Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΜΟΣΙΑΛΟΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 23-10-2011


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΜΟΣΙΑΛΟΥ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 23-10-2011 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.   
Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2011 16:00
Αγ. Παρασκευή, 26/10/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα : Απάντηση σε συνέντευξη του κ. Μόσιαλου στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,  23/10/2011
Ο κ. Μόσιαλος κατά την πάγια συνήθειά του διατυπώνει θέσεις για σοβαρά θέματα, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευθεί όσους θα έπρεπε.
Κύριε Μόσιαλε, είσθε ένας καλός χημικός με καλές σπουδές και πλούσιο ερευνητικό έργο. Αυτά σας τα προσόντα όμως, δεν σας καθιστούν αυτομάτως και καλό διαχειριστή των θεμάτων που σχετίζονται με την ραδιοτηλεόραση. Ούτε πρέπει να βγαίνετε κάθε τόσο και να ανακοινώνετε μέτρα που δεν αντέχουν στην κριτική που βασίζεται στην κοινή λογική, που – κατά την άποψή μας – είναι ανίκητη.
Γι΄αυτό λέμε πως δεν χρειαζόταν να διαψεύσετε ότι η τρόικα δεν ζήτησε να βάλετε χέρι στην ΕΡΤ. Οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι παράλογοι για να θέλουν να πειράξουν μια πλεονασματική εταιρία, που εκτός των άλλων προστατεύεται και από το κοινοτικό δίκαιο.
Κύριε Μόσιαλε, ως υπεύθυνος για τα ΜΜΕ και ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, θα έπρεπε να ήσασταν ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεστε στο ανταποδοτικό τέλος. Ακόμα καλύτερα για σας θα ήταν να μη λέτε όσα λέει ο κος Προβόπουλος και μάλιστα χρησιμοποιώντας την φρασεολογία του. Τα λεγόμενά σας δημιουργούν εντυπώσεις κάθε άλλο παρά σωστές. Κι ακόμα συντελούν στην απώλεια της εγκυρότητας, που ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως υπουργός επικρατείας πρέπει να έχετε. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να λέτε: “Όταν η ΕΡΤ γίνει αληθινά αυτοδύναμη – όχι με τεχνητούς τρόπους αλλά αληθινά – τότε η κυβέρνηση …”. Τι ασάφειες είναι αυτές; Τι σημαίνει αληθινά αυτοδύναμη; Ποιοί είναι οι τεχνητοί τρόποι; Μήπως η μείωση των μισθών μας περίπου στο 40% (και έπονται νέες με το πολυνομοσχέδιο). Με τη μη αγορά προγράμματος (ποιος φέρει την ευθύνη;). Και ποιοι είναι οι τρόποι που επιλέγονται ; Με το να μη λειτουργεί η ΕΡΤ 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες ; Να μη λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα ;  Να μη λειτουργεί τις νύχτες ; Τα ραδιόφωνα να παίζουν playlist όλο το 24ωρο ; Η «Φωνή της Ελλάδος» να μην ακούγεται πάνω από 12 ώρες την ημέρα ; Και με εργαζόμενους που θα τους έχει κοπεί το 65% περίπου  του μισθού τους, με την ΕΡΤ έρμαιο των απαιτήσεων των καναλαρχών και την κυβέρνηση να νομοθετεί εναντίον της ΕΡΤ συνέχεια οδηγώντας την προς το οριστικό κλείσιμο ; Γιατί τόση εμπάθεια κατά της ΕΡΤ; Μήπως σχετίζεται με το ότι ο Πρωθυπουργός κατέστησε σήμερα ομοτράπεζούς του, όσους πέρσι ονομάτιζε βαρώνους και διαπλεκομένους των media; Αν όχι γιατί η κυβέρνηση μειώνει κατά 50% το τέλος συχνοτήτων; Γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο που υποχρεώνει τους καναλάρχες να δίνουν στο κράτος φόρο 20% ;  Γιατί συρρικνώνει την ΕΡΤ προς όφελός τους ;
Είπατε επίσης ότι «ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανάλογες συζητήσεις με ανθρώπους των Μέσων Επικοινωνίας», ελπίζουμε ότι μέσα σ’ αυτούς θα είναι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Χωρίς εργαζόμενους στα ΜΜΕ δεν υπάρχουν οι υπόλοιποι και αληθινά οι απόψεις τους θα αποβούν προς όφελος όλων.
Λέτε ότι με έσοδα €300 εκατ, είναι εύκολο για την ΕΡΤ να έχει πλεόνασμα. Πού το ξέρετε; Γιατί δεν υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια ; Έχετε ιδέα του μέσου κόστους μιας τηλεοπτικής παραγωγής μιας ώρας; Ξέρετε ότι το ανταποδοτικό τέλος σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολλαπλάσιο από τα €4,24 το μήνα που εισπράττει η ΕΡΤ; Άραγε εκεί οι πολιτικοί είναι σπάταλοι και αδιάφοροι σε βάρος των πολιτών τους; Ή μπας και το περιεχόμενο των προγραμμάτων τους είναι ποιοτικότερο από το δικό μας. Εκτός κι αν θέλετε να μας συγκρίνετε με το BBC που διαρκώς επικαλείστε. Τότε όμως θα πρέπει να αναφερθείτε – αν θέλετε να είσθε δίκαιος – και στους μισθούς των εργαζομένων εκεί, τις συνθήκες εργασίας τους, την αξιοποίηση της περιουσίας τους που γίνεται προς όφελος του καναλιού και των εργαζομένων και όχι προς όφελος των δανειστών και του κρατικού προϋπολογισμού, επίσης δεν εκχωρεί τη συχνότητα σε ιδιωτικά κανάλια για να παίζουν τις σειρές τους.
Κύριε Μόσιαλε, αν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του προϊόντος της ΕΡΤ, θα μας βρείτε αλληλέγγυους. Σας έχουμε δώσει μάλιστα και εγγράφως τις θέσεις μας για αυτό από την πρώτη στιγμή και με την επισήμανση ότι είμαστε διαθέσιμοι να καταθέσουμε επιπλέον προτάσεις, αν και δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, σε οτιδήποτε μας ζητηθεί.
Από όσα λέτε όμως, καταλαβαίνουμε ότι – αν και οφείλατε – δεν τις έχετε διαβάσει. Δημόσια μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων αλλά και επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών με το γραφείο σας ζητάμε διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Λέτε στην ίδια συνέντευξη ότι συναντηθήκαμε. Πράγματι συναντηθήκαμε δύο φορές. Η μια περισσότερο εθιμοτυπική – μιας ώρας – και η άλλη 20 λεπτών, στις οποίες ούτε καν μας ανακοινώσατε τα σχέδιά σας. Η απάντησή σας ήταν ότι θα τα μάθουμε μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό από την συνέντευξη που θα παραχωρούσατε και που θα καθόριζε το μέλλον της ΕΡΤ, όπως και κάνατε.
Δεν είμαστε τυχαίοι κ. Μόσιαλε. Είμαστε, πανθομολογούμενο, σοβαροί επαγγελματίες. Από τους κόλπους μας έφυγαν ακόμα κι όσοι έστησαν τα ιδιωτικά κανάλια, που σεις θέλετε να πριμοδοτήσετε κλείνοντας κύριο παραγόμενο έργο της ΕΡΤ (ΕΤ1, 95,8, Ραδιοτηλεόραση, πομπούς AM, συρρίκνωση περιφερειακών σταθμών κλπ). Όμως η ΕΡΤ είναι ένα σχολείο για την Ελληνική κοινωνία. Αν δεν λειτουργεί καλά επειδή η διοίκηση σκοπίμως ή μη οδηγεί την ΕΡΤ σε λάθος δρόμο δεν την οδηγείς στο βάραθρο.
Την απαλλάσσεις από το νομοθετικό στραγγαλισμό που έχεις επιλέξει και την αφήνεις ελεύθερη να παίξει τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης και τότε θα δούμε «πόσα απίδια παίρνει ο σάκος», όπως λέει και ο λαός μας.
Κύριε Υπουργέ, δηλώσατε ότι δέχεστε τον διάλογο, εμείς σας έχουμε καλέσει πάμπολλες φορές και δημόσια να τον κάνουμε. Βάζετε έναν όρο, να βάλετε την ατζέντα εσείς στον δημόσιο διάλογο (το πλέον δημοκρατικό!). Σηκώνουμε το γάντι και περιμένουμε την πρόσκληση.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2011 16:02
PDF Εκτύπωση E-mail
  
PDF Εκτύπωση E-mail
   

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου