Τα μνημόνια, η εφαρμογή τους, οι αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τους και ο εμπλουτισμός τους με νέα, κάθε φορά σκληρότερα μέτρα, εξελίσσονται σε σχέδιο κοινωνικής γενοκτονίας, με διακεκριμένο στόχο τον κόσμο της εργασίας.
Αυτή η διαπίστωση γίνεται τραγική κυριολεξία με περιστατικά όπως ο θάνατος των φοιτητών στη Λάρισα. Συνεργοί αυτού του σχεδίου κοινωνικής γενοκτονίας η τρόικα, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, αλλά και αρκετοί εγχώριοι υποβολείς «μεταρρυθμιστικών» μέτρων, αποδεικνύονται το πιο επικίνδυνο, θανατηφόρο μονοξείδιο του άνθρακα για όλη την κοινωνία.
Διακηρυγμένος στόχος αυτού του σχεδίου κοινωνικής γενοκτονίας είναι η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση», η πλήρης αποδυνάμωση της και η μείωση των μισθών και εργασίας που μέχρι σήμερα μετριέται στο 25% με 30%. Οι σχεδιαστές της βίαιης κοινωνικής «μηχανικής» θεωρούν ότι αυτή η μείωση δεν είναι αρκετή. Όσοι έχουν την αυταπάτη ότι «επιτέλους, πιάσαμε πάτο», ας διαβάσουν τα μνημόνια και τις υποδείξεις τους ότι η Ελλάδα έχει δρόμο μέχρι να πιάσει σε μισθολογικό κόστος τους βασικούς «ανταγωνιστές» της, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Αλβανία. Αυτοί οι «φιλόδοξοι» στόχοι ΔΝΤ και Ε.Ε. μεταφράζονται σε «εσωτερική υποτίμηση» έως 50%. Και με την ανεργία στο 30% διευκολύνονται απελπιστικά. Γι’ αυτό και το θέμα του κατώτατου μισθού για την τρόικα είναι ανοικτό, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις της κυβέρνησης περί «κόκκινων γραμμών».
Βασικό εργαλείο για την επιτάχυνση της «εσωτερικής υποτίμησης» είναι η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της λεγόμενης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Και περνάει μέσα από λεηλασία των ασφαλιστικών πόρων, τη γενίκευση και νομιμοποίηση της εισφοροκλοπής, εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής, τη δραματική συρρίκνωση των παροχών και την απαλλοτρίωση των υποδομών που διαθέτουν τα δημόσια ή τα αυτοδιαχειριζόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων μέσα από τη διαδικασία του PSI. Όταν πολλοί, έκαναν ότι δεν τρέχει τίποτα και ότι ο Βενιζέλος θα «μας δώσει πίσω τα λεφτά»!
Η επίθεση τρόικας και κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα δεν άφησε αλώβητα τα δικά μας ταμεία. Ο συνδυασμός κατάρρευσης των εσόδων από τον ασφαλιστικό μας πόρο, το αγγελιόσημο, εισφοροκλοπής από τους εργοδότες (τους βαρώνους της διαπλοκής) και μείωσης της απασχόλησης, επέτεινε δραματικά το πρόβλημα την τριετία του μνημονίου. Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΔΟΕΑΠ, που είναι κι ο βασικός λόγος για τον οποίο πραγματοποιείται η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεκτιμήσουμε το ειδικό βάρος απαράδεκτων χειρισμών της απερχόμενης διοίκησης που συνίστανται:
α) στη μονομερή εφαρμογή περικοπών στη φιλοσοφία του μνημονίου.
β) στο χειρισμό με όρους χρηματιστικής αγοράς των αποθεματικών του Ταμείου μετά το κούρεμα -που θα έπιαναν στον ύπνο τον Προβόπουλο και τους τραπεζίτες-που όμως είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή κι άλλων ζημιών.
γ) στην καθυστέρηση υποβολής των παραιτήσεών για τη διεξαγωγή εκλογών και ανάδειξη νέας διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ -τον περασμένο Σεπτέμβριο-, όπως το ίδιο το Δ.Σ. του Ταμείου είχε δεσμευτεί με απόφασή του από τον Ιούνιο.
Η (καθυστερημένη και μεθοδευμένη) παραίτηση των μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ που εκπροσωπούν την Ενωσή μας, τον περασμένο μήνα δημιουργεί μια νέα κατάσταση, που εκθέτει το Ταμείο σε νέους κινδύνους.
Είναι διακηρυγμένη επιδίωξη της τρόικας και της κυβέρνησης, ήδη από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η «απαλλοτρίωση» του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου μας, των πόρων του, της περιουσίας του και των δομών του με την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ. Η παρουσία της τρόικας αυτές τις ώρες στην Αθήνα, το διοικητικό κενό στον ΕΔΟΕΠ και οι προθεσμίες που τρέχουν βάσει καταστατικού τόσο της Ενωσής μας όσο και του ΕΔΟΕΑΠ, ανοίγουν ένα επικίνδυνο παράθυρο ευκαιρίας σε όσους επιβουλεύονται το ταμείο. Και το παράθυρο αυτό πρέπει να το κλείσουμε εδώ και τώρα. Να αποκλείσουμε σήμερα το ενδεχόμενο διορισμού διοίκησης με προσφυγή της κυβέρνησης ή οποιουδήποτε «καλοθελητή» αναλάβει να κάνει τη βρωμοδουλειά.
Για όσους θεωρούν ότι η αναφορά σ’ αυτό το ενδεχόμενο είναι υπερβολή ή κινδυνολογία υπενθυμίζω τα ουκ ολίγα δείγματα γραφής που έχουν δώσει η κυβέρνηση και η εργοδοτική πλευρά. Θυμίζω, λοιπόν:
* Την «υπόσχεση» που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο ότι η ρύθμιση για ένταξη και του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αποτράπηκε προσωρινά και με την απεργιακή μας αντίδραση τον Οκτώβριο, θα επανέλθει με την πρώτη ευκαιρία. Και – επαναλαμβάνω- η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ταμείο είναι μια τέτοια επικίνδυνη ευκαιρία.
* Τη σπουδή του υπουργείου Εργασίας να ζητήσει την παραίτηση του Κ. Τσουπαρόπουλου από τη θέση του προέδρου του Ταμείου μας ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, έξι μήνες πριν λήξει η θητεία του, και ενώ έστελνε το ένα αφεντικό των ΜΜΕ μετά το άλλο στο εισαγγελέα για εισφοροκλοπή.
* Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης έθεσαν ανάμεσα στους όρους για επενδύσεις, δίπλα στο ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού και το θέμα της κατάργησης του αγγελιοσήμου. Διόλου τυχαία, πρόκειται για επιχειρήσεις βασικούς τροφοδότες του ασφαλιστικού μας πόρου, αφού εκπροσωπούν είδη ευρείας κατανάλωσης που βασίζονται στη διαφημιστική προβολή τους. Το αγγελιόσημο, ως γνωστόν, είναι ήδη στοχοποιημένο από την τρόικα και το μνημόνιο. Αλλά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι επίκειται εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού σε αυτό το «επενδυτικό» αίτημα των πολυεθνικών, σε επικείμενη δεύτερη συνάντηση μαζί τους, στο πλαίσιο της μετατροπής του Μεγάρου Μαξίμου σε ιδιότυπο one stop shop για επενδυτές και λομπίστες κάθε είδους.
* Συναφέστατο και εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον εντός εισαγωγικών «συνάδελφο» κυβερνητικό εκπρόσωπο, βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία συκοφάντησης και απαξίωσης της Ενωσής μας. Κάθε απόφασή μας για υπεράσπιση αυτονοήτων- ιδιαίτερα στη δημόσια τηλεόραση το τελευταίο διάστημα- γίνεται αφορμή για επίθεση με χαρακτηριστικά χοντρής προβοκάτσιας. Χαρακτηριστική η τελευταία δήλωση του κ. Κεδίκογλου που χαρακτηρίζει αυτήν ακριβώς τη συνέλευση που βρισκόμαστε τώρα «εθνική δολιοφθορά από τους κομματικούς εγκάθετους συνδικαλιστές». Παρ’ ότι εδώ η δολιότητα ανταγωνίζεται την ανοησία, θεωρώ απαραίτητο αυτή η συστηματική ανηθικότητα να απαντηθεί συλλογικά, απ’ όλους μας ως συνεργούς της …«εθνικής δολιοφθοράς».
* Τέλος, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η συγχορδία επιθέσεων από ΜΜΕ της διαπλοκής- τα οποία έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή του μνημονίου πριν καν τεθεί σε ισχύ- με δημοσιεύματα και δήθεν δημοσιογραφικές έρευνες με χαρακτηριστικά προβοκάτσιας τα οποία παρουσιάζουν την ΕΣΗΕΑ και τις αποφάσεις της περίπου ως βασικούς υπεύθυνους της κρίσης στα ΜΜΕ. Προσωπικώς είμαι απ’ αυτούς που δεν φοβήθηκαν τη συζήτηση για τις υπαρκτές παθογένειες του συνδικάτου και του κλάδου, και επικρίθηκα γι’ αυτό. Αλλά, τη συζήτηση για τις «αμαρτίες» του συνδικαλιστικού μας κινήματος δεν θα την κάνουμε με τους εργοδότες που θέλουν απλώς τη διάλυσή του.
Σκοπός της σημερινής συνέλευσης είναι να συζητήσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα του κλάδου. Να δούμε τις ευθύνες της απερχόμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ στα δυσμενή δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στα αποθεματικά και στις δραματικά συρρικνούμενες παροχές. Αλλά, κυρίως να θωρακίσουμε το αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο επικούρησης, πρόνοιας και περίθαλψης του κλάδου απέναντι σε επικείμενες κυβερνητικές και μνημονιακές επιθέσεις. Οι οποίες διόλου απίθανο να αποδειχθούν υπόθεση ημερών.
Η έκτακτη συνέλευση της Ένωσής μας πρέπει να αποκλείσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το ενδεχόμενο διορισμού κυβερνητικής διοίκησης. Κι αυτό περνά από τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για εκλογή νέας διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος και το καταστατικό.
Προτείνω, επομένως, να ψηφιστεί και οριστικοποιηθεί η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ημερομηνία των εκλογών ΤΩΡΑ, με τη διαπίστωση απαρτίας της συνέλευσης (1.115 παρόντα μέλη), για να μην αφεθεί ΚΑΝΕΝΑ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ πρόσχημα νομιμοποίησης δικαστικού πραξικοπήματος στη διοίκηση του ταμείου. Και στη συνέχεια να προχωρήσει η πλήρης, ανοικτή δημοκρατική συζήτησή μας για όλα τα ζητήματα, χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς ψέματα, και χωρίς κανιβαλισμούς.
Ψηφίζουμε για εκλογές 12 και 13 Μαρτίου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου