Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος η αυταπάτη των εξαιρέσεων


Ανεξάρτητο ΕΤΑΠ ΜΜΕ χωρίς έσοδα και περιουσία;

Τέλος η αυταπάτη των εξαιρέσεων

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media

Σαν βόμβα στους ηθελημένα ανυποψίαστους των ΜΜΕ για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής έπεσε η είδηση της κοινής σύσκεψης υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση όλων των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την οικονομική και λογιστική ενοποίησή τους. Ανάμεσα στα ταμεία που εκλήθησαν στη σύσκεψη ήταν και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Η ένταξη του ταμείου των εργαζομένων και ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο νέο κυβερνητικό σχέδιο διαλύει όλες τις αυταπάτες πως ο μη επιδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό ασφαλιστικός οργανισμός θα έμενε εκτός των ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η πλήρης ενοποίηση όλων των ταμείων προγραμματίζεται με γοργούς ρυθμούς από την 1 Ιανουαρίου 2014 και η ανακοίνωση δημιουργίας ειδικής επιτροπής ρίχνει απλώς γέφυρες για έναν υποτιθέμενο διάλογο, στον οποίο οι επιμέρους κλάδοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν. Το σχέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, είναι σαφές. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα διατηρήσουν την οργανωτική τους αυτοτέλεια, θα έχουν δηλαδή τις ξεχωριστές διοικήσεις που θα διορίζονται, αλλά θα ενοποιηθούν τα έσοδα, οι συντάξεις, η ακίνητη περιουσία και οι εισφορές. Η πρώτη επίπτωση είναι πως θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις στα ΜΜΕ. 
Με δεδομένο πως τα έσοδα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ προέρχονται από το αγγελιόσημο, πρακτικά προωθείται η ένταξη των εσόδων αυτών σε ένα κεντρικό ασφαλιστικό ταμείο ενώ για τους ασφαλισμένους θα ισχύουν τα ενιαία ποσοστά εισφορών από εργαζομένους και εργοδότες και ενιαίος υπολογισμός σύνταξης.
Παράλληλα με την οικονομική και λογιστική ενοποίηση η κυβέρνηση παρέδωσε σχέδιο στην τρόικα για νέα ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ώς και τις 31 Δεκεμβρίου 2012! 
Ειδικά για τον χώρο των ΜΜΕ, τα χρέη προς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ, αν και το ταμείο αρνείται να δώσει αναλυτικό κατάλογο των χρεών στις συνδικαλιστικές ενώσεις. Μόνο από τα συγκροτήματα και τα Μέσα που έβαλαν λουκέτο ή δεν πληρώνουν εισφορές (Εκδόσεις Λυμπέρη, ΙΜΑΚΟ, Χ.Κ. Τεγόπουλος, «Αδέσμευτος Τύπος», Ξένιος, «Ισοτιμία», «Παρασκευή &13», Επικοινωνία FM κ.λπ) τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 18 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου