Η επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική αντιστρέφει τη λαϊκή ρήση ως εξής: «Ο,τι είναι χρυσός, δε λάμπει». Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, καθώς και των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων διαφωνούν με το έργο εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη οικολογική βλάβη και συνακόλουθα θα καταστρέψει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μεταλλευτική περιοχή εκχωρήθηκε με αδιαφανείς όρους (χωρίς διαγωνισμό και με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα) στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», μέτοχος της οποίας είναι και γνωστός βαρώνος των ΜΜΕ αποτελεί από μόνο του ένδειξη διαπλοκής. Το ότι οι πολύμηνες αντιδράσεις των κατοίκων αρχικά αποσιωπήθηκαν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και σε δεύτερο χρόνο δαιμονοποιήθηκαν (ώστε ουσιαστικά να ποινικοποιηθούν) επιβεβαιώνει τη διαπλοκή.
Η δημοσιογραφική κάλυψη των κινητοποιήσεων στη Χαλκιδική από την πλειονότητα των ΜΜΕ είναι η επιτομή μιας προσπάθειας διαστρέβλωσης των κοινωνικών αγώνων, υποδαύλισης του “κοινωνικού αυτοματισμού” με στόχο τη χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης. Η εκκωφαντική μονομερής προβολή των επιχειρημάτων της εταιρείας σε αντιπαραβολή με τη συκοφάντηση όσων αντιδρούν συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρχών δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Τέτοιου είδους πρακτικές υπονομεύουν την ήδη λαβωμένη αξιοπιστία του Τύπου και διαρρηγνύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Καλούμε τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους να αντισταθούν στις πιέσεις που δέχονται, να υπενθυμίσουν στα αφεντικά του Τύπου τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος τους, να υπερασπιστούν την αντικειμενικότητα, την ανεξαρτησία, την πολυφωνία και την ισηγορία. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ και οι άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις θα τους στηρίξει ολόψυχα πιστεύοντας ότι η μάχη για τα την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια ταυτίζεται με τη μάχη για την αλήθεια, τη δημοκρατία και -ιδίως σήμερα- για την επιβίωση του λαού και του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου