«Δεν τηρήθηκε η διαδικασία για τις ομαδικές απολύσεις …»
Ομολογία σοκ υπήρξε την Παρασκευή, από τους δικηγόρους του Δημοσίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Στ Ε), κατά τη συζήτηση της αίτησης της ΠΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, επειδή ακριβώς δεν τηρήθηκε.
Υποστήριξαν όμως ο τι αυτό έγινε, όπως ισχυρίσθηκαν, επειδή η εφαρμογή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις προϋποθέτει την ύπαρξη εργοδότη, αναφέροντας ο τι «στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν συντρέχει», προβάλλοντας τον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι «λύθηκε η ΕΡΤ, άρα δεν υπάρχει εργοδότης».
Με την μόνη διαφορά όμως, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, ότι με την ίδια απόφαση (ΚΥΑ) που «έκλεισε» η ΕΡΤ έγιναν και οι απολύσεις των εργαζομένων, γεγονός που αποτελεί ήδη « αγκάθι» στην εξέλιξη της διαδικασίας με δεδομένη και τη συγκεκριμένη ομολογία του Δημοσίου.
Κοινοτική οδηγία
Έγκυροι νομικοί κύκλοι παρατηρούν και -η ολομέλεια του ΣΤΕ δεν είναι εύκολο να το προσπεράσει- ότι στο θέμα του μαύρου της ΕΡΤ, προκύπτει εκτός των άλλων κατάφωρη παραβίαση του νόμου, κοινοτικής οδηγίας και ad hoc απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, περί ομαδικών απολύσεων.
Πρόκειται για το Νόμο 1387/1983 « έλεγχος Ομαδικών Απολύσεων και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε και της υπ άριθμ. 75/129 Οδηγίας της Ε.Ε , η οποία τροποποιήθηκε με τη Οδηγία 92/56/ ΕΟΚ και στη συνέχεια κωδικοποιήθηκε με την Οδηγία 98/59/ΕΕ του Συμβουλίου της 20.7.1998
Σχετικά προβλέπεται επίσης με το άρθρο 15 παρ. 2 ν. 2736/1999 ο τι «ο εργοδότης οφείλει
α) να παρέχει στους εκπροσώπους των εργαζομένων όλες τις χρήσιμες πληροφορίες
β) να τους ανακοινώνει εγγράφως αα) τους λόγους του σχεδίου απολύσεων,
ββ) τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων,
γγ) τον αριθμό και τις κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων,
δδ) το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις,
εε) τα κριτήρια και την επιλογή των εργαζομένων που θα απολυθούν.
Οι παραπάνω υποχρεώσεις εφαρμόζονται, τονίζεται, «ανεξάρτητα αν η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις λαμβάνεται από τον εργοδότη ή από επιχείρηση που ελέγχει τον εργοδότη».
Εξάλλου με απόφαση του ΔΕΚ( 7/09/2006) επί προδικαστικού ερωτήματος του Α.Π. κρίθηκε ότι είναι άκυρες οι ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιούνται λόγω διακοπής της δραστηριότητας της επιχείρησης, χωρίς να λάβει χώρα ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων εφ’ όσον η διακοπή αυτή της λειτουργίας αποφασίσθηκε οικειοθελώς από τον εργοδότη χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθορισμός της τελικής υπερασπιστικής γραμμής των κυβερνητικών χειρισμών ήταν και το αντικείμενο αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων και ευρείας σύσκεψης υπηρεσιακών στελεχών στο αρμόδιο υπουργείο που οδήγησε στην ομολογία ενώπιον του ΣτΕ.
Επισημαίνεται ότι οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου προέβησαν στην ομολογία, γεγονός που θεωρείται ως πολιτική αλλά και νομική γκάφα πρώτου μεγέθους, η οποία προκαλεί έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση αφού εκθέτει τους χειρισμούς της στο θέμα της ΕΡΤ.
Φέρνει όμως επιπροσθέτως αντιμέτωπη με το κοινοτικό δίκαιο και την ηγεσία της EBU, που με μια εντελώς επιδερμική ερμηνεία θεώρησε εκ των υστέρων την κυβερνητική κατασκευή « ΔΤ», ως δήθεν «δημόσια τηλεόραση».
Δημιουργεί επίσης και προβλήματα ενόψει της τηλεοπτικής κάλυψης των δραστηριοτήτων της Προεδρίας τη ΕΕ, δεδομένου ότι η δραστηριοποίηση της ΝΕΡΙΤ δεν προβλέπεται πριν από τον Φεβρουάριο του 2014.
Η γραμμή υπεράσπισης της κυβερνητικής πλευράς στο ΣτΕ κατέστη σαφέστερη ως προς την προέλευσή της, κυρίως από την τοποθέτηση των δικηγόρων του Δημοσίου.
Μετέφεραν κατά τη συζήτηση της προσφυγής στο ΣΤΕ την προσωπική θέση του υφυπουργού, ότι ο μεταβατικός τηλεοπτικός φορέας, που εκπέμπει από το ισόγειο της Γενικής Γραμματείας Τύπου δήθεν «έχει πλουσιότατο και πλήρες πρόγραμμα», πράγμα όμως που δύσκολα επιβεβαιώνεται από την εικόνα της «ΔΤ» και την πλήρως απογοητευτική τηλεθέαση που καταγράφει.
Στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ
Στο μεταξύ το θέμα της ΕΡΤ και ειδικότερα οι χειρισμοί του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης Π. Καψή, σχετικά με καταγγελίες για σπατάλες, αναθέσεις εργολαβιών σε ιδιωτικά κανάλια, απασχόληση συνταξιούχων στη «ΔΤ», ρουσφετολογικές προσλήψεις ημετέρων χωρίς υποβολή αιτήσεων κλπ, αναμένεται να απασχολήσουν το ΔΣ αλλά και το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε συνδυασμό και με την δήλωσή του για τους πόρους των δημοσιογραφικών ασφαλιστικών ταμείων.
Ήδη το θέμα συζητήθηκε κατ’ αρχήν στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την περασμένη Τρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου