Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η EBU καλεί τον Σαμαρά να πάρει πίσω την απόφαση λουκέτου της ΕΡΤ


Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η γνωστή EBU ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ τονίζοντας ότι «οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα των ΜΜΕ θα πρέπει να αποφασιστούν μόνο μετά την ανοιχτή και περιεκτική δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο - και όχι μέσω μιας απλής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών της κυβέρνησης.»

Διαβάστε την επιστολή

«Σήμερα, η EBU (European Broadcasting Union) εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρης της κοινότητας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε όλη την Ευρώπη για τα δημοσιεύματα ότι η ΕΡΤ - ιδρυτικό μέλος της EBU το 1950 - έκλεισε. Έκτακτες εξουσίες παραχωρήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών και τον αρμόδιο Υπουργό για να σταματήσουν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, αφήνοντας τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να δουν το πρόγραμμα της απέναντι σε μαύρες οθόνες.

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της EBU, Jean Paul Philippot και η Γενική Διευθύντρια της EBU, Ingrid Deltenre, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του για να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση αυτή».

Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοκρατικών κοινωνιών, και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα των ΜΜΕ θα πρέπει να αποφασιστούν μόνο μετά την ανοιχτή και περιεκτική δημοκρατική συζήτηση στο Κοινοβούλιο - και όχι μέσω μιας απλής συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών της κυβέρνησης.
Στην επιστολή, η EBU τονίζει τη σημασία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ως βασικούς πυλώνες των δημοκρατικών και πλουραλιστικών κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της EBU και η Γενική Διευθύντρια τονίζουν ότι «ενώ συνειδητοποιούμε την ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού, οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί είναι πιο σημαντικοί από ποτέ σε περιόδους εθνικής δυσκολίας . Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ πρέπει να διοικείται λιγότερο αποτελεσματικά από μια ιδιωτική εταιρεία. Φυσικά, όλα τα δημόσια κονδύλια πρέπει να δαπανώνται με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση.»

Η EBU είναι σε επιφυλακή για να προσφέρει τις γνώσεις της στα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης να προσφέρει τις συμβουλές, βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη που απαιτούνται για την ΕΡΤ να διατηρηθεί ως ένας πραγματικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου