Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από μηδενική βάση


Άμεση ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από μηδενική βάση

Δήλωση του Τέλη Σαμαντά, μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ
Η κατάσταση στην ΕΡΤ έχει φτάσει εδώ και καιρό στο απροχώρητο. Η παντελής έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη της Δημόσιας Τηλεόρασης στην παρούσα, δύσκολη, συγκυρία* η ελλειπής διοίκηση της εταιρείας με αποτέλεσμα να αποκτούν εκρηκτικές διαστάσεις τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα* η παράλυση την οποία παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς όπως της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών* οι διαδοχικές αλλαγές στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, που έχουν οδηγήσει σε προβλήματα στη λειτουργία της* η απουσία συγκεκριμένου, συνεκτικού  σχεδίου προγραμματισμού από τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης* και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες προσλήψεις ή ανακλήσεις στελεχών -που χωρίς να υπακούουν σε κάποιο συνολικό σχεδιασμό ή σε κάποια λογική αξιοκρατίας, δικαίως ερμηνεύονται ως «εξυπηρετήσεις ημετέρων»- έχουν οδηγήσει τη Δημόσια Τηλεόραση σε πλήρες αδιέξοδο.
Εδώ και μήνες είχα υπογραμίσει με δημόσια δήλωση μου ότι «προωθείται με αδιαφανή τρόπο ένα δίκτυο οργανωτικού ελέγχου της ΕΡΤ με έκδηλα κομματικά χαρακτηριστικά». Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση αυτή. Η παραίτηση του κ. Νίκου Σίμου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (η οποία μάλιστα εμφανίζεται ως αντίδραση στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Μπράμου στη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης –μία από τις ελάχιστες αξιοκρατικές επιλογές, την εισήγηση για την πρόσληψη του οποίου υπέγραφε ο ίδιος ο κ. Σίμος …) δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της στρεβλής σχέσης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και οικονομικών κύκλων από τη μία μεριά και Δημόσιας Τηλεόρασης από την άλλη.
Η σημερινή ωστόσο κρίση στην ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει αφορμή για μια ουσιαστική αλλαγή. Αναγκαίος όρος για μια τέτοια αλλαγή είναι η άμεση αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, από μηδενική βάση, με στόχο τη ριζική μεταρύθμιση της.
Η αναγκαία όσο και επιτακτική αυτή μεταρύθμιση θα πρέπει να ακολουθήσει δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο: Άμεσος ορισμός νέας Διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία να αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου και αδιαμφισβήτητου κύρους –μετά από συναινετικές μεν διαδικασίες αλλά ασχέτως κομματικής προέλευσης (και προφανώς κομματικής ποσόστωσης). Η νέα Διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει το καθήκον να βγάλει την ΕΡΤ από το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί (και με ευθύνη του απελθόντος Διευθύνοντος Συμβούλου), να επανεξετάσει όλους τους διορισμούς και τις ανακλήσεις με απολύτως διαφανή και αξιολογικά κριτήρια, να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον προβλήματα της εταιρείας.
Δεύτερο στάδιο: Θεσμική μεταρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει ως στόχο να θωρακίσει τη Δημόσια Τηλεόραση απέναντι στις όποιες παρεμβάσεις κυβερνητικές, κομματικές ή οικονομικών κύκλων.
Χωρίς αυτές τις δύο, επείγουσες, βασικές κινήσεις, η Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύει άμεσα με απόλυτη απαξίωση. Και βεβαίως οδηγείται σε πλήρη αδυναμία να παίξει τον κύριο και βασικό ρόλο της: να ανταποδίδει στον ελληνικό λαό τα ποσά με τα οποία τη χρηματοδοτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου