Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ




Εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού Πολιτισμού εξέφρασαν με δηλώσεις τους την αντίθεσή τους στο «μαύρο» στις συχνότητες της ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και στην επιχείρηση κλεισίματος της ΕΡΤ Α.Ε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε δημόσια επιστολή- παρέμβασή του, η οποία προσκομίστηκε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  τόνισε τα ακόλουθα:
«Λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση 19 ετών μετά τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του θα κλείσουμε την χορωδία που ίδρυσε το 1977; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίζω το αυτονόητο και να προσπαθώ να εξηγήσω γιατί ο ρόλος της τέχνης και ειδικά της μουσικής είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους».
Μίκης Θεοδωράκης

Παρεμβάσεις με δηλώσεις τους έκαναν πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού. Ενδεικτικά παραθέτουμε (με αλφαβητική σειρά):

Δήμος Αβδελιώδης - Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός

«…πραγματικά, μας κατατρόμαξε (το μαύρο) και μας απογοήτευσε φρικτά. Δεν μπορεί να καταλύεται το Εθνικό μας Σύμβολο, ο Πολιτισμός μας, η γλώσσα μας και όλα αυτά τα στοιχεία που εκπροσωπεί η ΕΡΤ.»
« … θα μιλήσω για μια ανοησία όταν καταλύεται μέσα σε μια στιγμή η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το σήμα της Ελλάδας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, και το έκαναν οι ίδιοι οι Έλληνες προς τους Έλληνες…»

Άγγελος Αντωνόπουλος - ηθοποιός

« … Η ΕΡΤ ήταν συνυφασμένη  με το πολιτιστικό γίγνεσθαι…..
Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία της ΕΡΤ στη ζωή μας. Υπάρχει το στίγμα της ζωής μας στην ΕΡΤ και γι αυτό αισθάνομαι πολύ μεγάλη μοναξιά χωρίς την ΕΡΤ».

Βασίλης Βασιλικός - συγγραφέας
 
«Αψυχολόγητη,ανιστόρητη, πραξικοπηματική τριτοκοσμικού τύπου η απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε η κοπή του ομφάλιου λώρου της Δημόσιας Τηλεόρασης……
Το δημόσιο συμφέρον ήταν πάντα ανώτερο του ιδιωτικού, για αυτό και non passeran».

Κώστας Γαβράς -  σκηνοθέτης
 
«Για ένα γεγονός τόσο τεράστιο που κάνει το γύρο του κόσμου – στη Γαλλία όλα τα μέσα μίλησαν για αυτό, για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, σε ένδειξη σεβασμού προς το λαό, δεν είχε το κουράγιο να βγει στην τηλεόραση, να εξηγήσει στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, γιατί το κάνει. Είναι κάτι που το θεωρώ μοναδικό και τελείως απαράδεκτο».

Γιώργος Γραμματικάκης - καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Νομίζω ότι αισθάνθηκα ότι περίπου όλοι οι Έλληνες!  Στην  αρχή μεγάλη έκπληξη, γιατί  δεν είναι εύκολο  να σιγήσει η τηλεόραση και το ραδιόφωνο και οι μαύρες οθόνες να κατακλύσουν τα σπίτια μας ,τα καφενεία και τους δρόμους. Μετά  αισθάνθηκα  μεγάλη οργή. Νομίζω ότι όλο αυτό που ζούμε και που θα ζήσουμε είναι μια πράξη  ηθικά βάρβαρη, πολιτικά απολύτως  ανόητη και νομικά και συνταγματικά τελείως μετέωρη! Πριν είναι  λοιπόν πολύ αργά για όλους μας  ελπίζω ότι οι  υπαίτιοι αυτή ς της πράξεως  θα βρουν τη γενναιότητα να υποχωρήσουν .Το φως να ξαναέρθει στους δέκτες και στις ψυχές μας»

Μάνος Ελευθερίου, ποιητής - στιχουργός

«Πίσω από αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται, υπάρχουν  χιλιάδες οικογένειες. Το πρόβλημα είναι και πολιτικό. Είναι πολιτικό πια με τη μεγάλη έννοια. Είναι  πρόβλημα της Δημοκρατίας πλέον. Πολύ φοβούμαι μήπως από κάτι τέτοια αρχίζουν οι μεγάλες επαναστάσεις. Μήπως  αυτό ξεκινήσει για κάτι χειρότερο που δεν μπορούμε να φανταζόμαστε. Από εκεί ξεκινάνε, από κάτι ελάχιστο! Σκεφτείτε από τι ξεκίνησε αυτό το πράγμα στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη.»

Κώστας Καζάκος – Ηθοποιός

«….αν βγάλουμε το συναισθηματικό μέρος απ΄εξω πάρθηκε ένα βίαιο μέτρο και δημιούργησε κατάπληξη….. Βλέπετε υπάρχει μια σύγχυση και ο Πρωθυπουργός το είπε πιο καθαρά. Είπε Δημόσια Τηλεόραση, όχι κρατική θα φτιάξουμε. Η τηλεόραση είναι δημόσια είτε είναι κρατική είτε είναι ιδιωτική…. Το θέμα είναι της κρατικής τηλεόρασης γιατί αυτό κατά τεκμήριον εξασφαλίζει, πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες,  που πληρώνουνε τις πενταροδεκάρες τους εκεί για να συντηρείτε η ΕΡΤ, πρέπει να τους παρέχει ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση».

Ροβήρος Μανθούλης – σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ
 
«Αυτό που μπορώ να εκτιμήσω είναι το σοκ που δοκίμασα από την κατάργηση της ΕΡΤ, τη στιγμή ακριβώς που η εθνική ραδιοτηλεόραση είναι το μόνο πολιτιστικό καταφύγιο που έχει απομείνει στον δύστυχο ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια αισχρή, προδοτική, αντεθνική πράξη την οποία ο ελληνικός λαός πρέπει να βρει τον σκληρότερο δυνατό τρόπο για να τιμωρήσει την ανάξια -όπως αποδεικνύεται- κυβέρνηση και τον καθένα προσωπικά από αυτούς που την αποτελούν ή που συνεργούν στην καρατόμηση ενός οργανισμού που μπορεί να χρειάζεται εξυγίανση, αλλά που είναι γνωστό σε όλους τους ειδήμονες ότι είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (γιατί είναι η μόνη που έχει συνδρομητές) και ότι ο ενταφιασμός της αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των διαφημιστικών μηνυμάτων των εμπορικών καναλιών. Ελπίζω να συγκεντρωθούν εκείνες οι δυνάμεις που θα εμποδίσουν αυτό το αίσχος.»
 
 Τίτος Πατρίκιος – Ποιητής


«Το μαύρο μπορεί να είναι και ένα πολύ ωραίο χρώμα όταν συνδυάζεται και με άλλα χρώματα. Όταν όμως αυτό κυριαρχεί τότε γίνεται η μαυρίλα της κόλασης…..Είναι αυτό το μαύρο που στην απόλυτή του έκφραση το απεχθάνομαι. Μου θυμίζει ακόμα και το μαύρο του φασισμού, τους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι  που ήταν ντυμένοι στα κατάμαυρα και παρήλαυναν έτσι…….Αντί να λύσουμε το πρόβλημα προσπαθούμε να καταργήσουμε το πρόβλημα…….Αυτή η μαυρίλα της Δημόσια Τηλεόρασης μας αφήνει έρμαιους στην παραπληροφόρηση των διάφορων ύποπτων καναλιών που δεν βρίσκουν την ευκαιρία να τροφοδοτούν τον κόσμο με πλαστές και υποβολιμιαίες ειδήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου