Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΤ... ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SAVOIR VIVRE...

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Η συζήτηση που είχαμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχιστεί μεθαύριο, Τετάρτη, το απόγευμα γιατί αύριο υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δικές μας.
Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει. Το βασικό ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η προγραμματική βάση της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας Τρικομματικής Κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων. Και βεβαίως η ανάγκη ν’ αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η χώρα, πού πηγαίνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αγωνίες της κοινωνίας. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί.
Αυτή η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Δεν είναι όμως η ΕΡΤ το μόνο ή το βασικό αντικείμενο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
Το βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση αυτή να λειτουργεί ως μια πραγματική Κυβέρνηση Συνεργασίας και όχι ως μια μονοκομματική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους.
Και βεβαίως βασικό θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, πραγματικές μεταρρυθμίσεις όμως. Όχι προχειρότητες, αντιφάσεις, οπισθοδρομήσεις.
Ξέρουμε τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και τι έχει γίνει και τον τελευταίο χρόνο. Άρα, αν ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτά που έγιναν, γι’ αυτά που δεν έγιναν, και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Η ΕΡΤ είναι και εδώ ένα καλό παράδειγμα, γιατί είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής, αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή.
Δε μπορεί καμία Κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής: Ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Κανείς δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ.
Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου.
Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι την Τετάρτη, γιατί περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της.
Ο κ. Σαμαράς φάνηκε στη σημερινή πρώτη συζήτηση να αποδέχεται επιτέλους αυτά που κατ’ επανάληψη έχουμε πει και που τώρα φαντάζομαι τα καταλαβαίνουν όλοι: Ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, γιατί πρέπει να δούμε που ήμαστε, πού βρισκόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε. Επείγει η ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή η ανάγκη του ανασχηματισμού, για να μιλάμε πρακτικά. Και επείγει η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουμε οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό, πρέπει να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ. Γιατί εδώ ο αγώνας δε γίνεται για κάποιους εργαζομένους ή για κάποιες δεδομένες καταστάσεις. Ο αγώνας γίνεται για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δε θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις αλλά θέλει να ξέρει ότι η Κυβέρνησή του τον καθοδηγεί σωστά και υπεύθυνα στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σας ευχαριστώ.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Ερώτηση: Η ΕΡΤ θ’ ανοίξει κ. Πρόεδρε;
Απάντηση: Κατά τη γνώμη μου η απόφαση επιτάσσει η ΕΡΤ ν’ ανοίξει. Το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση συμφωνημένη βεβαίως, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί. Η απόφαση του ΣτΕ μιλά για την ανάγκη Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να κάνει τις εκπομπές.
Και φυσικά, όταν μιλάμε για Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα δεν εννοούμε το Υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια εκπομπής, δεν εννοούμε ούτε μια Στρατιωτική Μονάδα η οποία θα μπορούσε να πάει στην Κατεχάκη και να εκπέμψει.
Ερώτηση: Με όλο το προσωπικό;
Απάντηση: Έχουμε πει ότι πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού και σε μεταρρύθμιση.. Αλλά πρώτα θα υπάρξει νόμος, σχέδιο, συμφωνία και μετά η εφαρμογή του νέου σχήματος.
Ερώτηση: Υπήρξαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που έλεγαν ότι η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήραν, έλεγε μάλλον το ΣτΕ, διευκρίνιζε ότι δεν αποφάσισαν αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ..
Απάντηση: Το θέμα μας δεν είναι η ερμηνεία μιας απόφασης. Το θέμα μας είναι τα πολιτικά και θεσμικά μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία και την Ευρώπη και θα έλεγα, τη Διεθνή Κοινότητα. Και εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι πολιτική και αξιόπιστη. Και για να είναι πολιτική και αξιόπιστη, πρέπει να είναι γενναία. Πρέπει να γίνουν γενναίες κινήσεις.
Διότι εδώ πρέπει ν’ απαντήσουμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, σε όλες τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν ανέχτηκε αυτό που έγινε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρισμα της οθόνης. Δεν ανέχτηκε την παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης, μια κυβέρνηση να ενεργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δε θέλει εκλογές, θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Όχι λόγια και εντυπώσεις.
Ερώτηση: Το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνθηκε όμως πραγματικά ή όχι; Γιατί λέτε ότι κανένας δε θέλει εκλογές, ωστόσο το κλίμα της σημερινής σύσκεψης ήταν φορτισμένο.
Απάντηση: Με συγχωρείτε, το κλίμα είναι φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Εμείς έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι εκλογές δε θέλουμε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές, αλλά δε θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου