Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Λεφτά υπάρχουν... για μεικτές παραγωγές

Υψηλό κοστολόγιο για την εκπομπή "Επτά" της ΝΕΤ
Της Αγγέλας Νταρζάνου

Στην Αυγή της Κυριακής

Πόσο μπορεί να κοστίζει στην ΕΡΤ μια δημοσιογραφική εκπομπή επισκόπησης της εβδομάδας, που προβάλλεται κάθε Κυριακή, από στούντιο της ΕΡΤ, τεχνικούς της ΕΡΤ, παρουσιαστές της ΕΡΤ, οπτικοακουστικό υλικό της ΕΡΤ; Πόσο μπορεί να κοστίζει;
Η εκπομπή "Επτά", που αν και μπορεί να παράγεται εξ ολοκλήρου στην ΕΡΤ, εχρίσθη "μεικτή παραγωγή", μπορεί να φτάσει τα 230.000 ευρώ για τα 20 εγκεκριμένα επεισόδια, ή 11.500 ευρώ το επεισόδιο, ή 46.000, τον μήνα, περιλαμβανομένου ΦΠΑ. Το κόστος προκαλεί ίλιγγο στις μέρες της φτώχειας που περνάει η χώρα, πολύ περισσότερο που το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στην αμοιβή των μισών από τους 62 συμβασιούχους δημοσιογράφους που είδαν την πόρτα της εξόδου από την ΕΡΤ, στις αρχές του χρόνου.
Σύμφωνα με την Ανάθεση Εκτέλεσης Παραγωγής, έπειτα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης, ως συμπαραγωγός εταιρεία εμφανίζεται η ΤVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις, είναι όμως ασαφές ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές της. Απασχολεί επιπλέον προσωπικό; Ποιο; Όπως έγινε γνωστό, η TVE απασχολεί συνταξιούχους φίλους τής διοίκησης της ΕΡΤ και συζύγους διευθυντών της ΕΡΤ. Παρέχει επιπλέον άλλες υπηρεσίες; Π.χ. μοντάζ; Πόσες ώρες; Επιπλέον κάμερες; Για ποιο λόγο συμμετέχει στην παραγωγή; Και με ποιες υποχρεώσεις;

Αν και οι υποχρεώσεις τής συμβαλόμενης εταιρείας είναι θολές, τα ποσά που δικαιούται από εκταμιεύσεις της ΕΡΤ είναι σαφέστατα. Ενώ προβλέπεται συνολικό κόστος 186.700 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), σε αυτό μπορούν να αθροίζονται επιπλέον:

* Εργοδοτικές εισφορές έως 26.000 ευρώ.

* Δωδοεπιδόματα έως 17.000 ευρώ.

* Δημοσιογραφικές αποστολές εσωτερικού και εξωτερικού 4.600 ευρώ.

Ήδη, η εισαγγελία διενεργεί προανάκριση για το κόστος των εκπομπών της ΝΕΤ "Επτά" και "136", αλλά και για τις αμοιβές των συντελεστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου