Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Καθάρματα,συμμορίες και τσογλάνια.


Καθάρματα,συμμορίες και τσογλάνια.


ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ: Ένα ταξίδι στις ρίζες λέξεων εκφράσεων. Μια παραγωγή της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Δευτέρα με Παρασκευή στις 10 και 56 και στις 19 και 55 από το Α ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΑ 105,8 ΚΑΙ 91,6.



Η λέξη κάθαρμα σήμερα σημάνει ανάξιος, τιποτένιος, ελεεινός.  Η αρχική σημασία της λέξης κάθαρμα, ήταν « το μολυσμένο αντικείμενο που πετάγεται μετά τον καθαρμό, το απόβλητο».Στην αρχαιότητα, όταν ερχόταν κάποια θανάσιμη επιδημική ασθένεια  το απέδιδαν σε οργή των θεών. Για να τους εξευμενίσουν και  να επέλθει ΚΑΘΑΡΣΗ, οι ιερείς παρελάμβαναν από τη φυλακή έναν καταδικασμένο σε θάνατο, τον οδηγούσαν τελετουργικά σε μια άκρη της πόλης και τον θυσίαζαν. Τον κατάδικο αυτό τον ονόμαζαν «κάθαρμα». Σύμφωνα με την πρώτη σημασία της λέξης είναι άστοχο να αποκαλούμε καθάρματα, όλα αυτά τα άτομα που κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας και ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή, εφόσον δεν έχουν ακόμη αποβληθεί και έχουν βήμα για να εκστομίζουν τα μισαλλόδοξα στερεότυπά τους, να βρίζουν, να λοιδορούν και να απειλούν. Είναι ενεργεία ρυπογόνοι φορείς και αν η κοινωνία, εν μέσω αυτής της κρίσης, θέλει να ανασυνταχθεί και να προχωρήσει οφείλει να τους αντιμετωπίσει και να τους αποβάλλει ως καθάρματα.
Τα καθάρματα σήμερα έχουν συστήσει συμμορία
   Συμμορία είναι ένα σύνολο που προβαίνει σε εγκληματικές πράξεις, κατά τρόπο  απόλυτα οργανωμένο. Η λέξη προέρχεται από την πρόθεση (συν-) και τη λ. μόρα (στρατιωτική μονάδα). Αρχικώς, η λέξη αναφερόταν σε φορολογική τάξη των αρχαίων Αθηναίων ή σε στρατιωτική υποδιαίρεση, αλλά αργότερα απέκτησε τη σημερινή σημασία.
Για το νεαρότερης ηλικίας άτομο που συμμετέχει σε  συμμορίες και γενικότερα έχει αντικοινωνική συμπεριφορά, χρησιμοποιούμε τη λέξη τσογλάνι, που είναι τουρκικής προέλευσης, από το (iç = εσωτερικό, oğlan = αγόρι). Τα εσωτερικά αγόρια την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν αυτά που απάρτιζαν το αρσενικό χαρέμι του σουλτάνου και ζούσαν στο Εντερούν (Enderûn). Η λέξη, παρότι φαίνεται ως περσική, αντιστοιχεί προς την Ελληνική «ενδότερα». Εννοιολογικά σημαίνει ακριβώς ό,τι και το Χαρέμι. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα χώρο απαγορευμένο στους υπόλοιπους, όπου αντί για γυναίκες υπάρχουν άντρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου