Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Τι επιχειρεί η ΕΣΗΕΜ-Θ;




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο αγώνας μας, ο αγώνας της ΕΡΤ έκλεισε ήδη 1 χρόνο. 12 μήνες οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ κρατάμε την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ζωντανή. Σε αυτό τον αγώνα που έχει καταστήσει τους 16 περιφερειακούς σταθμούς, την ΕΡΤ3 και την ERTOPEN κέντρα αδέσμευτης, ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, κέντρα παραγωγής πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας, είχαμε και έχουμε συνεχώς στο πλευρό μας την κοινωνία, Σωματεία κάθε κλάδου και βέβαια τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες μας. Η ΕΣΕΗΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ και οι Ομοσπονδίες σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο έπραξαν το ίδιο (βλ. ΔΟΕ, ΕΟΔ, UNI-MEI). Δεν αναγνώρισαν ποτέ το «μαύρο» και το λουκέτο στην ΕΡΤ, δεν αναγνώρισαν το μόρφωμα της Δ.Τ ούτε τη συνέχιση της στρέβλωσης με τη λειτουργία του αδειανού πουκάμισου που λέγεται ΝΕΡΙΤ.

Οι λόγοι που δεν αναγνωρίζουν όπως και η EBU (ανακοίνωση της ) το «μαύρο» και τα απότοκα του είναι πολλοί, ξεκάθαροι και συνδικαλιστικά απολύτως συγκεκριμένοι. Το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν ένα καίριο πλήγμα σε όλο τον κλάδο. Έφερε χιλιάδες απολύσεις, απώλειες εκατομμυρίων για τα ταμεία μας, υποβάθμιση της ενημέρωσης και ως εκ τούτου ολόκληρου του δημοσιογραφικού κλάδου. Η στήριξη του αγώνα δεν είναι μόνο δίκαιη, είναι και αυτονόητη πράξη υπεράσπισης του κλάδου.

Ως εκ τούτου προκύπτουν καίρια ερωτήματα που ξεπερνούν το επίπεδο του συμβολισμού της συνδικαλιστικής αυτής κίνησης και αφορούν στην ίδια την πρακτική και υπόσταση των συνδικαλιστικών φορέων.

Με ποιο τρόπο η ΕΣΗΕΜΘ προστατεύει τα συμφέροντα των μελών της και του κλάδου εν γένει, όταν αναγνωρίζει ως εργαζόμενους, υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών;

Τι μήνυμα στέλνει όταν μάλιστα αναγνωρίζειτο δικαίωμα εργασιακής εκπροσώπησης στους παραπάνω εργαζόμενους; Υπενθυμίζουμε ότι ατομικά ο κάθε εργαζόμενος παραμένει μέλος της Ένωσης και δεν έχει απωλέσει τα δικαιώματα του (ούτε φυσικά και τις υποχρεώσεις του έναντι αυτής και των συναδέλφων του).

Πως γνωρίζει εκ των προτέρων η ΕΣΗΕΜΘ ποιοι και πόσοι τελικά θα στελεχώσουν την ΝΕΡΙΤ Θεσσαλονίκης (εάν αυτή ποτέ υπάρξει) αφού δεν έχει ολοκληρωθεί έστω και αυτός ο διαγωνισμός παρωδία όπως η ίδια η ΕΣΗΕΜΘ καταγγέλλει;

Θεωρεί η ΕΣΗΕΜΘ ότι χαριστικά δίνει το δικαίωμα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 (τηλεόραση/ραδιόφωνο) να έχουν συλλογική εκπροσώπηση στο Σωματείο; Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΡΤ υφίσταται ως εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης. Παρόμοιες περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι σε εταιρείες, υπο πτώχευση ή σε εκκαθάριση, κράτησαν το δικαίωμα συλλογικής εκπροσώπησης έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες φορές στη συνδικαλιστική ιστορία του κλάδου μας.

Οι Συνάδελφοι στην ΕΡΤ3 δεν χρειάζονται και δεν ζήτησαν ποτέ χατήρια. Σε αυτό τον αγώνα δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Ό,τι καταφέραμε , το καταφέραμε με αγώνα, κόπο, θυσίες, αυταπάρνηση και αλληλεγγύη. Τα ίδια χαρακτηριστικά περιμένουμε να συνεχίσει να επιδεικνύει και η ΕΣΗΕΜΘ όπως πράττουν και τα υπόλοιπα Σωματεία και Ενώσεις (και όχι μόνο του δημοσιογραφικού κλάδου).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου