Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η εφημερίδα του Σαμαρά ανοίγει το δρόμο του εργασιακού Μεσαίωνα στα ΜΜΕ




Πρωτοπόρος στην εφαρμογή των μνημονιακών αντεργατικών ρυθμίσεων αποδεικνύεται η αποκαλούμενη «φρεγάτα» της συντηρητικής παράταξης, «Ελεύθερος Τύπος».

Η εφημερίδα των Μπενέκου-Σκαναβή, που υπογράμμιζε την αντιμνημονιακή προσέγγισή της όσο ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ βρίσκονταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια προχώρησε σε μια θεαματική «κωλοτούμπα», ακολουθώντας ασμένως το παράδειγμα του σημερινού πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν άργησε να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς στο προσωπικό της, αλλά μόλις οι συμβάσεις αυτές έληξαν έσπευσε να εντάξει τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Εντελώς αιφνιδιαστικά, και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου» είδαν αυτές τις ημέρες στα εκκαθαριστικά σημειώματα της μισθοδοσίας τους να αναγράφεται ως βασικός μισθός από τις 31/12/2012 και εξής το ποσό της ΕΓΣΣΕ (από 586,08 ευρώ για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία έως 820,51 ευρώ για έγγαμο με 3 τριετίες). Η δε διαφορά που προκύπτει μέχρι το ύψος του προηγούμενου βασικού μισθού τους, ο οποίος στηριζόταν στην «κουρεμένη» με τις ατομικές συμβάσεις τελευταία συλλογική σύμβαση εργασίας, βαφτίστηκε «επίδομα ελευθεριότητας εργοδότη»! Δηλαδή, εμφανίζεται ως… «μπόνους» που δίνει η εργοδοσία «από καλή προαίρεση»! Και, όπως είναι φυσικό, οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να τα κόψει.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι νεόκοποι «ομιλάρχες» έδωσαν δημοσιογραφική στέγη και αποδοχές αρκετών χιλιάδων ευρώ τον μήνα, όπως ακούγεται, στον Δημήτρη Ρίζο, ο οποίος πρώτα άφησε απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους του «Αδέσμευτου Τύπου» και στη συνέχεια έκλεισε την εφημερίδα, αφήνοντάς τους για τα καλά στον δρόμο. Την ίδια πρακτική ακολουθούν και προς τους κάθε λογής "ημετέρους", τη στιγμή που τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια έχουν επιβάλλει περικοπές τουλάχιστον της τάξης του 15%-20% στους εργαζόμενους, ενώ, αν και έχουν δεσμευτεί εγγράφως για χρέη τους προς τους εργαζόμενους, εδώ και πολλούς μήνες δεν τους έχουν δώσει ούτε ευρώ από τα χρωστούμενα.

Εργαζόμενοι στον ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου