Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Διαμαρτυρία δημοσιογράφων-φωτορεπόρτερ στο Μαξίμου



Ζητούν να σταματήσει η αστυνομική βία σε βάρος των εργαζομένων του Τύπου

Διαμαρτυρία έξω από το μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με αντικείμενο την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ διαμαρτύρονται, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ στους δημοσιογράφους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του προέδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Μάριου Λώλου, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και χειρουργήθηκε.

Τα μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων που συγκεντρώθηκαν έξω από το Μαξίμου κρατούσαν πανό που έγραφε στα αγγλικά «η αστυνομική βία δε μπορεί να φιμώσει την αλήθεια»

Προηγουμένως, τη συμπαράστασή τους στον Μάριο Λώλο εξέφρασαν ΕΦΕ και ΕΣΗΕΑ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν, με τη συμμετοχή και της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε δηκτικά πως θα επαναφέρει τη «μαύρη λίστα» με τους εχθρούς τού δημοσιογραφικού επαγγέλματος και «όσοι μπουν εκεί δεν θα προβάλλονται από κανένα μέσο ενημέρωσης». Πρόσθεσε: «Προκαλούμε την ηγεσία της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δείξουν έναν ένοχο».

Ο πρόεδρος ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ζήτησε να εντοπισθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της από την Πέμπτη τα ονόματα των ανδρών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που χτύπησε τον Μάριο Λώλο. Έπειτα από ανακρίσεις, αποδείχθηκε ότι είχε δοθεί εντολή να διαλυθούν οι δημοσιογράφοι. Έκτοτε μας κοροϊδεύουν και η ηγεσία του υπουργείου και η εισαγγελία, μη δίνοντάς μας τα ονόματα» είπε.

Για δικαιοσύνη, που ποτέ δεν έχει αποδοθεί στις περιπτώσεις βίας κατά των δημοσιογράφων, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΕΦΕ, Γιώργος Παπαθανασίου, και παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία 77% των φωτορεπόρτερ έχουν υποστεί βία και 46% αυτών των περιστατικών αφορά αστυνομική βία.

Η σύντροφος του Μάριου Λώλου, φωτορεπόρτερ και η ίδια, Ντίνα Δασκαλοπούλου, διαβίβασε τις ευχαριστίες του σε ΕΦΕ, Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθλαψης και σε όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν σε αυτή περιπέτεια.

Ο δικηγόρος του Μ. Λώλου, Παλαιολόγος Παλαιολόγος, υποστήριξε πως το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο, αφού ο συγκεκριμένος είχε αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Υπογράμμισε πως «το χτύπημα αυτό συνιστά παράβαση του άρθρου 14, κατά του Τύπου, όπως και αποτελεί χτύπημα στο δικαίωμα τού συναθροίζεσθαι όπως και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου