Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Οι συχνότητες στη διαπλοκή, ο λογαριασμός στους πολίτες


Οι συχνότητες στη διαπλοκή, ο λογαριασμός στους πολίτες

Από το Ποντίκι-media

Με την ψυχή στο στόμα, και ενώ ακόμη αναμένεται το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη νέα καθυστέρηση και «δέσμευση» της συγκυβέρνησης για την απελευθέρωση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος τον Ιούνιο του 2014, παραδόθηκε στους τηλεοπτικούς παρόχους δικτύου η «Α’ Φάση της τελικής ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση».

Το σχέδιο δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών σε ΕΡΤ και Digea για εσωτερική διαβούλευση και προβλέπει το κλείσιμο της αναλογικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τον νέο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, από τον Ιούλιο του 2013. Η αρχή γίνεται με την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου εκδηλώνεται άμεσα η ανάγκη μετακίνησης των τηλεοπτικών εκπομπών από τις ψηφιακές συχνότητες της μεταβατικής περιόδου, λόγω έντονων παρεμβολών από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς και στο Πήλιο και τη Θεσσαλία. Συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο με κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης από την Πάρνηθα και ακολουθούν η Εύβοια (Οκτώβριος 2013), η Δυτική Ελλάδα (Δεκέμβριος 2013) και η Κεντρική Μακεδονία - Θράκη (Φεβρουάριος 2014). 
Στόχος να σταματήσουν οι αναλογικές εκπομπές σε δέκα κομβικά σημεία της χώρας, τα ορισμένα από τον ψηφιακό χάρτη ως allotments, ώς τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και δόθηκε διαβεβαίωση στην Κομισιόν πως θα γίνει η διάθεση των συχνοτήτων (ψηφιακό μέρισμα) στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Για να υλοποιηθεί αυτό το καθυστερημένο, κατά τουλάχιστον πέντε χρόνια, ψηφιακό σχέδιο του κράτους υπάρχει η απαραίτητη προϋπόθεση να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός χορήγησης των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.
Ο Σίμος Κεδίκογλου ανήγγειλε πως τον Ιούνιο θα γίνει η προκήρυξη των συχνοτήτων, αφήνοντας χωρίς απάντηση το ερώτημα αν θα γίνει διαγωνισμός. Η αναγγελία του ερμηνεύεται ως έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τους καναλάρχες, που ζητάνε να πάρουν τις συχνότητες χωρίς διαγωνισμό και αντίτιμο.
Οι διαφωνίες των ιδιοκτητών της ιδιωτικής τηλεόρασης, που επιμένουν πως δεν έχουν λεφτά για ψηφιακές επενδύσεις, δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη διαδικασία της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης. Το εν λόγω σχέδιο της Α’ φάσης αποτυπώνει με σαφήνεια την καθιέρωση γεωγραφικών περιοχών δυο κατηγοριών: αυτές που θα έχουν ψηφιακή τηλεόραση ώς το 2014 και όλες τις άλλες που θα συνεχίσουν να βλέπουν αναλογικά. Κριτήριο της ψηφιακής μετάβασης, όπως σαφώς σημειώνεται στο σημείωμα του σχεδίου, είναι: «Η Α’ φάση της μετάβασης γίνεται με σκεπτικό της μέγιστης και ταχύτερης επίτευξης μεγαλύτερης πληθυσμιακής κάλυψης…». 
Δηλαδή αυτό που ενδιαφέρει το κράτος είναι να παρουσιάσει στην Κομισιόν το κριτήριο του πληθυσμού και όχι της πραγματικής ψηφιακής κάλυψης. Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει είναι πως προβλέπει την ψηφιακή εκπομπή τηλεόρασης με έξοδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι, δηλαδή οι πολίτες της χώρας, θα κληθούν να πληρώσουν για την τοποθέτηση αναμεταδοτών προκειμένου να μεταφέρεται το τηλεοπτικό σήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου