Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Λουκέτο στην ΕΡΤ, συρρίκνωση στη ΝΕΡΙΤ

http://www.typologies.gr
Λίγες ώρες μετά την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ο υφυπουργός δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, προαναγγέλλει, μιλώντας στο Βήμα FM, τη συρρίκνωση της μελλοντικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μιλώντας “για αυτή τη στιγμή για δύο κανάλια” και για ραδιοφωνικούς σταθμούς «που δεν θα είναι όλοι»! Ο πρώην διευθυντής των «Νέων» και του «Βήματος», μιλώντας στους Γιώργο Παπαχρήστου και Βασίλη Χιώτη, ισχυρίστηκε, πως ενημερώθηκε για την επέμβαση των ΜΑΤ από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αν και ήταν εκείνος που δημοσίως ζητούσε την παρέμβαση στο Ραδιομέγαρο.

Η συνέντευξη του κ.Καψή έχει ως εξής:



ΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον κ. Παντελή Καψή, τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Καλή σας μέρα, κύριε Καψή.

ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κύριε Χιώτη.

ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην ΕΡΤ; Τι κατάσταση επικρατεί κατ` αρχάς, αν έχετε κάποια εικόνα από εκεί και θέλω να μας εξηγήσετε και την επόμενη ημέρα, από εδώ και στο εξής ποιος είναι ο προγραμματισμός.

ΚΑΨΗΣ: Από όσο ξέρω, όπως με ενημέρωσε ο κ. Δένδιας το πρωί, η Αστυνομία έκανε μια επιχείρηση μετά από εντολή του Εισαγγελέα, εκκένωσε το κτίριο όπου μέσα βρίσκονταν γύρω στα 15 άτομα. Έφυγαν και εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν ζημιές. Το κτίριο θα αποδοθεί πλέον στον ιδιοκτήτη, που είναι το υπουργείο Οικονομικών. Ήταν μια πολιτική απόφαση η οποία είχε ληφθεί εδώ και κάποιο διάστημα. Ο σχεδιασμός είναι: Να γίνει η παραλαβή του κτιρίου και η Δημόσια Τηλεόραση να μεταφερθεί στην Αγία Παρασκευή ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται ένα κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ, η οποία έχει συγκροτηθεί πλέον και υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, θα αναλάβει σιγά-σιγά την ευθύνη να προχωρήσει τον προγραμματισμό του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πότε υπολογίζετε, κύριε Καψή, ότι θα εγκατασταθεί η Δημόσια Τηλεόραση στο ραδιομέγαρο;

ΚΑΨΗΣ: Η διαδικασία παραλαβής από το υπουργείο Οικονομικών με επιτροπές έχει ένα τυπικό. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας και επιπλέον άλλη μια εβδομάδα, προκειμένου οι τεχνικοί να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις. Άρα, μετά από δύο εβδομάδες, υπολογίζω ότι θα μεταφερθεί η Δημόσια Τηλεόραση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βιάζεστε πάντως, δεν βιάζεστε λόγω της Προεδρίας;

ΚΑΨΗΣ: Βιαζόμαστε και έπρεπε το κτίριο να έχει αποδοθεί νωρίτερα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οι άνθρωποι που έφυγαν, πριν είχαμε εδώ τον κ. Τατσόπουλο και δεν ξέραμε ακριβώς αν είναι έτσι, δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις ή ένα κομμάτι των αποζημιώσεων;

ΚΑΨΗΣ: Έχουν λάβει δύο δόσεις, δηλαδή τέσσερις μισθούς. Το Γενικό Λογιστήριο είχε σταματήσει τις πληρωμές επειδή κάποιοι είχαν εξαντλήσει το ποσό της αποζημίωσης και θα υπήρχε νομικό ζήτημα, εξ όσων γνωρίζω, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Στους υπόλοιπους έπρεπε να υπολογιστεί το ακριβές ύψος του ποσού, γιατί ο κάθε ένας έχει διαφορετικά χρόνια που έχουν αναγνωριστεί. Ξέρετε ότι υπάρχει αυτή η ιδιομορφία της μονιμοποίησης των συμβασιούχων επί Παυλόπουλου, όπου έχουν γίνει αναγνωρίσεις προηγούμενων ετών, διαφορετικές για διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Εξ αυτού, υπήρχε μια δυσκολία προκειμένου να υπολογιστεί το ακριβές ύψος των ποσών των αποζημιώσεων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα που πήρατε τα αρχεία θα τους τα δώσετε, φαντάζομαι, όλα τα λεφτά των αποζημιώσεων αυτών που έφυγαν.

ΚΑΨΗΣ: Ό,τι δικαιούται ο καθένας. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή στη Δημόσια Τηλεόραση;

ΚΑΨΗΣ: Σχεδόν 600 άτομα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτοί αρκούν, κύριε Καψή, για να λειτουργήσει πλήρως η κρατική ραδιοτηλεόραση ή θα χρειαστούν και άλλες προσλήψεις;

ΚΑΨΗΣ: Για να λειτουργήσει το ένα κανάλι και το ένα ραδιόφωνο που εκπέμπουν σήμερα αρκούν και με το παραπάνω. Θα υπάρξει, όμως, μια σταδιακή αποκατάσταση όλων των δραστηριοτήτων, περισσότεροι ραδιοσταθμοί, η Προεδρία και όλα αυτά τα πράγματα, άρα θα γίνουν και κάποιες προσλήψεις. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα αυτή τη στιγμή.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Καψή, μιλάμε για τρία κανάλια;

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή μιλάμε για δύο κανάλια.

ΧΙΩΤΗΣ: Και με όλα τα ραδιόφωνα που πρέπει να λειτουργήσουν, όλες τις παράπλευρες υπηρεσίες…

ΚΑΨΗΣ: Δεν είναι όλα, θα εξετάσουμε πόσα ραδιόφωνα. Θα γίνει ένας προγραμματισμός με βάση το νόμο πια. Και επειδή με ξέρετε ότι ακολουθώ απολύτως το νόμο, η ευθύνη του σχεδιασμού περνάει στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Ξεκινάμε από το σχέδιο Μόσιαλου που λέγαμε, αλλά η ευθύνη του σχεδιασμού θα περάσει εκεί. Το πώς ακριβώς τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και οι περιφερειακοί σταθμοί που θα επαναλειτουργήσουν, όλα αυτά θα μπουν σε ένα σχεδιασμό του οποίου την ευθύνη θα έχει το διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τι ρόλο παίζει τώρα στην καινούργια ΕΡΤ;

ΚΑΨΗΣ: Ως υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο ρόλος μου είναι να διευκολύνω όπου μπορώ, γιατί πολλές φορές χρειάζονται παρεμβάσεις…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα βάλετε εσείς τον διοικητή, θέλω να πω τον επικεφαλής της ΕΡΤ, δεν τον βάζετε εσείς;

ΚΑΨΗΣ: Όχι βέβαια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δώστε λίγο να καταλάβουμε πώς δουλεύει.

ΚΑΨΗΣ: Από το Υπουργικό Συμβούλιο διορίστηκε ένα εποπτικό συμβούλιο. Εκεί, ασφαλώς είχα αυξημένο ρόλο. Ο στόχος ήταν εξ αρχής να αποτελείται από πρόσωπα τα οποία έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για να διαχειριστούν τα της ΕΡΤ χωρίς παρεμβάσεις. Αυτοί, λοιπόν, επέλεξαν το διοικητικό συμβούλιο, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση. Και το διοικητικό συμβούλιο πλέον λειτουργεί με βάση το νόμο, χωρίς να δίνει τον παραμικρό λογαριασμό στην κυβέρνηση. Ο μόνος μου ρόλος είναι να εποπτεύσω την πλήρη εφαρμογή αυτού του νόμου που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ.

ΧΙΩΤΗΣ: Προφανώς έχετε κάποιες μελέτες, για να κατανοήσουμε και εμείς, πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να λειτουργήσει πλήρως η ΕΡΤ με τον τρόπο που το έχετε σχεδιάσει, τα δύο κανάλια όπως είπατε και τα ραδιόφωνα και να εξυπηρετήσει και όλες αυτές τις αυξημένες ανάγκες της Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

ΚΑΨΗΣ: Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια έναν αριθμό, αλλά από 1.200-1.500 άτομα, θα ήταν μια λογική εκτίμηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι όλοι με σχέσεις αορίστου χρόνου, θα υπάρχουν και συμβάσεις έργου. Εάν κάποιος έχει μια εκπομπή μόνο, δεν χρειάζεται να είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αλλά, ένας τέτοιος αριθμός δεν θα ήταν έξω από την πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτή την εκτίμηση και τον σχεδιασμό θα τον κάνει το διοικητικό συμβούλιο και το εποπτικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, δεν θα το κάνει η κυβέρνηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα έχουν κάποιο προβάδισμα, κάποια επιπλέον μοριοδότηση οι εργαζόμενοι που ήδη εργάζονται στην ΕΡΤ.

ΚΑΨΗΣ: Αυτό, όχι. Οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους θα πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται. Στο νέο φορέα θα υπάρξουν αξιοκρατικές διαδικασίες, ίδιες για όλους που θα ενδιαφερθούν να προσληφθούν σε αυτόν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι ήταν οι εργαζόμενοι πριν;

ΚΑΨΗΣ: Ήταν 2.600 συν 300 συμβασιούχοι, δηλαδή 2.900. Ο οποίος ως αριθμός παρότι ήταν σημαντικά μειωμένος (στο παρελθόν είχε φθάσει και τις 4.500) και τα τελευταία δυο-τρία χρόνια είχε γίνει και μια εντυπωσιακή περιστολή δαπανών, νομίζω ότι ήταν υπερβολικός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση για να κλείσει η ΕΡΤ πότε θα περάσει από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου;

ΧΙΩΤΗΣ: Είχαμε εδώ νωρίτερα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τατσόπουλο…

ΚΑΨΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα περάσει εξ όσων γνωρίζω. Δεν είναι δικό μου θέμα. Δεν είχα καμία σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κ. Τατσόπουλος έλεγε ότι πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή και δεν έχει κυρωθεί ακόμη παρότι…

ΚΑΨΗΣ: Έπαψε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό σημαίνει: Όταν δεν κυρώνεται, παύει να ισχύει.

ΧΙΩΤΗΣ: Και κάτι τελευταίο, κύριε Καψή. Είπατε ότι από την πρώτη καταγραφή των δυνάμεων που ανέλαβαν τον έλεγχο της ΕΡΤ…

ΚΑΨΗΣ: Δεν είναι καταγραφή είναι η εικόνα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό ακριβώς θέλω να αποσαφηνίσουμε. Από την πρώτη εικόνα δεν προκύπτουν φθορές, βανδαλισμοί, απώλειες μηχανισμού.

ΚΑΨΗΣ: Αυτή την εικόνα έχουμε.

ΧΙΩΤΗΣ: Όμως, απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όχι μόνο των μηχανημάτων, αλλά και των αρχείων και όλα αυτά.

ΚΑΨΗΣ: Κατ` αρχάς, θα γίνει παραλαβή του κτιρίου από επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών.

ΧΙΩΤΗΣ: Α, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αυτή την ευθύνη.

ΚΑΨΗΣ: Ναι. Η Δημόσια Τηλεόραση είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών με δικές του επιτροπές ελέγχει κάθε πράξη της Δημόσιας Τηλεόρασης. Εγώ έχω μια πολιτική εποπτεία ως προς αυτό που βλέπετε προς τα έξω.

ΧΙΩΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου