωθεί.
Ίσως είναι αυτά τα «άλλα» που φταίνε περισσότερο,  γιατί ο Νίκος Μιχαλίτσης  είχε υποβιβαστεί σε αυτήν τη θέση από Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ. Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο πιστώνεται η μετάβαση στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας της δημόσιας τηλεόρασης με τη δημιουργία του καναλιού ΕΡΤ HD, τεχνικό άλμα που ενόχλησε περισσότερους από έναν  ιδιωτικούς «επενδυτές» στο χώρο της τηλεόρασης. Για άλλο θέμα, είχε συγκρουστεί, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον,  με τον τότε βουλευτή και νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο ζωντανά στην ΝΕΤ.
Ήταν «φυσικό» λοιπόν, με τέτοιο βιογραφικό να «επιστρέψει» στην παλιά του θέση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικής Ανάπτυξης, αφού το ήθος του, η ποιότητα της εργασίας του και  η εκτίμηση των συναδέλφων του εμπόδισαν τον προηγούμενο ΔΣ να προβεί σε πιο δραστικές ενέργειες.
Φαίνεται όμως, πως ο Νίκος  Μιχαλίτσης  ενοχλούσε ακόμα, ιδιαίτερα την ώρα που σχεδιάζεται η οριστική ψηφιακή μετάβαση για το σύνολο της  χώρας  και γι’ αυτό και απομακρύνθηκε. Έπρεπε να σιγήσουν οι φωνές που θα υπερασπίζονταν το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης στην ψηφιακή μετάβαση, για να παραδοθεί η ψηφιακή τηλεόραση εξ ολοκλήρου στους διαπλεκόμενους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ως αντίδωρο για τη στήριξη της μνημονιακής πολιτικής και ως εχέγγυο του απόλυτου ελέγχου της τηλεόρασης.
 Η μάσκα του νέου διευθύνοντος  -«poker face» την είχαν χαρακτηρίσει  κάποιοι που προσπάθησαν να «διαβάσουν» τις διαθέσεις του- έπεσε.
Υιοθέτησε μία εντελώς αψυχολόγητη  και καταφανώς βλαπτική για τα συμφέροντα της ΕΡΤ απόφαση του νυν Γενικού Διευθυντή, πρώην νομάρχη Αργολίδας,  Δημήτρη Σαραβάκου, αποστερώντας από το στελεχικό δυναμικό της ΕΡΤ έναν  ακραιφνή υποστηρικτή των συμφερόντων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης .
Η κίνηση ματ γίνεται την χρονική στιγμή που ξεκινά η διαβούλευση για τις ψηφιακές συχνότητες και τα ιδιωτικά συμφέροντα πιέζουν αφόρητα για να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης και να υφαρπάξουν συχνότητες και το δίκτυο από την πανταχόθεν βαλλόμενη και παντοιοτρόπως απαξιούμενη ΕΡΤ.  
Ως προς τις αδειοδοτήσεις στην τηλεόραση, μέχρι σήμερα,  ένα «κλειστό επάγγελμα» καναλαρχών που τυγχάνουν και μεγαλοεργολάβοι του δημοσίου, αρχικώς οικειοποιήθηκε με πειρατικό τρόπο τη συχνότητα μετάδοσης του τηλεοπτικού σταθμού που δημιούργησε και αργότερα κατόρθωσε να επιβάλει να τους δοθεί προσωρινή άδεια χωρίς να καταβάλλει αντάλλαγμα, επικαλούμενο την de facto κατάσταση που είχε δημιουργήσει. Ακόμα και μετά από το 2007, οπότε και νομοθετήθηκε να καταβάλλουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ετησίως το 2% του ετήσιου τζίρου τους για τη χρήση συχνοτήτων, κατόρθωσαν να επιβάλουν σε όλες τις κυβερνήσεις να το μετατρέπει με αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις σε 0,1 ή 0,2%.
Και δεν είναι μόνον αυτό. Ενώ από το νόμο (βάσει διεθνούς οδηγίας) απαγορεύεται ο πάροχος περιεχομένου να είναι και πάροχος δικτύου, προφανώς  για να εμποδίσει τη συγκέντρωση μεγάλης εξουσίας στα ίδια χέρια, στην Ελλάδα, οι ίδιοι μεγαλοκαναλάρχες, εκμεταλλευόμενοι ένα παράθυρο ποσόστωσης στην ελληνική νομοθεσία, δημιούργησαν μια δική τους κοινοπραξία, την Digea, που στην ουσία είναι η ΕΙΤΗΣΕ (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Ελλάδας) και έλαβαν άδεια και παρόχου δικτύου για την πρώτη φάση της ψηφιακής μετάβασης.
Σήμερα, μέσω μιας φωτογραφικής  «διαβούλευσης» ετοιμάζονται να πάρουν τον έλεγχο της (ψηφιακής πλέον) τηλεόρασης για πάντα.
 Αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, για την ύπαρξη της ΕΡΤ ως φορέα αντικειμενικής ενημέρωσης και πολιτισμού,  για συλλογικές συμβάσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια μας, αλλά την  και την ουσία της δημοσιογραφικής υπόστασης.
Αγωνιζόμαστε για μια ΕΡΤ δημόσια και όχι κυβερνητική – κρατική,  αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική   ελεγχόμενη από τον φορολογούμενο πολίτη και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Αγωνιζόμαστε για το σωματείο μας, την ΕΣΗΕΑ, που τα δύο τελευταία χρόνια, στάθηκε δίπλα μας και μας στήριξε, παρά τις δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων στο πολυσυλλεκτικό ΔΣ.
Αγωνιζόμαστε για τη συνεργασία και την κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και τα άλλα Μέσα, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους  και ανέργους στη χώρα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα από την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.
Γνωρίζουμε που πάμε, κατανοούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια στο δύσκολο δρόμο μας, Έχουμε αποσαφηνίσει το ποιοι είναι δίπλα μας, ποιοι αγωνίζονται μαζί μας και αυτούς θα στηρίξουμε.  Αν δεν ξέρεις σε ποιο λιμάνι  πηγαίνεις, κανένας άνεμος δεν είναι ούριος.

Γιώργος Παπαζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου