Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

«Υπερασπίζομαι τα σοβαρά περιφερειακά ΜΜΕ, κι όχι τα “Μέσα” του copy paste»Συντάκτης: Βαρβαρα Γκιγκιλινη

Τα καλοκαίρια στο Σίγρι και κυρίως εκείνες τις μοναδικές Αυγουστιάτικες βραδιές επιλέγαμε το δικό του πρόγραμμα. Αρχικά γιατί είχε συναρπαστικές μουσικές και μετά γιατί είχε ενδιαφέρον να ακούς όλους εκείνους που ταξίδευαν στη μέση του πουθενά ή βρίσκονταν στην άκρη της γης και το μόνο που τους έλειπε ήταν το ελληνικό στοιχείο.Χρόνια ολόκληρα κατόρθωνε να συνδέει τους ανθρώπους με την πατρίδα τους, που την είχαν χάσει για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφώνου κατάφερνε να μειώνει την απόσταση και να τους χαρίζει για λίγο ένα κομμάτι Ελλάδας.
Σήμερα μέσα από τα περιφερειακά ραδιόφωνα της ΕΡΤ έχει καταφέρει το ίδιο. Να φέρει κοντά όλους εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ,νησιά ή σημεία μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφώνου για μια ακόμη φορά. Σήμερα μιλάει στα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το μέλλον του ραδιοφώνου των περιφερειακών μέσων,αλλά και των ΜΜΕ γενικότερα.
Ως δημοσιογράφος του κέντρου που «υπερασπίζεσαι» τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εδώ και χρόνια,  πως θα ανέλυες το μέλλον των ΜΜΕ γενικότερα;
Υπερασπίζομαι τα σοβαρά περιφερειακά ΜΜΕ, κι όχι τα “μέσα” του copy paste και του play list , που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια, όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στο κέντρο. Στην περιφέρεια τα μέσα που έχουν “μέλλον”, είναι αυτά που έχουν και ¨παρόν”. Έχουν δηλαδή δικό τους πρόγραμμα και παράγουν πρωτογενείς ειδήσεις
Για το μέλλον των ΜΜΕ γενικότερα, δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Στην Ελλάδα που στην ετήσια έκθεσή  World Press Freedom Index κατατάσσεται 88η παγκοσμίως, στην ελευθερία του τύπου, η θέση δεν είναι φυσικά τιμητική και η κατάσταση παραμένει στάσιμη, παρά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, και την οργάνωση της αμφιλεγόμενης δημοπρασίας για την χορήγηση (τηλεοπτικών) αδειών εθνικής εμβέλειας, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣΤΕ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πασχίζει να βάλει τέλος στη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι η δημιουργία ενός νέου ολιγοπωλίου. Τα φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, σε παγκόσμια κλίμακα διαπιστώνουμε, πως ο έλεγχος της ενημέρωσης περνάει στα χέρια των ολιγαρχών.
Η απάντηση σ αυτήν την επίθεση που δέχεται η ελευθερία του Τύπου δεν είναι εύκολη, όμως πρέπει να δοθεί , γιατί αν η ελευθερία του Τύπου δεν είναι διασφαλισμένη, τότε δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία άλλη ελευθερία. Τα δύο χρόνια της αυτοοργάνωσης των εργαζομένων της ΕΡΤ, μας δίδαξαν πολλά που είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν και τα παραδείγματα απ το εξωτερικό, όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία μη ελεγχόμενων, αυτοδιαχειριζόμενων μέσων που λειτουργούν αποκεντρωμένα και συλλογικά και αναδεικνύουν θέματα απαγορευμένα για τα συστημικά μέσα, εκθέτουν τις βασικές αιτίες των κοινωνικών συγκρούσεων και ψάχνουν για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
Πώς βλέπεις το ραδιόφωνο ως μέσο που συνδέει ουσιαστικά ανθρώπους που είτε έχουν επιλέξει την αποκέντρωση,είτε ο τρόπος ζωής τους τους επιβάλλει να ζουν στο ακριτικό ελλαδικό κομμάτι;
Στις διαδραστικές νυχτερινές εκπομπές  που έκανα κι η ακρόαση ήταν ενεργητική, κάποια στιγμή αποκάλεσα το σώμα των ακροατών «ραδιοφωνική οικογένεια» που όλοι μαζί «κάνουμε ραδιόφωνο». Όπου και να βρίσκεται κανείς, όταν συμμετέχει σε μια εκπομπή το «εδώ» διευρύνεται στο εύρος της εμβέλειας του σήματός της και ο συνακροατής από το Κατμαντού συνομιλεί μ έναν στο Σίγρι, σαν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.
Αποτελεί το ραδιόφωνο σήμερα ακόμη βασικό Μέσο ενημέρωσης ή είναι μια vintage μορφή ενημέρωσης για συγκεκριμένη κατηγορία ακροατών;
Βασικό και άμεσο. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις το «Video Killed The Radio Star» των Buggles που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 70, δεν επαληθεύτηκε.
Και πολύ περισσότερο δεν επαληθεύτηκαν όσοι προέβλεπαν πως το internet θα «σκοτώσει το ραδιόφωνο. Ίσως να άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο ακρόασης, όμως σίγουρα το προώθησε, αφού χιλιάδες εφαρμογές, προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα , όπου κι αν βρίσκεσαι να ακούς και να συμμετέχεις. Και το ραδιόφωνο παραμένει βασικό μέσο, γιατί ακριβώς είναι άμεσο. Τα αντανακλαστικά του είναι πιο γρήγορα, κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά, όταν έχουμε έκτακτα γεγονότα.
Η ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ πως βρίσκεται κοντά στον ακροατή της , και εσύ ως συντονιστής του περιφερειακού ραδιοφώνου ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχεις θέσει ;
Η ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ, παρά τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό βρέθηκε και βρίσκεται κοντά όχι μόνο στους ακροατές του ΒΑ Αιγαίου, αλλά και κοντά στους πρόσφυγες, τους άστεγους και τους ακροατές της υπόλοιπης Ελλάδας και όχι μόνο. Διεθνοποίησε το προσφυγικό με εκπομπές σε εθνικό δίκτυο.
Τα δύο τελευταία χρόνια, η Λέσβος σημαδεύτηκε, λόγω του προσφυγικού, από τις παρουσίες προσωπικοτήτων και ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ κλήθηκε να ανταποκριθεί στις, υψηλών απαιτήσεων, ζωντανές μεταδόσεις, μέσα από πολύωρες εκπομπές και ανταποκρίσεις σε όλες τις δομές της ΕΡΤ. Στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3, μέσω της ΕΡΤ Αιγαίου στο Πρώτο Πρόγραμμα και τους περιφερειακούς σταθμούς, καθώς και στα πολυμέσα (www.ert.gr) και τα social media.
Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός στην ιστορία του νησιού, καλύφθηκε από την ΕΡΤ με ιδιαίτερη επιτυχία, ζωντανά για έξι συνεχόμενες ώρες, τόσο τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1, με συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, όσο και μέσω της ΕΡΤ Αιγαίου σε όλα τα ραδιόφωνα της, καθώς και μέσω του διαδικτύου και των social media. Μεγάλη επιτυχία ήταν το γεγονός της μετάδοσης των κεντρικών δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ1, με τον Πάνο Χαρίτο, ζωντανά από το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου για τις ανάγκες των δελτίων εργάστηκαν με αυταπάρνηση όλοι οι εργαζόμενοι του σταθμού.
Με την ίδια επιτυχία κάλυψε τις αφίξεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν,  του Προέδρου του Αραβικού Κοινοβουλίου Ahmed Aljarwan, της Αν. Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ, υπουργών διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ηθοποιών του Χόλυγουντ, Σούζαν Σάραντον και Αντζελίνας Τζολί, του εικαστικού καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι, των πρωταγωνιστών του Game of Τhrones, καθώς και αρχηγών των ελληνικών κομμάτων, ενώ πολύ συχνές ήταν οι επισκέψεις, όχι μόνο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και πολλών υπουργών της κυβέρνησης.
Συνεργασίες με διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιόφωνα
Το 2016 ήταν χρονιά μεγάλων συνεργασιών για την ΕΡΤ Αιγαίου. Το δημόσιο ραδιόφωνο της Γερμανίας στην Κολωνία WDR μετέδωσε ζωντανά, 4ωρη εκπομπή, από το στούντιο της ΕΡΤ Αιγαίου, ενώ την ίδια μέρα και οι εκπομπές της ΕΡΤ Αιγαίου που μεταδόθηκαν πανελλαδικά ανέδειξαν αυτή τη συνεργασία.
Λίγες μέρες αργότερα ήρθε μια δεύτερη μεγάλη συνεργασία, της ΕΡΤ Αιγαίου με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC. Από το στούντιο της ΕΡΤ Αιγαίου σε σύνδεση με το BBC, ο κυβερνήτης του πλωτού σκάφους του λιμενικού που έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες, Κυριάκος Παπαδόπουλος, για δύο ώρες μίλησε για την εμπειρία του.
Εξωτερικές μεταδόσεις
Η ΕΡΤ Αιγαίου, κάλυψε, σε πανελλαδικό δίκτυο με επιτυχία, δύο ακόμα εξωτερικές μεταδόσεις, από τον χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μια συναυλία όπου έπαιξαν μουσική προσφυγόπουλα και που μεταδόθηκε ζωντανά, από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τους περιφερειακούς σταθμούς.
Μόνο το μήνα Απρίλιο, λόγω επίσκεψης Πάπα και των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, για 20 ημέρες στάλθηκε από την ΕΡΤ στη Μυτιλήνη, μονάδα εξωτερικών ζωντανών μεταδόσεων. Επί 20ημερου, τουλάχιστον 7 φορές την ημέρα, γίνονταν ζωντανές μεταδόσεις από τη Λέσβο στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3.
Συνεργασία με Πρώτο Πρόγραμμα
Με επιτυχία και σε μηνιαία βάση, κάθε Παρασκευή, η ΕΡΤ Αιγαίου παρήγαγε δίωρη εκπομπή σε πανελλαδική μετάδοση μέσω του Πρώτου Προγράμματος, ενώ συμμετείχε καθημερινά στην παραγωγή του περιφερειακού δελτίου .
Για τις ανάγκες του προσφυγικού και των επισκέψεων προσωπικοτήτων στη Λέσβο, υπήρχαν συχνές πολύωρες βάρδιες εργασίας, μερικές φορές σε 24ωρη βάση, κυρίως των δημοσιογράφων και τεχνικών.
H EΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ είναι ανοιχτή στην κοινωνία και δίνει πλέον χώρο στους ακροατές να κάνουν τη δική τους εκπομπή και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτού του ανοίγματος είναι πολύ θετικά κι ελπιδοφόρα.
Οι προτεραιότητες που είχα θέσει αναλαμβάνοντας προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης των Περιφερειακών  της ΕΡΤ συνοψίζονται 
1. Στη μετονομασία τους από ΕΡΑ σε ΕΡΤ, που διεύρυνε τους τομείς που δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι. Δηλαδή όχι μόνο ραδιόφωνο αλλά και τηλεόραση και νέα μέσα.
2. Η διάδοση του σήματος της περιφέρειας σε όλη την επικράτεια -αποκέντρωση στην ενημέρωση, αποκέντρωση στον πολιτισμό, θέση που με ακρίβεια και περιεκτικά περιγράφεται και αποτυπώνεται στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ που δημιουργήσαμε με την επίσημη επαναλειτουργία των περιφερειακών:
ΕΡΤ ΔΙΚΤΥΟ – ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
19 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΔΙΚΤΥΏΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ Ο.ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ
ΕΡΤ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ.  https://www.youtube.com/watch?v=FoqSOejar_Y
3. Στην αποτύπωσή τους στο οργανόγραμμα και στη δημιουργία των απαραίτητων οργανικών θέσεων, ώστε να μπορούν  να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Στους δύο πρώτους στόχους πήγαμε πολύ καλά, στο τρίτο που είναι πολύ σημαντικός στόχος, για την διασφάλιση της ύπαρξής τους, έχουμε ανησυχητική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Θέλω να πιστεύω πως τα δύο αυτά χρόνια τέθηκαν τα θεμέλια για να συνεχιστεί ολοένα αναβαθμιζόμενο το έργο των Περιφερειακών που σύμφωνα με την έρευνα της ALCO  που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ, με αφορμή στον ένα χρόνο  επαναλειτουργίας της, οι πολίτες αξιολόγησαν σε ποσοστό 69% ως χρήσιμη (έναντι 18%) τη λειτουργία  των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Οι περιφερειακές ΕΡΤ χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες,  (72% έναντι 18%) και η ακρόασή τους στην περιφέρεια είναι 34%, έναντι 30% της Θεσσαλονίκης και 26% της Αττικής. Επίσης στην έρευνα της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν πριν ένα μήνα, στην ερώτηση: “ποιος καλύπτει περισσότερο θέματα από ολόκληρη την Ελλάδα” , το 41% απάντησε, η ΕΡΤ έναντι του 29% που συγκέντρωσαν οι ιδιωτικοί σταθμοί.
Σύντομα θα  κληθώ να υπηρετήσω την ΕΡΤ από άλλο μετερίζι, όπου και να είμαι όμως, δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μεγάλη μου αγάπη τους 19 Περιφερειακούς της ΕΡΤ.
Κλείνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου πρόσφερες μέσω αυτής της συνέντευξης, να εκφράσω το σεβασμό την ευγνωμοσύνη μου προς τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στους Περιφερειακούς, που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πολλές φορές, κάλυψαν γεγονότα, αναπλήρωσαν κενά και απέδειξαν πως οι 19 Περιφερειακοί είναι ραχοκοκκαλιά της ΕΡΤ

Αναδημοσίευση από τα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" http://www.politikalesvos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου