Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Το αποψινό πρόγραμμα στο Ραδιομέγαρο

Με τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ Ηρακλής και με τους «Ρεμπέτες-ρεπόρτερ». Στις 11 μ.μ. η Μελίνα Ασλανίδου
ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΕΡΤ
20.30  Κοντά μας οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ  και  το συγκρότημα «Αχιλλέας Δραμουντάνης» από την Κρήτη! θα χορέψουν τα παιδιά  των εργαζομένων της!
21.30 Ρεμπέτες – ''ρεπόρτερ''
Μία μουσική παράσταση με αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια που περιγράφουν την επικαιρότητα της εποχής (1917 – 1949), προσφορά στην ΕΡΤ και τον κόσμο της, για τη δοκιμασία που βιώνουν.
Ερμηνεύει ο Αγάθων Ιακωβίδης και το συγκρότημά του.
Επιμέλεια και παρουσίαση Πάνος Σαββόπουλος.
23.00  Η Μελίνα Ασλανίδου επί σκηνής
Περισσότερα για την παράσταση  «Ρεμπέτες – ''ρεπόρτερ''»:
Μία μουσική παράσταση με αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια που περιγράφουν την επικαιρότητα της εποχής (1917 – 1949), προσφορά στην ΕΡΤ και τον κόσμο της, για τη δοκιμασία που βιώνουν.
Ερμηνεύει ο Αγάθων Ιακωβίδης και το συγκρότημά του.
(Μάκης Σταμούλης - τραγούδι, μπουζούκι
Φώτης Βεργόπουλος - μπουζούκι, τραγούδι
Σωτήρης Μαργώνης - βιολί
Ηλίας Κρομμύδας - τραγούδι, ακκορντεόν
Κώστας Κωστάκης - κιθάρα
Μαρία Δεικτά – τραγούδι)
Επιμέλεια και παρουσίαση Πάνος Σαββόπουλος.
Τα αυθεντικά ρεμπέτικα τραγούδια έχουν μια ιστορία περίπου 70 ετών (1885 – 1955). Το αυτό και οι δημιουργοί τους. Οπωσδήποτε, ρεμπέτικη φιλοσοφία δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξε όμως, σίγουρα, ρεμπέτικος τρόπος ζωής, ο οποίος έχει αποτυπωθεί λεπτομερέστατα στα τραγούδια αυτά, όπως έχουν αποτυπωθεί, γενικότερα, και όλες οι δραστηριότητες των δημιουργών τους, αλλά και της παρέας. Γιατί, οι ρεμπέτες, σαν άτομα τα οποία ζούσαν στην ίδια κοινωνία με τούς εκτός του σιναφιού τους, βίωναν την ίδια καθημερινότητα· μάλιστα αυτοί τη βίωναν πολύ χειρότερα... και φυσικά γίνονταν αποδέκτες κάθε είδους «κυματισμού» που σκάρωνε η επικαιρότητα, τόσο η κοινωνική όσο και η ιστορική με τη γενικότερη έννοια. Κι η επικαιρότητα αυτή, πότε ήταν γλαφυρή, πότε κωμική, πότε γλυκόπικρη, πότε ανατριχιαστική και πότε τραγική.
Τελικά οι ρεμπέτες δημιουργοί όχι μόνο δεν έμειναν ασυγκίνητοι στα «κοινά», αλλά λειτουργώντας σαν «ρεπόρτερ», έγραψαν αριστουργηματικά τραγούδια τα οποία έγιναν μέγιστες επιτυχίες στην εποχή τους και τα περισσότερα απ’ αυτά εξακολουθούν και σήμερα μετά από εβδομήντα-βάλε χρόνια να τραγουδιούνται και να συγκινούν. Να συγκινούν μάλιστα ιδιαίτερα τη νεολαία!
Παραδείγματα: “Ο Σαρκαφλιάς”, “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”, “Η πλημμύρα” και ...να έρθετε στην παράσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου