Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΡΑ


ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ - ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣυνάδελφοι,

Χθές, πριν τη Συνέλευση μας, υπήρξε συνάντηση της Επιτροπής αγώνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο με κύριο θέμα τη μη έναρξη καταβολής των δεδουλευμένων τα οποία οφείλει η εταιρεία από το Νοέμβρη του 2012.

Η εταιρεία είχε δεσμευθεί γραπτώς με 2 ανακοινώσεις (φωτο. 1 και 2) πως ξεκινά άμεσα η καταβολή των οφειλομένων και πως το 1/5 περίπου (300.000 ευρώ) θα έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι την Τρίτη.
ΦΩΤΟ 1ΦΩΤΟ 2Η απάντηση για τη μη υλοποίηση της δέσμευσης ήταν αφοπλιστική. Η διοίκηση έκρινε αρνητικά την απόφαση των εργαζομένων να κηρύξουν 2 3ωρες στάσεις εργασίας το σαββατοκύριακο που μας πέρασε και ως εκ τούτου «πάγωσε» την όποια διαδικασία καταβολής του ποσού.

Μάλιστα, ειπώθηκε εξίσου ξεκάθαρα πως καλό θα ήταν να μη συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι υπηρεσίες της εταιρείας την προετοιμασία (πολυήμερη όπως αναφέρθηκε) για τη μερική και σταδιακή πίστωση των λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Χθές επίσης μάθαμε πως υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ και του διευθυντή του γραφείου του κ. Λιάτσου από την οποία προέκυψε πως σήμερα επρόκειτο να κατατεθεί νομοθετική παρέμβαση η οποία θα έδινε την απαραίτητη έγκριση προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει υπάρξει με την υπέρβαση των υπερωριών του 2012 (σημ. Για το 2012 υπάρχει υπέρβαση περίπου κατά 1,66 εκατ. ευρώ από το πλαφόν του 10% επί των υπερωριών που υπάρχει από το νόμο. Η υπέρβαση υπήρξε λόγω των αυξημένων ραδιοτηλεοπτικών καλύψεων που υπήρχαν μέσα στο έτος).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αρμοδίως την πληροφόρηση αυτή.

Με αυτά τα δεδομένα, έπρεπε να αξιολογήσουμε εχθές τη στάση μας από εδώ και στο εξής. Ακούστηκαν πολύ προβληματισμοί αλλά και ιδέες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, για το πως θα διεκδικήσουμε σαφείς απαντήσεις για το σύνολο των θεμάτων που βάζουμε εδώ και εβδομάδες και για το πώς θα ανοίξουμε την υπόθεση ΕΡΤ ευρύτερα στην κοινωνία.

Σε αυτό το σημείο να θυμίσω πως ήδη έχει ξεκινήσει και τρέχει η προετοιμασία της ημερίδας για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με καλεσμένους πολιτικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

Συνεχίζονται οι συναντήσεις με κόμματα και βουλευτές. Υπάρχουν καθημερινές επαφές με σωματεία καθώς και παρεμβάσεις σε ΜΜΕ για τα κρίσιμα θέματα μας.

Η χθεσινή συνέλευση κινήθηκε υπο το κλίμα που είχαν δημιουργήσει οι απαντήσεις της διοίκησης. Οι προτάσεις ήταν οι εξης:

Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων και νέα συνέλευση από τις αρχές του μήνα

και

Συνέχιση με ολιγόωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και αξιολόγηση των εξελίξεων στις αρχές της εβδομάδας με προοπτική κλιμάκωσης.

Και οι δυο προτάσεις περιελάμβαναν στο πλαίσιο τους όλες τις παράλληλες δράσεις που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται ήδη.

Η Συνέλευση λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα, τις ανησυχίες, φόβους, προβληματισμούς αλλά και το θυμό και την οργή που εκφράστηκαν από πάρα πολλούς συναδέλφους που πήραν το λόγο, αποφάσισε να κρατήσει ένα μινιμουμ πλαίσιο κινητοποιήσεων μιας και όπως ειπώθηκε η πίεση θα πρέπει να ασκείται με όλους τους τρόπους.

Μεταξύ, λοιπόν, της πλήρους αναστολής και της άμεσης κλιμάκωσης επέλεξε τον ενδιάμεσο δρόμο των στάσεων εργασίας κρατώντας τον αγώνα ενεργό αλλά και δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στη διοίκηση να αρχίζει να παράγει λύσεις.


Ακολουθεί το ψήφισμα της συνέλευσης,

"ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ
 ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ                                                                 22/05/2013

ΠΡΟΣ ΠΟΕΣΥ
Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά και την υπαναχώρηση της διοίκησης από τις γραπτές διαβεβαιώσεις της για την έναρξη της καταβολής των δεδουλευμένων. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κρίνουν πως η αλλαγή της στάσης από πλευράς διοίκησης δείχνει επιμονή στα σχέδια υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου φορέα ενημέρωσης τα οποία προφανώς αποτελούν πολιτική επιλογή.
Στο επίκεντρο του αγώνα μας είναι πάντοτε η υπεράσπιση του δημόσιου ρόλου και χαρακτήρα της ΕΡΤ και η πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την προβολή από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της κοινωνικής αλήθειας με βάση τους κανόνες και των κώδικα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Θεωρούν τους εαυτούς τους κομμάτι της κοινωνίας η οποία πλήττεται σφοδρότατα αυτή την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο παίρνουν την πρωτοβουλία για διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Ο Ρόλος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε μια κοινωνία σε κρίση», όπου θα συναντηθούν οι πολιτικοί, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς.
Επίσης, καλούν την ΕΣΗΕΑ να απευθύνει αίτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ ώστε να αναγράφεται αναλυτικά στους λογαριασμούς το πώς κατανέμεται και τι ακριβώς χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες για την ΕΡΤ. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν π.χ πως το 25% του ανταποδοτικού τέλους χρηματοδοτεί ιδιωτικές «πράσινες» επενδύσεις μέσω του ΛΑΓΗΕ.
Ολο αυτό το διάστημα οι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους και  επιπλέον την κατάργηση των συλλογικών τους Συμβάσεων. Το καθεστώς στο οποίο έχουν υπαχθεί, δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά υπαγωγή σε ένα «γκρίζο» εργασιακό μοντέλο  το οποίο καθορίζεται κατά το δοκούν από τις αποφάσεις του εκάστοτε πολιτικού προϊσταμένου και του υπ. Οικονομικών ενώ διατηρεί όλους τους περιορισμούς του Ενιαίου Μισθολογίου αλλοιώνοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη φύση της δημοσιογραφικής ιδιότητας.
Τα ερωτήματα παραμένουν για ακόμη μια εβδομάδα αναπάντητα:
Με ποιες κινήσεις θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ. Πως θα περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία του δημοσιογραφικού έργου. Πως η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα συνεισφέρει στην υπεύθυνη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ποια είναι τα σχέδια για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ, το σύνολο της οποίας βρίσκεται στις λίστες «αξιοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ.
Ποια είναι η θέση της Διοίκησης για το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών που διαμορφώνει το πλαίσιο ακόμα και για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Πότε και με ποιες διαδικασίες θα επιστρέψουν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι που είναι άνεργοι από τον Φλεβάρη.
Ποιες είναι οι προθέσεις της  Διοίκησης για τις πολυδάπανες μεικτές και εξωτερικές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται εκτός κάθε πλαισίου και συγκεκριμένου σχεδιασμού αλλά και για τα «χρυσά» συμβόλαια προσωπικού ειδικών θέσεων και συμβούλων.
ε αυτό το πλαίσιο η Συνέλευση αποφάσισε στάσεις εργασίας:
Την Πέμπτη 23/05, από τις 18.00 εως τις 22.00
Την Παρασκευή, 24/05 από τις 12.00 έως τις 16.00
Το Σάββατο 25/05, από τις 07.00 έως τις 12.00μμ και
Την Κυριακή 26/05, από τις 17.00 εως τις 22.00μμ
Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους, εργαζομένους στην ΕΡΤ να πλαισιώσουν και να στηρίξουν των αγώνα των δημοσιογράφων για μια δυνατή δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ"

Η Συνέλευση ενέκρινε επίσης και το παρακάτω ψήφισμα,

"Η συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ εκφράζει την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και τις τοπικές κοινωνίες, που δίνουν τη μάχη τους για την υπεράσπιση του δημοσίου συστήματος Υγείας. 

Ανταποδίδοντας την πρόσφατη έκφραση αλληλεγγύης που μας παρείχαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αντιπροσωπεία τους που μίλησε σε σχετικά πρόσφατη συνέλευση απεργών των δημοσίων ΜΜΕ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, καλούμε στην προβολή του πανελλαδικού τους συλλαλητηρίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας.

Καλούμε την ΠΟΕΣΥ και τις κατά τόπους δημοσιογραφικές ενώσεις, να προχωρήσουν σε διευκολυντική στάση εργασίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να δώσουμε και οι ίδιοι οργανωμένο παρόν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση. Παλεύουμε για το δικαίωμα στην πλουραλιστική ενημέρωση, όπως υπερασπιζόμαστε και το αγαθό της δημόσιας Υγείας."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου