Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ‏

Αγ. Παρασκευή 29 Ιουνίου 2013


Κύριε Υπουργέ,
Όπως είναι γνωστό αμέσως μετά τη συνάντηση μας, ενημερώσατε με non paper για το περίγραμμα πρότασης που μας παρουσιάσατε. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με την ενημέρωση που κάναμε  στους συναδέλφους κατά τη διάρκεια της γενικής μας συνέλευσης. Προς επιβεβαίωση αυτού παραθέτουμε τα δύο άτυπα υπομνήματα. Σχετικά, δε, με τις φερόμενες διευκρινήσεις και τις δήθεν παρερμηνείες από την πλευρά μας, που τηλεφωνικά μας κοινοποιήσατε το πρωί της 29ης Ιουνίου και επαναλάβατε λίγες ώρες αργότερα σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σας επισημαίνουμε ότι δεν μας αφορά η τακτική του "χαλασμένου τηλεφώνου". Οι αποσπασματικές υποσημειώσεις και οι "αστερίσκοι" όταν δεν έχει τεθεί καν το πλαίσιο, δεν βοηθούν τον ουσιαστικό διάλογο.
Όπως σας έχουμε πει και προφορικώς αναμένουμε από την πλευρά σας μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι παραμένει η εκκρεμότητα της μη τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκπέμψει παντού το σήμα της ΕΡΤ. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε θα είστε σε θέση να μας παρουσιάσετε την πρόταση σας.
Όλο το υλικό της σημερινής ενημέρωσης κοινοποιείται στα ΜΜΕ και τους συναδέλφους της ΕΡΤ.
Οι εκπρόσωποι
ΝΕΤ Μάχη Νικολάρα
ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας


Κωδικοποιημένη η πρόταση του κ. Καψή, όπως παρουσιάστηκε στη Γ.Σ 


-        Αποζημίωση: Με δεδομένο το πλαφόν 15.000 ευρώ που υποστηρίζει το Υπ. Οικονομικών ότι μας αφορά, υπάρχει υπόσχεση (αν επιτευχθεί συμφωνία) για νομοθετική ρύθμιση βελτίωσης της αποζημίωσης με βάση όμως το Ενιαίο Μισθολόγιο και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2013. Αδιευκρίνιστος  ο ακριβής τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης.

-         Λειτουργία μεταβατικού σχήματος με 2.000 ανθρώπους. Κριτήρια για την επιλογή τους θα καθοριστούν εντός 10ημερου.

-     Δίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης και μισθούς ενιαίου μισθολογίου – ΚΥΑ, άγνωστο αν θα υπολογιστεί προϋπηρεσία.

-         Υπόσχεση για ταμείο ανεργίας μετά τις δίμηνες συμβάσεις (χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση)

-         ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ: Δραστικά μικρότερο σχήμα με ευέλικτες σχέσεις εργασίας (κατά περίπτωση, π.χ. Ανταποκριτές με το κομμάτι). Ανοικτός διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, Μάξιμουμ πριμοδότηση για τους παλαιούς εργαζόμενους. Κινητικότητα για όσους δεν προσληφθούν.


Το non – paper του υπουργού, στις 28/06/2013


1.      Μετά την απόφαση του ΣτΕ η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη μετάδοση δημοσίου σήματος άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι στις διαπραγματεύσεις μπορεί να δοθεί «εύλογος χρόνος» στη συνέχεια ωστόσο αν δε βρεθεί συναινετική λύση η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους μετάδοσης του σήματος.
2.      Η πρόταση της Κυβέρνησης έχει σαν στόχο να κάνει τη μετάβαση στο νέο φορέα όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη για τους εργαζόμενους. Στην πράξη ένας μεγάλος αριθμός είτε θα συνταξιοδοτηθεί είτε θα απασχοληθεί στο νέο φορέα.
3.      Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν  με βάση τις αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου ως αν εφαρμοζόταν από 01.01.13 όπως προβλέπει ο νόμος.
4.      Στο ενδιάμεσο διάστημα ως τη δημιουργία του νέου φορέα, θα απασχοληθούν 2000 εργαζόμενοι με 2μηνες συμβάσεις εργασίας που θα παραταθούν όσο χρειαστεί και με αμοιβές  του ενιαίου μισθολογίου.
5.      Η συμμετοχή στον ενδιάμεσο φορέα δεν επηρεάζει καθόλου τα δικαιώματα τους για το επίδομα ανεργίας ούτε τη διεκδίκηση οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος θεωρούν ότι θίγεται από την κατάργηση της ΕΡΤ.
6.      Για την πρόσληψη στο νέο φορέα θα υπάρξει πριμοδότηση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το νέο φορέα με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
7.      Για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα προβλεφθεί νομοθετικά  η αναδρομική ισχύς των κινήτρων που θα προβλέπονται στα πλαίσια της κινητικότητας.
8.      Η ΕΡΤ και ο νέος φορέας είναι πάροχοι δικτύου εκ του νόμου. Κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα να χάσει την άδεια.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου