Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

«ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ν' ΑΚΟΥΣΤΕΙΣΙδρυτική Διακήρυξη

Η ΕΣΗΕΑ βαδίζει στις πιο κρίσιμες εκλογές της εκατοντάχρονης λειτουργίας της. Οι εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες, οι εργασιακές σχέσεις κλονίζονται συθέμελα και το δημοσιογραφικό λειτούργημα απαξιώνεται σκοπίμως. Και όλοι εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτές οι εκλογές της ΕΣΗΕΑ  θα καθορίσουν την απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα όλων των δημοσιογράφων:
  • Η Ένωσή μας θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών ή θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε περιθωριακό σωματείο με τις τωρινές αυτοκαταστροφικές της τάσεις και λογικές;
  • Θα γίνει η Ένωσή μας ένα μαχητικό σωματείο που προασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου ή θα καταντήσει μαυσωλείο ιδεών και επιλογών, ακολουθώντας παλιομοδίτικα παραδείγματα της Μεταπολίτευσης;
Η απάντηση στα καίρια αυτά ερωτήματα εξαρτάται από όλους μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε άπραγοι μπροστά στην περιδίνηση των προσωπικών στρατηγικών, των πελατειακών σχέσεων, της συνδικαλιστικής νομενκλατούρας και των ιδεολογικών εμμονών. Δεν μας επιτρέπεται να μένουμε απαθείς θεατές μπροστά στην αυτοκαταστροφή της.
Η συνέπεια και η ευθύνη, αποτελούν πλέον μονόδρομο επιβίωσης.
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι την ΕΣΗΕΑ  να πνίγεται από το βραχνά της κρίσης ταυτότητας και το έλλειμμα στρατηγικής. Σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι,  καλούμαστε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Καλούμαστε να  τραβήξουμε μπροστά, ώστε να είμαστε περήφανοι για την ΕΣΗΕΑ, μετατρέποντάς την σε σύγχρονο συνδικαλιστικό διεκδικητικό σωματείο, που ταυτόχρονα υπηρετεί και σέβεται τους πνευματικούς σκοπούς της.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ούτε τα ευχολόγια ούτε η άρνηση αποτελούν λύση. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να αναλάβουμε δράση. Έφθασε η στιγμή :

  • Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον της Ένωσής μας.
  • Να κάνουμε την υπέρβαση στις διαχωριστικές γραμμές και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
  • Να αποτινάξουμε τις ιδεοληψίες και τις εμμονές για άσφαιρες και αναποτελεσματικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργίεςπου  δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένες διεκδικήσεις και διαβουλεύσεις, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική αγωνιστική κινητοποίηση και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργους.
  • Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των παλαιών και των νεοσυνταξιούχων,εξαιτίας της κρίσης,συναδέλφων.
  • Να στηρίξουμε εμπράκτως και αποτελεσματικά τους ανέργους συναδέλφους μας και αυτούς που έχουν παγιδευτεί στη ζούγκλα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Να παλέψουμε με την αντίληψη που κυριαρχεί,πως: «κάθε εργοδότης καθορίζει τον κατώτατο μισθό», εξωθώντας μας σε προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξαθλίωση.
  • Να αποφασίσουμε έως πότε θα ανεχόμαστε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία στη δημοσιογραφία, την ώρα που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των άλλων πολιτών.
  • Να εργαστούμε για την αποκατάσταση του κλάδου μας στα μάτια της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ
ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ-ΕΥΘΥΝΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ

Η κίνηση «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μακριά από συνδικαλιστικές παρέες, ιερατεία και προσωπικές φατρίες, που διαρκώς ταλαιπωρούν την Ένωση και τον κλάδο.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μία προσπάθεια που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό λογικής στο συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΕΣΗΕΑ, εκείνο που οδηγεί την Ένωσή μας και τον κλάδο μας σε απαξίωση και μαρασμό.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτως πολιτικής, ιδεολογικής τοποθέτησης και τους καλούμε σε συμπαράταξη, για να διαμορφώσουμε από κοινού την πολιτική μας και να καθορίσουμε μαζί τη στρατηγική μας.

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ» είναι μια πρωτοβουλία ανοιχτή σε όλους εμάς, που οραματιζόμαστε τη δημοσιογραφία της νέας αναδυόμενης εποχής.Τη δημοσιογραφία που βασίζεται στις αρχές της δεοντολογίας,  στην αναζήτηση της αλήθειας με αμεροληψία και υπευθυνότητα, που αξιοποιεί  τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) και εισάγει τα ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου των δημοσιογράφων.

Στους «ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ»
χωράμε και είμαστε απαραίτητοι όλοι μας.

Δημήτρης Κουμπιάς      Γεν. Γραμματέας  ΠΟΕΣΥ
Μαρία Αντωνιάδου        Γεν. Γραμματέας   ΕΣΗΕΑ
Μάκης Διόγος                 Μέλος   Δ.Σ.   ΕΣΗΕΑ
Νίκος Καρούτζος            Γεν. Γραμματέας   ΕΔΟΕΑΠ
Διονύσης  Μποτώνης    Μέλος Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Κώστας  Πιτιακούδης     Μέλος Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Νίκος Συνοδινός             Μέλος  Γ.Σ.  ΠΟΕΣΥ
Διονύσης  Βυθούλκας    Μέλος Ε. Ε.  ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου