Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΣΘΟΙ ΜΕ ΤΑΒΑΝΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΩΜΑ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ

Το άρθρο 30 του πρόσφατου πολυνόμου λέει:
"Για τους εργαζόμενους στους φορείς της υποπαραγράφου 1α με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, το ανώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική κατηγορία ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που προκύπτει για τους υπόλοιπους στο δημόσιο".
Αυτό με δυο λόγια σημαίνει πως έχουμε ως ταβάνι τακτικών μηνιαίων αποδοχών (εκτός επιδομάτων παιδιού και υπερωριών) ό,τι ορίζει το ενιαίο μισθολόγιο.

Πως υπολογίζεται λοιπόν το ταβάνι:

Βασικός μισθός εκκίνησης 780 ευρώ.
Οι Δ.Ε τον πολλαπλασιάζουν επι 1,10 (=858)
Οι Π.Ε τον πολλαπλασιάζουν επί 1,40 (1.092)
Ο νόμος προβλέπει ότι η ένταξη στο ενίαιο βαθμολόγιο-μισθολόγιο (δεν εντασσόμαστε αλλά είμαστε πλήρως συνδεδεμένοι με το μισθολογικό ταβάνι των εκάστοτε βαθμών) γίνεται ως εξής:

     
           ΣΤ                    Ε (+10%)        Δ (+15%)           Γ (+15%)              Β(+20%       Α (+10%)
Π.Ε     εώς 3 έτη         εώς 9 έτη          εώς 15                 εώς 21                        αξιολόγηση     .
Δ.Ε     εώς 3 έτη         εώς 11 έτη        εώς 19                 εώς 27               αξιολόγηση

Με την αλλαγή βαθμού, στο μισθό προστίθεται 10% (για βαθμό Ε), 15% (για Δ και Γ) κοκ

Οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού χρειάζονται 2 χρόνια λιγότερα για να αλλάξουν βαθμίδα, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού 6 λιγότερα.
Ωριμάνσεις (οι πάλαι ποτέ διετίες)
Κάθε μισθολογικό κλιμάκιο είναι +2%
Ο βαθμός Ε έχει 2 μισθολογικά κλιμάκια για τους Π.Ε και 3 για τους Δ.Ε
Ο βαθμός Δ έχει 3 μισθ.κλμάκια για ΠΕ και 4 για ΔΕ
Ο βαθμός Γ έχει 4 μισθ.κλιμάκια για ΠΕ και 5 για ΔΕ

*Οσοι έχουν παιδιά +50 ευρώ για το 1ο, και 70 ευρώ αν έχουν 2.

Παραδείγματα:

  • Δημοσιογράφος, χωρίς πτυχίο με 19,5 χρόνια υπηρεσίας στην ερτ (θολό το τι προβλέπεται για υπηρεσία εκτός ερτ, μάλλον αναγνωρίζονται μάξιμουμ 7 χρόνια) θεωρητικά εντάσσεται στο βαθμό Γ, με βασικό μισθό βαθμού τα 1.248 ευρώ μεικτα + 2% (=24,96), δηλαδή 1272 ευρώ μεικτά
  • Δημοσιογράφος με αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό και 10 χρόνια υπηρεσίας στην ερτ, εντάσσεται στον βαθμό Δ με 1381 ευρώ μεικτά + 4%(2 μισθολογικά κλιμάκια), δηλαδή 1437 ευρώ μεικτά

Υπενθυμίζω ότι αυτά τα ποσά είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να πάρουμε ως τακτικές αποδοχές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μίνιμουμ...
Θεωρητικά, με υπερωρίες, ΣΚ και νυχτερινά θα μπορούσε κάποιος να αυξήσει το μισθό του. Δεν μπορεί όμως να αυξηθεί πέρα των 1900 ευρώ (εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένου όμως του φόρου και άλλων εισφορών)

ΑΣΑΦΕΙΕΣ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι με τη μη αναγνώριση της προυπηρεσίας σε άλλο ΜΜΕ. Ο νόμος, όταν αναφέρεται στο στενό δημόσιο, αφήνει περιθώριο αναγνώρισης μέχρι και 7 ετών. Ωστόσο, η εσκεμένα ασαφής αναφορά, «προσαρμοζομένων των συλλογικών συμβάσεων στις οποίες υπάγονται (άρθρο 32, σελ 18), πετάει το μπαλάκι στην ΕΣΗΕΑ.

Η λυση-παγίδα
Η ΕΣΗΕΑ θα μπορούσε θεωρητικά να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση με την ερτ ορίζοντας ως μινιμουμ αμοιβών (το πολυπόθητο πάτωμα) αυτά που προβλέπει ως μάξιμουμ το ενιαίο μισθολόγιο και να ρυθμίσει το θέμα της αναγνώρισης προυπηρεσίας τουλάχιστον για τα χρόνια με ΤΣΠΕΑΘ. Ωστόσο αν το κάνει θα νομιμοποιήσει την ένταξη μας στο μισθολόγιο, τη μονομερή νομοθετική κατάλυση της προηγούμενης συλλογικής μας σύμβασης αλλά και την υπαγωγή μας σε καθεστώς κρατικού υπαλλήλου, δημιουργώντας ενδεχομένως αρνητικό προηγούμενο και για το ασφαλιστικό μας.

Οποιος θέλει να διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο του νόμου μπορεί να το βρει εδώ:
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/s-efedreia-neo-pap.pdf


ΥΓ: και για να μην μπερδευόμαστε, το κεφάλαιο Β στο οποίο νόμιζαν κάποιοι ότι θα ενταχθούμε και που ορίζει μειώσεις 35% από το 2009, είναι αποκλειστικά για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου